Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, noiembrie 28, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Campanie de prevenire a diabetului, organizată la Spitalul Judeţean

DÂMBOVIŢA: Campanie de prevenire a diabetului, organizată la Spitalul Judeţean 

campanie diabet 3

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte a marcat Ziua Mondială a luptă împotriva diabetului (14 noiembrie) printr-o campanie de prevenire derulată în incinta unităţii, în holul de la etajul 1, unde a fost amenajat un stand cu broşuri informative cu privire la această boală şi unde s-au efectuat, gratuit, teste de determinare a glicemiei şi măsurare a tensiunii arteriale. Acţiunea a fost posibilă prin implicarea voluntară a personalului din cadrul Compartimentului Boli-Nutriţie şi cu sprijinul material al unor sponsori.

„Orice persoană care are glicemia peste 100 mg/dl va fi condusă la cabinet pentru a fi consultată de medic. Avem o echipă extraordinară, asistenţi care au înţeles amploarea fenomenului şi au dorit să se implice în această campanie. Lucrul cu pacientul cu diabet este lucru în echipă. Nu putem spune că doctorul face minuni. Este o echipă, pentru că vorbim de bolnavi cronici şi este bine că, la Centrul Judeţean, fiecare pacient este arondat unui medic, care îl urmăreşte în evoluţie, fiindcă, pe lângă tratamentul stabilit, trebuie şi noţiuni de dietă, de educaţie şi în ceea ce priveşte exerciţiul fizic”, spune dr. Anca Nicoară – şefa Compartimentului Boli-Nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

campanie diabet 2Diabetul zaharat este o problemă epidemiologică globală. În lume, există 425 de milioane de adulţi diagnosticaţi cu această boală şi se preconizează că, până în 2035, vor fi 592 de milioane. Actualmente, 1 din 11 adulţi este diagnosticat cu diabet zaharat şi 1 din 2 adulţi are diabet zaharat nediagnosticat. la fiecare şase secunde, un adult cu diabet zaharat moare din cauza complicaţiilor. Sunt doar câteva dintre datele statistice care ar trebui să ne pună pe gânduri!

România este, totuşi, o ţară cu incidenţă medie a diabetului zaharat, respectiv 11,6%, însă Dâmboviţa ocupă locul II între judeţe, după Prahova, cu 23.629 de pacienţi aflaţi în evidenţă. Numai în trimestrul III al acestui an, în judeţul Dâmboviţa au fost diagnosticate 500 de cazuri noi!

Adaugă un Comentariu

*