Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, decembrie 15, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Cod roşu de defrişări ilegale din cauza pădurilor nepăzite sau administrate privat

DÂMBOVIŢA: Cod roşu de defrişări ilegale din cauza pădurilor nepăzite sau administrate privat 

padure taiata

Organizaţia „World Wide Fund for Nature” şi Ministerul Mediului au inclus judeţul Dâmboviţa în harta zonelor de risc pentru defrişări ilegale, alături de Argeş, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş. Suprafaţa de fond forestier a judeţului înseamnă 118.252 hectare, din care doar 73.975 este administrată de Direcţia Silvică (54.595 hectare – fond forestier de stat şi 17.634 hectare – fond forestier privat).

Potrivit directorului Direcţiei Silvice Dâmboviţa – dr. ing. Costel Preda, în pădurile administrate de unitatea pe care o conduce nu se înregistrează defrişări prin tăieri în delict. În primele opt luni ale anului în curs, s-au sustras 1.083 mc, ceea ce înseamnă 0,015 mc per hectar. În această perioadă, s-au efectuat 572 controale de fond şi parţiale în cantoane silvice şi s-au desfăşurat 568 acţiuni privind controlul circulaţiei materialului lemnos, din care 171 acţiuni cu Poliţia şi Jandarmeria, confiscându-se 429 mc de material lemnos .

costel-preda kPrin urmare, „Codul roşu” ni se trage se pare de la pădurile lăsate fără pază – 16.380 de hectare sau administrate de entităţi private – 27.897 hectare. De altfel, în judeţul Dâmboviţa, sunt câteva zone fierbinţi. Spre exemplu, la Scheiu de Sus, comuna Ludeşti, proprietarii privesc de la distanţă cum le este „hăcuită” pădurea, dar nu au curaj să se apropie, fiindcă hoţii le spun ameninţător să meargă acasă, dacă vor să nu aibă probleme. Dotaţi cu utilaje adecvate şi mijloace de transport, aceştia furnizează lemnul furat unor aşa-zise depozite. S-a ajuns până acolo încât se taie lăstărişul abia crescut, după ce pădurea a fost defrişată la ras în trecut.

VIDEO – Proprietar de pădure ameninţat de hoţii prinşi la furat

0 Răspunsuri la DÂMBOVIŢA: Cod roşu de defrişări ilegale din cauza pădurilor nepăzite sau administrate privat

 1. moshu49

  dar avem Prefect, avem Preş de CJ.
  ei nu au nimic de spus? autism?
  totuşi, am ajuns primii pe ţară la acest banditism silvic, mai ceva ca pe vremea lui Năstase.
  de ce tac autorităţile locale? :(

   

Adaugă un Comentariu

*