Știri, Muntenia-Sud, România|joi, februarie 20, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Cărţi de tezaur şi poveştile din spatele lor, prezentate publicului la Biblioteca Judeţeană

DÂMBOVIŢA: Cărţi de tezaur şi poveştile din spatele lor, prezentate publicului la Biblioteca Judeţeană 

expozitie carte 1

Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa a vernisat astăzi, 18 septembrie, o inedită expoziţie de carte, pentru a marca Ziua Patrimoniului Cultural Mobil, care se sărbătoreşte în luna septembrie. Publicul a avut astfel ocazia să admire şi să afle povestea din spatele câtorva volume cu valoare bibliofilă, unele chiar de tezaur, din cele 82 deţinute în colecţiile de la Târgovişte.

„Am făcut o selecţie, pentru că aceste cărţi necesită un regim special de expunere. Intenţionăm pe viitor să transformăm această expoziţie într-una permanentă, în cadrul Secţiei Speciale. Un fel de minimuzeu, în care să creăm condiţiile necesare din punctul de vedere al siguranţei, al condiţiilor de temperatură, lumină etc.”, a precizat Agnes Erich – directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa.

expozitie carte 2Au fost expuse cărţi româneşti şi străine, practic cele mai importante volume raportat la istoria tipăriturilor: prima carte de morală apărută în primii ani ai Erei Creştine; primul dicţionar teatral, fără de care foarte multe nume din artă ar fi fost astăzi uitate; un dicţionar de „cazuri de conştiinţă”, care îi ajutau pe cei ce-l studiau să clasifice păcatele şi să stabilească ce canon ar fi trebuie dat în acea epocă; prima codificare a legilor unei ţări etc.

„Am ales câteva exemplare cu adevărat interesante. Am reunit într-o singură vitrină cele mai importante centre tipografice din epocă. Spre deosebire de alte expoziţii, am încercat să nu fie ceva sec, în care să prezentăm titlul cărţii, autorul, anul apariţiei şi, eventual, câteva date bibliografice. Ne-am gândit că este mai interesant pentru cel care vede expoziţia să afle şi o scurtă poveste a cărţii respective”, a explicat Alexandru Ştefănescu – responsabil presă.

Adaugă un Comentariu

*