Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 19, 2018
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Cheltuieli uriaşe pentru repararea gardurilor de la cimitirele din Corbii Mari!

DÂMBOVIŢA: Cheltuieli uriaşe pentru repararea gardurilor de la cimitirele din Corbii Mari! 

cimitir corbii mari

În comuna Corbii Mari, din judeţul Dâmboviţa, ies la iveală, din nou, situaţii revoltătoare, cazuri clare de cheltuire nejustificată a banului public. Oamenilor nu le-a venit să creadă că administraţia locală a plătit 9.000 de lei (90 de milioane lei vechi), în anul 2012, pentru porţile de la cimitirul din satul de centru. Nu, nu vă închipuiţi că ar fi vorba de vreo lucrare sofisticată. Dimpotrivă! Este o investiţie ca cele pe care le-am comandat fiecare acasă şi am plătit cu mult mai puţin.

Şi-atunci, cum să nu te întrebi tu, locuitor al comunei Corbii Mari, cine a avut interes să „umfle” preţul? Cum să nu te întrebi tu, locuitor al comunei Corbii Mari, cine şi-a băgat în buzunar restul de bani, că doar nu se plătea o lucrare la suprapreţ doar aşa, pe degeaba?

Conform măsurătorilor făcute de unii săteni, raportat la preţul materialului aşa cum se vinde în Corbii Mari, nu la vreun depozit en-gross, porţile de la cimitir n-ar fi trebuit să coste mai mult de 1.500 de lei (15 milioane lei vechi). Şi-atunci, de ce a plătit Primăria Corbii Mari 9.000 de lei, adică de 6 ori mai mult?

Sursa foto: Partener TV

Poarta de 9.000 de lei de la cimitirul Corbii Mari (Sursa foto: Partener TV)

La suprapreţ a fost realizat şi gardul împrejmuitor al cimitirului. Pentru reparaţiile executate în 2010, administraţia din Corbii Mari a plătit 20.000 lei (200 milioane lei vechi), pentru ca, un an mai târziu, să mai cheltuiască din bugetul local alţi 14.720 de lei (147,2 milioane lei vechi) tot pentru reparaţii la gardul cimitirului din satul Corbii Mari! În total, 34.720 lei (347,2 milioane de lei vechi). Doar reparaţii!? Sume la fel de exagerate s-au achitat şi pentru lucrările executate la celelalte cimitire din comună! Asta în condiţiile în care copiii sunt nevoiţi să folosească toaletele insalubre din fundul curţii, atunci când se află la şcoală sau la grădiniţă. Cu alte cuvinte, primarul Constantin Anghel a pus preţ pe… morţi, lăsându-i pe elevi şi preşcolari în mizerie!

Ne-au mai semnalat locuitorii din comuna Corbii Mari încă o ilegalitate! Gardul şi porţile în cauză au fost construite abuziv, din moment ce Primăria nu era chiar proprietară pe cimitire. Litigiul cu parohiile a debutat se pare imediat ce Anghel Constantin a fost instalat ca primar al localităţii. În august 2008, edilul pune înştiinţări în sate şi îi informează pe preoţi că aleşii locali au decis să desfiinţeze taxa de concesionare locuri de veci, fără a se face vorbire despre dreptul de proprietate asupra cimitirelor care fuseseră administrate dintotdeauna de către parohii. Se pare că la baza deciziei a stat o Hotărâre de Guvern din 2001 privind inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public al comunei Corbii Mari, Hotărâre de Guvern ce fusese deja corectată în 2004 – prin abrogarea tuturor poziţiilor referitoare la cimitire, numai că primarul Anghel a folosit-o doar pe cea din 2001 pentru a-i convinge pe consilierii locali că cimitirele ar fi proprietatea comunei, nu a parohiilor.

Gard cimitir sat Corbi, construit (în acte, reparaţii!) cu sârmă ghimpată, plase sudate şi stâlpii de la gardul vechi. Sumă cheltuită: 37.000 lei (370 milioane lei vechi)

Gard cimitir sat Corbi, construit (în acte, reparaţii!) cu sârmă ghimpată, plase sudate şi stâlpii de la gardul vechi. Sumă cheltuită: 37.000 lei (370 milioane lei vechi)

Adevărul a fost spus, o lună mai târziu, în septembrie 2008, de prefectul judeţului, la care au apelat preoţii pentru a îndrepta situaţia, unică în judeţul Dâmboviţa. Interesant este faptul că reprezentantul Guvernului în teritoriu a scris negru pe alb că la Prefectură nu a ajuns, pentru controlul de legalitate, nicio hotărâre a Consiliului Local Corbii Mari prin care să fie interzisă taxa de înhumare şi concesionarea locurilor de veci. A mai punctat prefectul Mirel lazăr că s-a înaintat adresă către primarul comunei Corbii Mari şi Consiliul Local prin care au fost atenţionaţi că „aspectele discutate în şedinţă, cu privire la concesionarea locurilor de înhumare şi plata taxei de concesionare a acestora, nu fac parte din categoria de atribuţii stabilite prin Legea 215/2001, privind administraţia publică locală, astfel neputând fi supuse dezbaterii şi aprobării prin hotărâre de către Consiliul Local, iar procedeul de afişare a anunţului este abuziv şi ilegal, motiv pentru care li s-a solicitat abţinerea pe viitor de la iniţiative contrare legii. Cu privire la cazul în speţă, vă înaintăm adresa prin care s-a solicitat Consiliului Local să aducă la cunoştinţă locuitorilor că măsura ce face obiectul anunţului nu a fost adoptată în Consiliul Local”.

Ordin plată pentru poarta de 9.000 de lei construită la cimitirul din satul Corbii Mari

Ordin plată pentru poarta de 9.000 de lei construită la cimitirul din satul Corbii Mari. Constructorul este vecinul primarului Anghel

Cu toate acestea, primarul Anghel Constantin s-a comportat şi în anii ce au urmat ca şi cum administraţia publică locală ar fi fost proprietară. Ba, chiar a luat teren de la localnici, ca să extindă cimitirele şi astfel să dea, chipurile, o notă de legalitate acţiunilor sale contrare legii. Odată puse la punct aceste „detalii”, Anghel Constantin s-a preocupat să comande studii, proiecte şi lucrări la suprapreţ, executate cu precădere cu aceeaşi firmă. În faţa oamenilor, edilul se vaită acum că preoţii l-au dat în judecată să obţină titlu de proprietate pentru cimitire, ca să poată lua taxă pe locurile de veci. Este un model clasic de manipulare! Nu le spune primarul de la Corbii Mari oamenilor că cimitirele au fost date, prin lege, către parohii, că aşa este în toată România şi aşa va fi şi la Corbii Mari, din moment ce instanţa de judecată le-a dat dreptate preoţilor, recunoscând dreptul de proprietate al parohiilor asupra cimitirelor. Cu alte cuvinte, Anghel Constantin îi minte în faţă pe oameni când le spune că a interzis taxa pe locurile de veci. Minte şi când spune că s-a adoptat în 2008 o hotărâre în acest sens în Consiliul Local. Cum am arătat mai sus, îl contrazice Prefectura Dâmboviţa (vezi facsimil mai jos). Şi când te gândeşti că spune că nu este „nici ateu, nici fariseu”!

facsimil prefectura cimitir corbii mari

 

Adaugă un Comentariu

*