Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 26, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Ciocăneşti, satul filmului românesc de ieri şi de astăzi. VEZI VIDEO!

DÂMBOVIŢA: Ciocăneşti, satul filmului românesc de ieri şi de astăzi. VEZI VIDEO! 

ciocanesti

La Ciocănești, viața s-a consumat în jurul conacului boierilor Cantacuzini, care veneau des pe aceste meleaguri. Se odihneau la umbra copacilor din parc sau medidau lângă undele limpezi, săgetate de păsări și răcorite de trestii, ale iazurilor din apropierea domeniului.

Acum, în fostul Parc Cantacuzino, totul pare pustiu. Din conacul de odinioară nu au mai rămas decât câteva ruine. Mai dăinuie fostele grajduri boierești, transformate în cămin cultural și bibliotecă, și clădirea care a adăpostit bucătăria conacului, în care funcționează astăzi dispensarul comunal și o farmacie.

Comuna Ciocănești este situată pe vechiul drum comercial care unea Târgoviștea cu Bucureștiul și cu Transilvania, prin Pasul Bran. Istoricul Nicolae Iorga spunea: ”Acest sat este însemnat prin bătălia ce a dat-o aici Radu de la Afumați cu Mehmet Bei”. Pentru întărirea acestei afirmații, Nicolae Iorga vine cu înscrisul de pe piatra de mormânt a domnitorului: A răposat robul lui Dumnezeu și milostivul Io Radu Marele Voievor si domnitor a toată Țara Românească și a părților dunărene, fiul marelui Radu Voievod, în anul 7037, lunii lui ianuar. Sa va fie știute toate razboiele ce vor voiu povesti, pe care le-am facut eu, cel dintai razboi cu agarenii, al doilea la Gub, al treilea la satul Ștefan lângă Neajlov, al patrulea la Clejani, al cincilea la Ciocănesti…”

VEZI VIDEO

În decorul natural de un pitoresc aparte de la Ciocănești, au fost realizate de-a lungul anilor mai multe pelicule cinematografice, care au încântat milioane de copii. Bibliotecara din comună își amintește cu nostalgie de anii când a făcut figurație în două filme: Mama și Veronica.

Ca în fiecare comunitate, și la Ciocănești există probleme. Să-ți câștigi pâinea de zi cu zi nu este tocmai ușor. Fiecare se descurcă după cum poate. Mulți regretă vremurile apuse. Se simțeau parcă mai în siguranță.

Sunt destule dificultăți cu care se confruntă și administrația publică locală. Criza economică împiedică demararea unor proiecte de anvergură, care ar fi contribuit la dezvoltarea comunei și bineînțeles ar fi asigurat o viață mai bună sătenilor. Dar, viața merge înainte. Localnicii speră ca viitorul să le aducă un trai mai bun, mai ales că în zonă pământul este rodnic, pitorescul nu a dispărut, iar oamenii de la oraș pot găsi totdeauna un strop de liniște la Ciocănești.

Adaugă un Comentariu

*