Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 4, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIȚA ARE de astăzi un MUZEU UNIC ÎN ROMÂNIA! Aproape toate piesele de artă din Paleolitic se găsesc la Târgoviște

DÂMBOVIȚA ARE de astăzi un MUZEU UNIC ÎN ROMÂNIA! Aproape toate piesele de artă din Paleolitic se găsesc la Târgoviște 

muzeul-evolutiei-omului k

Inițiativa acestui proiect a aparținut profesorului universitar dr. Marin Cârciumaru și a fost materializată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița, care a alocat peste 800.000 de lei.

Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic a fost organizat în șase luni de zile în cadrul Galeriilor Stelea din centrul municipiului Târgoviște, iar conceptul este unul remarcabil.

„Muzeul pe care-l inaugurăm astăzi este unic în România. Este unic prin faptul că tema este una specială și nu este tratată în celelalte muzee din țară decât poate secvențial, dar nu în totalitate. De asemenea, este unic prin faptul că piesele sunt deosebite, sunt piese pe care multe muzee din țară le-ar dori, dar, iată, avem bucuria ca acestea să ajungă la Târgoivște și să poată fi văzute de publicul vizitator aici, în această locație. Muzeul este unic și prin modul de abordare a expunerilor. Expoziția este deosebită prin faptul că am încercat să punem aceste piese într-un context care să ne aducă cât mai aproape de utilitatea pentru care au fost realizate la momentul respectiv. Sunt piese care au vechime de peste 10.000, dar avem și exponate de peste 50.000 de ani.

Mulțumim președintelui Consiliului Județean Dâmbovița pentru faptul că a crezut și a finanțat acest proiect într-o perioadă în care sunt destul d emulte probleme, într-o perioadă în care sunt localități în care muzeele sunt retrocedate sau sunt închise. Iată, la Târgoviște, anul acesta, s-au deschis două noi unități muzeale.

Va mai exista în acest muzeu și o latură a educației muzeale. Vom avea un spațiu destinat lucrurlui cu copiii, astfel încât aceștia să înțeleagă ce se petrecea în acea perioadă și să aibă posibilitatea să lucreze singuri o serie de unelte, arme sau vase din lut”, a declarat Ovidiu Cârstina – directorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a recunoscut că inițial nu a fost încrezător, însă ceea ce noul muzeu oferă acum dâmbovițenilor este departe de orice așteptări.

„Evenimentul pe care-l marcăm reprezintă un reper în lumea muzeistică din România și nu numai. Este un muzeu unic, ce oferă vizitatorilor perspectiva unei călătorii în timp, prin care parcurg o perioadă de peste 50.000 de ani. Muzeul este unic din două puncte de vedere: tematic și prin valoarea inestimabilă a exponatelor.

Muzeul are la bază un concept creativ de excepție care se folosește de tehnici variate de redare a informațiilor, utilizând atât reconstituiri de habitat uman, împreună cu personaje. Descrierea video contribuie la interacțiunea cu publicul. Vizitatorii vor fi surprinși să descopere simboluri ale luptei străvechi și piese de patrimoniu de o valoare uriașă prezentate într-un context veridic.

Avem aici o expoziție care adună trei sferturi din piesele de artă din Paleolitic descoperite în România. Iată, așadar, argumentele unei realizări de excepție. Părintele acestui muzeu este profesorul Marin Cârciumaru, pe care-l salut cu admirație. Este omul care a insistat foarte mult să facem acest muzeu. La început, m-am uitat puțin sceptic, apoi, cunoscând că am de-a face cu un om de carieră universitară cu totul special, am spus să trecem să punem ideea în practică. Ceea ce s-a realizat a depășit orice așteptare pe care am avut-o”, a precizat Adrian Țuțuianu.

Profesorul Marin Cârciumaru, în discursul său prilejuit de deschiderea Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, a dezvăluit de ce trebuie să fim cu toții mândri că un asemenea obiectiv se găsește la Târgoviște.

„Acest muzeu nu este al exponatelor pe care le-am donat eu. Este un muzeu al exponatelor care au rezultat din cercetări de peste 45 de ani, ale mele și colaboratorilor meu, cărora le mulțumesc că au fost alături de mine. Este o satisfacție extraordinară că, după 45 de ani de trudire în domeniul arheologic, reușesc să vă ofer posibilitatea să faceți o mică excursie în lumea minunată a Paleoliticului. De asemenea, este un prinos adus generațiilor de arheologi care și-au visat un astfel de muzeu, care au lăsat un nume în știința românească.

Vreau să vă spun că acest vis l-am încercat în multe locuri din țară. Mi s-au făcut foarte multe promisiuni, dar, când am văzut că lucrurile concrete nu vin, am evadat. Este fantastic că se deschide acest muzeu la Târgoviște. Veți vedea aici cele mai vechi vestigii din lume, vestigii pe care le-ar dori orice muzeu de pe Glob. Ele sunt acum la Târgoviște, într-un muzeu unic în Europa Centrală și de Est”, a punctat Marin Cârciumaru.

Adaugă un Comentariu

*