Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Complexul minier Şotânga a murit de ani de zile şi zace… neîngropat!

DÂMBOVIŢA: Complexul minier Şotânga a murit de ani de zile şi zace… neîngropat! 

FOTO ARHIVĂ 2015

Exploatarea minieră Şotânga a murit demult. Dar, a rămas neîngropată, aşa cum s-a întâmplat cu multe obiective economice din România, ale căror „stârvuri” zac şi acum pe oriunde şi care sunt în bătaia corbilor care rup din trupul putrezit, nebăgaţi în seamă de nimeni, fierul vechi, lăsând în urmă doar grămezi de moloz.

Primarul comunei Şotânga, din judeţul Dâmboviţa, Constantin Stroe, optimist, încearcă să mai ţină pe picioare o serie de clădiri, altădată emblematice pentru localitate. Spitalul minier, clădirea de birouri şi clubul fostei unităţi. Speră edilul că, până la urmă, va reuşi să le treacă în proprietatea comunei şi, prin fonduri europene sau guvernamentale, să le transforme în elemente utile comunităţii: bloc de locuinţe sociale, incubator de afaceri, casă de cultură… Până acum, a iniţiat zeci de demersuri la ministerul Economiei şi cel al Industriilor. Doar valuri! Nu a avut izbândă, ceea ce denotă că birocraţia, nepăsarea, neimplicarea nu au culoare politică, nici măcar propriul guvern! Trăiesc oricum.

constantin stroe, primar sotanga

Societatea Carbonifera datorează bugetului local al comunei Şotânga peste 20 de miliarde de lei vechi, taxe şi impozite. Constantin Stroe s-ar fi mulţumit să primească clădirile în locul datoriei, dar nu se poate. Pe lista credală, în faţa autorităţii publice locale, sunt alte entităţi care vor să-şi recupereze banii. Şi, după cum a spus edilul de la Şotânga, cele două unităţi, Carbonifera Ploieşti şi Societatea Naţională a Cărbunelui, încă nu s-au lămurit cu privire la ceea ce posedă pe teritoriul comunei. Din cauza acestei obişnuite nepăsări româneşti, are de pierdut toată lumea. Imobilele, neintroduse încă în categoria ruine, dacă nu erau cât de cât ocrotite de administraţia locală, ar fi ajuns de mult timp oale şi ulcele.

Curioasă este situaţia podului care face legătura între Şotânga şi Doiceşti. Calea de traversare este mijloc fix în proprietatea Carbonifera SA. Deşi podul este degradat, autorităţile locale nu pot interveni pentru consolidarea obiectivului, fiindcă nu sunt proprietari. Orice investiţie ar însemna deturnare de fonduri şi… dosar la DNA!

mina sotanga 1

Adaugă un Comentariu

*