Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Centru permanent de colectare pentru DEEE-uri, deschis la Târgovişte

DÂMBOVIŢA: Centru permanent de colectare pentru DEEE-uri, deschis la Târgovişte 

centru de colectare 3

De astăzi, în judeţul Dâmboviţa, funcţionează al doilea centru pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE-uri), deschis la Târgovişte, în zona platformei industriale – Şoseaua Găeşti, nr. 30. Este practic cel de-al 28-lea centru din Reţeaua Naţională RoRec. Investiţia le asigură târgoviştenilor şi locuitorilor din comunele limitrofe posibilitatea de a se debarasa gratuit de echipamentele electrice vechi şi defecte. Centrul va fi deschis în zilele de luni şi joi, între orele 16:00 – 19:00. Pentru deşeurile voluminoase, echipa RoRec vine la fiecare acasă fără a percepe vreo taxă. Trebuie doar să sunaţi la TelVerde 0800.444.800.

„Rostul asociaţiei noastre este de a prelua de la producători responsabilitatea colectării, transportării şi reciclării în condiţii de siguranţă, conform normelor europene, a deşeurilor electrice şi electronice. Există trei motive pentru care facem acest lucru. Întâi pentru că există o legislaţie europeană transpusă în România şi care ne obligă să colectăm anual 4 kg/locuitor, iar de anul viitor ar trebui să colectăm şi mai mult. Din păcate, România a ajuns undeva la 1 kg/locuitor şi există riscul de a apărea penalităţi şi clauză de infrigement, pe care, desigur, Guvernul României nu le poate plăti decât tot din taxele de la populaţie şi ar fi bine să nu ajungem în situaţia aceasta. Al doilea motiv este că, prin reciclarea corectă a DEEE-urilor, se obţine materie primă secundară ce se poate reutiliza în industrie. Un al treilea motiv este, desigur, protecţia mediului şi responsabilitatea faţă de ceea ce le lăsăm copiilor noştri, pentru că aceste deşeuri sunt de 10 ori mai toxice decât deşeurile obişnuite”, a explicat Andreea Idriceanu Calev – manager comunicare RoRec.

Centrul pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice deschis astăzi la Târgovişte a fost realizat în parteneriat cu administraţia publică locală şi judeţeană. De altfel, cu ocazia inaugurării, viceprimarul Cosmin Bozieru a întărit încă o dată faptul că Primăria Târgovişte va sprijini în continuare astfel de proiecte. În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu a promis că se va implica personal pentru ca asemenea puncte de lucru şi în celelalte oraşe din judeţ: Moreni, Titu, Pucioasa, Fieni. De asemenea, a propus organizarea unor întâlniri cu administratorii de bloc, cu primarii, cu cetăţenii, pentru ca în acest mod să fie popularizat cât mai bine centrul de colectare.

centru de colectare 1

„Vă felicit pentru iniţiativă. Aţi spus aici lucruri ce ţin de obligativităţi legat de parcursul nostru european. Lucrurile sunt mult mai complicate decât au putut fi spuse, pentru că avem o problemă majoră şi cu selectarea gunoaielor menajere, pe care încercăm să o rezolvăm şi noi, Consiliul Judeţean. Se întâmplă următorul lucru. Avem nişte gropi de gunoi care se vor umple în curând şi nu am găsit la momentul ăsta investitori care să prelucreze deşeurile menajere. Am vrut să văd cum este în altă marte şi am mers în Italia. Din documentarea pe care am făcut-o, rezultă că o minimă instalaţie însemnă vreo 40 de milioane de euro şi o instalaţie mai complexă, care să prelucreze gunoaiele din două-trei judeţe, ar costa 80 – 100 de milioane de euro, ca să fim la nivelul de tehnologie care să ne asigure şi producerea de energie eelctrică, energie termică şi, în acelaşi timp, să fim prietenoşi şi cu mediul. De aceea, iniţiativa dumneavoastră este extraordinară. Dacă ne puteţi da idei şi pe această zonă, deschiderea noastră este maximă”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Managerul reţelei naţionale de centre RoRec – Cristian Ionescu a mulţumit autorităţilor locale şi judeţene pentru implicare şi a precizat că, datorită acestui lucru, Dâmboviţa este un exemplu la nivelul ţării.

„Mi-ar fi plăcut să vă spun că deschidem astăzi cel de-al 50-lea centru. Din păcate, suntem decât la al 28-lea. Am început curajoşi în 2009, crezând că vom avea o susţinere din partea autorităţilor naţionale. Din păcate, nu s-a întâmplat asta şi deschiderea a venit din partea autorităţilor locale. Cel mai bun exemplu este judeţul Dâmboviţa, unde avem două centre de colectare, faţă de alte judeţe unde nu am reuşit să facem niciun centru. Dâmboviţa este un exemplu pentru zona de sud a ţării. În Transilvanbia, lucrurile s-au întâmplat mai repede, iar în Moldova se mişcă destul de greu. Avem un centru la Oituz şi unul la Iaşi”, a precizat Cristian Ionescu – manager reţea RoRec.

16 – 17 septembrie, campanie de colectare cu tombolă

Asociația Română pentru Reciclare RoRec îi invită pe târgovişteni, astăzi şi mâine, la prima acţiune de colectare a deşeurilor electrice, organizată de noul centru. Oamenii pot renunţa la DEEE-uri prin depunerea lor la centrul din șoseaua Găești nr.30 şi la alte două puncte provizorii amenajate lângă Banca Transilvania, vizavi de Piața 1 Mai, respectiv lângă Parcul din Micro 4, vizavi de Magazinul Diana.

Deşeurile grele sau voluminoase vor fi preluate gratuit de la domiciliu, instituţie sau sediu de firmă prin comenzi telefonice la TelVerde RoRec 0800.444.800 (număr gratuit) sau 0751.302.121 (număr cu tarif normal). Pentru frigidere, congelatoare întregi, combine, vitrine şi lăzi frigorifice vor fi răsplătiţi cu câte 40 de lei în bonuri valorice folosibile la orice magazin. De asemenea, pentru maşinile de spălat rufe şi vase, aparatele de aer condiţionat şi uscătoarele de haine, întregi şi complete, se vor acorda bonuri valorice în sumă de 20 de lei.

Cei care se vor debarasa de deşeurile electrice în cadrul acţiunii de colectare vor putea câştiga, prin tragere la sorţi, unul dintre următoarele premii oferite de Skill, Tristar și Domoclip: două cafetiere, două mașini de călcat, o mașină de găurit și un mixer. Tragerea la sorţi va avea loc la Primăria Târgoviște, luni, 21 septembrie, la ora 10:00.

centru de colectare 2

Răspuns la DÂMBOVIŢA: Centru permanent de colectare pentru DEEE-uri, deschis la Târgovişte

  1. Brux

    Sunt din Pucioasa si o mica intrebare am si eu.Aparatele electrocasnice defecte vechi unde se pot preda .Care este metodologia predarii aparatelor?Va multumesc.

     

Adaugă un Comentariu

*