Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, martie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Buget mic, investiţii mari! Comuna Vişineşti se dezvoltă cu fonduri europene

DÂMBOVIŢA: Buget mic, investiţii mari! Comuna Vişineşti se dezvoltă cu fonduri europene 

visinesti 3

În comuna Vişineşti, judeţul Dâmboviţa, au fost inaugurate astăzi, 11 septembrie, trei obiective cultural-educaţionale care vor schimba în bine viaţa comunităţii locale: cămin cultural, bibliotecă şi centru after school. Cele două obiective fac parte integrantă dintr-un proiect integrat, finanţat cu 2,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, prin Măsura 322.

Potrivit primarului Nicole Stoica, în centrul atfer school în care s-au investit 9 miliarde de lei vechi, vor fi găzduiţi 60 de copii, proveniţi din familiile cele mai sărace, dar şi copii supradotaţi. Aceştia vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi şi îşi vor efectua temele cu sprijinul unor cadre didactice specializate. Cât priveşte căminul cultural, acesta nu a fost construit de la zero, ci reabilitat, recompartimentat şi modernizat. În momentul de faţă, clădirea este total schimbată şi găzduieşte şi biblioteca din localitate.

visinesti 4

„Mai avem cuprinse în acest proiect integrat şi alte obiective: 3,8 km de asfalt, respectiv drumul comunal către satul Ursei, cu şanţuri betonate; un pod; achiziţionarea unui utilaj; reţea de canalizare şi staţia de epurare. Fără fondurile europene nu ne-am fi descurcat să realizăm în localitate un asemenea proiect. Bugetul nostru este de 1,8 miliarde lei şi salariile în învăţământ şi Consiliul Local se ridică la 9 miliarde de lei, adică de aproape 5 ori mai mult. Aşadar, fără fondurile europene, comuna Vişineşti nu ar putea niciodată să evolueze”, le-a mărturisit primarul Nicolae Stoica consătenilor săi, care au participat în număr mare la inaugurarea celor trei obiective cultural-educaţionale.

În numele locuitorilor comunei a vorbit preotul paroh Constantin Rădulescu, care a mulţumit autorităţilor locale şi judeţene pentru implicarea în viaţa comunităţii din Vişineşti.

„Este un moment unic, pentru că o clădire o ridici o dată în viaţă şi o dată pentru totdeauna. Iată, după eforturi susţinute se încheie astăzi lucrările la căminul cultural şi centrul after school, ceea ce înseamnă progres spre cultură. Vreau să fim încrezători, pentru că viitorul aparţine ştiinţei şi culturii şi un om educat înseamnă o comunitate puternică, iar comunitatea puternică de aici înseamnă a întregi ţara şi neamul nostru prin puterea dobândirii de cunoştinţe şi a acumulării de carte”, a punctat preotul Constantin Rădulescu.

visinesti 2

Prezent la inaugurare, senatorul de zonă – Leonardo Badea a vorbit la rândul său despre importanţa investiţiilor făcute în domeniul educaţional şi cultural, astfel încât localnicii să ajungă să aprecieze la adevărata lor valoare eforturile depuse de către edilii comunei.

„În 2012, domnul primar, care era foarte abătut şi se întreba cine l-a pus să candideze, că va ajunge să se spânzure în Primărie, spunea că, în momentul când va vedea căminul cultural făcut, înseamnă că lucrurile au început să meargă bine în comuna Vişineşti. Ei bine, uite că astăzi inaugurăm căminul cultural şi alături de acesta s-a construit şi un after school. Şi cum viitorul unei naţii este creat cu 50 de ani înainte prin educaţie, cum spun englezii, mi-am dat seama că ceea ce se întâmplă aici sunt lucruri importante pentru comunitatea noastră, a dâmboviţenilor”, a declarat Leonardo Badea.

Aşa cum a punctat primarul Nicolae Stoica, nimic nu s-ar fi realizat la Vişineşti fără accesarea fondurilor europene, dar nici fără sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, iar preşedintele Adrian Ţuţuianu a promis că va ajuta şi în viitor comunitatea locală.

visinesti 5

„Este un moment festiv, dar şi unul în care trebuie să ne informăm unii pe alţii cu lucrurile bune şi mai puţin bune pe care le-am făcut sau le avem de făcut. Mai întâi de toate, vă aduc aminte că, în 2012, comuna era într-o situaţie financiară extrem de dificilă. Mai multe zeci de miliarde de lei au trebuit acoperite şi am făcut lucrul acesta împreună cu domnul primar. Vă aduc, de asemenea, aminte că toate proiectele acestea europene au necesitat o cofinanţare, care nu putea fi asigurată din taxele şi impozitele locale. De aceea, Consiliul Judeţean, direct sau indirect, este parte în tot ceea ce s-a făcut aici şi avem de 7-8 zile numai veşti bune. Pe 5 septembrie, am primit un microbuz pentru transport elevi. Astăzi, deschidem trei instituţii care au de-a face cu viaţa culturală şi cu şcoala: after school, cămin cultural şi bibliotecă. Adunate, înseamnă peste 16 miliarde de lei, adică echivalentul impozitelor plătite de oamenii din comună pe o perioadă de 10 ani de zile, ca să înţelegem foarte exact despre ce vorbim. Urmează să găsim soluţii pentru modernizarea localului şcolii. Este păcat să avem o şcoală urâtă lângă o clădire atât de frumoasă cum este cea destinată lucrului după şcoală”, a explicat Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeeţan Dâmboviţa.

Ca orice om cu adevărat gospodar, edilii de la Vişineşti au pregătit deja proiecte pentru viitor, proiecte care se găsesc în momentul de faţă în diferite stadii de implementare.

visinesti 6

„Am depus prin Grupul de Acţiune Locală «Dealurile Sultanului» patru proiecte, dintre care pod şi asfaltare drum Dospineşti. Am avut licitaţia, am desemnat câştigătorul şi urmează să semnăm contractul de execuţie. Sper, până vine iarnă, să turnăm picioarele podului. De asemenea, avem un proiect pentru dotarea şcolii cu mobilier, articole sportive şi aparatură IT pentru laboratorul de informatică. Am avut licitaţia şi probabil în două săptămâni vom desemna câştigătorul şi până la Crăciun totul va fi gata. Totodată, am avut vizita în teren din partea AFIR (fostul APDRP) pentru proiectul de reabilitare a căminului cultural din satul Sultanu. Urmează să vedem dacă va fi declarat eligibil. Al patrulea proiect vizează achiziţionarea unui tractor cu remorcă, fiindcă ne este necesar pentru lucrările de pietruire a uliţelor laterale, unde nu intră nici buldoescavator, nici basculante din cauza drumurilor foarte strâmte. Proiectul este eligibil şi urmează să facem achiziţia.

În momentul de faţă, lucrăm la şase proiecte pentru asfaltare străzi şi construirea unui pod. Pentru aceste proiecte vom încerca să obţinem finanţare pe noul PNDR 2014-2020. De asemenea, avem promisiunea doamnei ministru Doina Pană, care a fost la noi în comună, că vom rezolva şi problemele apărute din cauza alunecărilor de teren: drumul judeţean, două poduri pe care le-a luat apa şi câteva punţi. Sunt foarte multe probleme la nivel de localitate, iar noi suntem fără bani. Vă rog să aveţi răbdare. Cu timpul, toate vor fi rezolvate.

Îi mulţumesc domnului preşedinte Adrian Ţuţuianu pentru faptul că am găsit întotdeauna uşa deschisă la dumnealui şi am primit sprijin, material, moral şi prietenesc, dar şi sfaturi de bine”, a precizat primarul Nicolae Stoica.

visinesti 1

Adaugă un Comentariu

*