Știri, Muntenia-Sud, România|luni, noiembrie 23, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Cercetătorii vor stabili, prin metoda cu radiocarbon, vârsta artefactelor din Muzeul Evoluţiei Omului

DÂMBOVIŢA: Cercetătorii vor stabili, prin metoda cu radiocarbon, vârsta artefactelor din Muzeul Evoluţiei Omului 

muzeul evolutiei omului

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” ajută autorităţile din Dâmboviţa să dezvolte un nou program de cercetare şi conservare a patrimoniului mobil. Colaborarea va implica realizarea unor analize a artefactelor paleolitice deosebite de la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic şi datarea prin metoda C-14 a unor probe din aşezările paleolitice cercetare de echipa de la Târgovişte. De asemenea, proiectul se va extinde şi spre analiza unor piese importante din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte și conservarea colecțiilor de carte rară și veche de la Biblioteca Județeană Dâmbovița.

Proiectul de cercetare a fost motivat de aparatura performantă şi analizele complexe realizate de specialiştii Institutului, precum şi de importanţa deosebită a descoperirilor arheologice făcute în ultimii ani de specialiştii muzeului în cele mai reprezentative situri paleolitice din România, sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru.

Datarea cu radiocarbon (C-14) este prima şi cea mai veche metodă fizică de determinare a vârstei unui obiect arheologic de origini biologice. C-14 este un izotop radioactiv din componenţa materiei biologice, prin a cărui măsurare se poate stabili vârsta unor resturi străvechi de oase sau plante. Deoarece perioada de înjumătăţire a valorii izotopului C-14 este de “numai” 5.700 de ani, el este eficient îndeosebi în datarea unor obiecte nu mai vechi de 50.000 de ani.

Adaugă un Comentariu

*