Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 23, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: „Artă şi credinţă”, expoziţie de icoane şi obiecte de cult la Muzeul de Istorie

DÂMBOVIŢA: „Artă şi credinţă”, expoziţie de icoane şi obiecte de cult la Muzeul de Istorie 

muzeul de istorie targoviste 2

Muzeul de Istorie din Târgovişte găzduieşte, până la Înălțarea Domnului, pe 25 mai 2017, o expoziţie de artă religioasă, constând în icoane deosebit de valoroase, între care o parte a icoanelor prăznicare ce alcătuiesc iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești, realizate la mijlocul secolului al XIX-lea de Pană Hagi Avram (Hagi Avram zugravu ot Târgovişte”), cunoscut și pentru pictarea altor lăcașe de cult din oraș.

Panoul central cuprinde momentele principale care pregătesc și marchează Sfintele Paști: Buna Vestire, Duminica Floriilor, Răstignirea, Învierea, Duminica Tomii. Deasupra acestui registru sunt expuse icoane de coronament, recent restaurate în cadrul laboratorului de restaurare al muzeului, înfățășându-i pe Apostolii Luca, Marcu și Matei, alături de Arhimandritul Ștefan. Alături de acestea se remarcă o icoană a Fecioarei, Adormirea Maicii Domnului, Ospenie Precisti, realizată în secolul al XVIII-lea, care are ca particularitate reprezentarea, în dublă ipostază, a Mântuitorului. Expoziția este completată de icoane realizate în ateliere de școală rusă – lipovenească, unele în centrul de la Palekh, la mijlocul secolului al XIX-lea. Modul de tratare și execuție a portretelor și veșmintelor, dar și simțul cromatic, este unul de o simplitate aparentă și, în același timp, de un rafinament cromatic specific unei tradiții îndelungate a meșterilor iconari ai centrului rusesc de la Palekh. Inscripțiile de desemnare a scenelor sunt redate cu negu, cursiv, cu caractere chirilice în limba română.

Neândoielnic, icoana a fost, este și va fi mereu foarte aproape de sufletele noastre. După Sfânta Scriptură, cele dintâi icoane, care zugrăveau chipul Maicii Domnului, au fost realizate la începuturile creștinismului de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Privind icoanele, simțim iubirea, milostivirea și sprijinul Maicii Domnului, căci ea aduce mângâiere și întărește credința.

Ca o întregire firească, în expoziție se regăsesc și obiecte de cult, cum ar fi cădelnița mănăstirii Butoiu (județul Dâmbovița), ce poartă o inscripție din anul 1649, din vremea lui Matei Basarab, sau cărți sfinte (Liturghia Sf Ioan Gura de Aur; Psaltire (1780); Biblia Sacră, în traducerea lui Ioan Heliade Rădulescu din limba greacă, publicată la Paris, în 1858).

De asemenea, miercuri, 19 aprilie 2017,  va fi vernisată la Muzeul de Artă din Târgovişte, la ora 14:00, expoziţia ”Schița – mărturie a procesului de creație – 80 de ani de la moartea marelui gravor Gabriel Popescu”.

Adaugă un Comentariu

*