Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 31, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Asociaţia de Turism Chindia, aniversare pe cel mai înalt vârf al Peninsulei Balcanice

DÂMBOVIŢA: Asociaţia de Turism Chindia, aniversare pe cel mai înalt vârf al Peninsulei Balcanice 

Sursa foto: Asociaţia de Turism Chindia

Asociaţia de Turism Chindia din Târgovişte, care împlineşte luna aceasta 33 de ani de existenţă, petrecuţi, în mare parte, pe munte, a ales să marcheze momentul organizând o expediţie pe cea mai înaltă cotă a Peninsulei Balcanice: Vârful Musala (2.925 m). S-au înhămat la drum opt persoane, reprezentând Asociaţia de Turism Chindia Târgovişte şi Asociaţia Salvamont Dâmboviţa. Deplasarea spre Munţii Rila a început în dimineaţa de 30 noiembrie, montaniarzii dâmboviţeni ajungând spre seară în Staţiunea Borovets, unde au înnoptat.

„Joi-dimineaţă, s-a plecat spre Cabana Musala (2.395 m), însă, din cauza vremii deosebit de instabile, ceaţă şi vânt puternic, am înnoptat într-o anexă a acesteia, un fel de magazie, cabana fiind închisă, se pare, pe timp de iarnă. Vineri-dimineaţă, condiţiile meteo se păstreaza la fel de aspre, temperatura -15 grade Celsius şi 100 km/h vânt. Suntem în dubiu, dacă să mai continuăm sau să ne retragem.

Întrucât accesul spre vârf se face printr-o succesiune de căldări glaciare, care nu te expun la vânt foarte tare, decidem s-o luam în sus. În două ore, ajungem la Refugiul Everest (2.720 m), la fel, închis pe timp de iarnă. Din cauza vântului foarte puternic, nu zăbovim aici decât câteva minute, după care prindem creasta nordică şi ne târâm, mai mult, până în zona vârfului. Spre surprinderea şi bucuria noastră, staţia meteo de pe Vârful Musala era deschisă. Zăbovim un pic aici, să ne tragem sufletul, după care coborâm pe un viscol parcă mai năprasnic decât la urcare”, povesteşte Geo Badea.

Adaugă un Comentariu

*