Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 21, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Comuna Corbii Mari recuperează cu proiecte de succes timpul pierdut de fosta administraţie!

DÂMBOVIŢA: Comuna Corbii Mari recuperează cu proiecte de succes timpul pierdut de fosta administraţie! 

Ionuţ Bănică - primarul comunei Corbii Mari

Locuitorii din comuna Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa, au votat inspirat la alegerile din iunie 2016! Tânărul Ionuţ Bănică a venit atunci în faţa oamenilor cu un program electoral ambiţios, a reuşit să-i convingă că are puterea să-l pună în practică şi a fost ales primar. În iunie 2016, Ionuţ Bănică a promis şcoli şi grădiniţe ca la carte şi a dat la gata, în doar un an şi jumătate, şase instituţii de învăţământ! A promis drumuri moderne, a asfaltat mai mulţi kilometri şi investiţia va continua până la ultima străduţă. A promis dispensar medical european şi a semnat deja contractul de finanţare. A promis reţea de canalizare şi, în primăvara anului 2018, încep lucrările. A promis că va debloca proiectul de alimentare cu apă potabilă şi pe cel privind cadastrarea gratuită şi a reuşit.

Imediat ce a preluat mandatul de primar al comunei Corbii Mari, Ionuţ Bănică şi-a concentrat eforturile pentru rezolvarea problemelor legate de infrastructura educaţională, întrucât toate instituţiile de învăţământ funcţionau în condiţii precare, fără apă curentă, cu WC-uri insalubre în fundul curţii… Astăzi, toate acestea au rămas amintire. În luna octombrie 2017, au fost inaugurate trei grădiniţe, două în satul Ungureni şi una în Petreşti, iar în noiembrie au urmat şcolile Grozăveşti 1, Grozăveşti 2 şi Satu Nou, cea din urmă cuprinzând şi grădiniţă. Cu acest prilej, a fost prezent în comună chiar ministrul Educaţiei – Marian Liviu Pop, în semn de apreciere faţă de eforturile administraţiei de la Corbii Mari de a scoate la lumină instituţiile de învăţământ. Copiii au acum la dispoziţie clase moderne, mobilier nou, materiale didactice, vestiare, grupuri sanitare la interior, încălzire centrală. În total, s-au investit peste 30 de miliarde de lei vechi, bani care au provenit din patru surse de finanţare: Ministerul Educaţiei, Banca Mondială, PNDL şi bugetul comunei.

gradinita corbii mari 3

În paralel cu aceste proiecte de anvergură, Primăria Corbii Mari, în mandatul edilului Ionuţ Bănică, a găsit resurse să reabiliteze Şcoala Bărăceni şi să construiască grup sanitar modern, gard împrejmuitor şi teren de sport (sponsorizare) la şcoala de centru, parc şi teren de sport la Şcoala Bărăceni, teren de handbal cu tartan la Grădiniţa Petreşti, grup sanitar şi teren de sport la Şcoala Grozăveşti 1. De asemenea, se lucrează la documentaţiile tehnice pentru o şcoală nouă, cu clasele I – VIII, în satul Corbii Mari (opt săli de clasă, cancelarie şi laboratoare) şi una, tot cu clasele I – VIII, în satul Ungureni (opt săli de clasă, laboratoare, cancelarie şi grupuri sanitare). Cu mulţumire, primarul Ionuţ Bănică ne-a precizat că a semnat un contract de finanţare cu AFIR pentru construirea unei grădiniţe cu trei săli de clasă în satul de centru, iar în primăvara anului 2018 vor demara lucrările de execuţie, dacă licitaţia va decurge fără contestaţii. Actualul imobil va fi transformat în bibliotecă şi sediu pentru Poliţie. Totodată, administraţia locală Corbii Mari a obţinut fonduri, prin Grupul de Acţiune Locală Titu, pentru un teren de sport la Şcoala Ungureni şi a depus solicitare la Banca Mondială şi Ministerul Educaţiei pentru două grădiniţe noi, cu câte patru săli de clasă, în Grozăveşti şi Ungureni. În acest an şcolar, sunt înscrişi în sistemul educativ din comuna Corbii Mari aproape 1.200 de copii.

handbal corbii mari

Edilul Ionuţ Bănică este optimist şi în ceea ce priveşte sala de sport din satul de centru, proiect demarat în anul 2008 şi abandonat la stadiul de structură metalică. După demersuri susţinute, investiţia de aproximativ trei milioane de lei noi (30 de miliarde de lei vechi) a fost inclusă anul acesta pe lista-sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii şi urmează să fie finanţată. Va fi o sală de sport cu 300 de locuri. Tot la CNI va fi depusă, spune primarul de la Corbii Mari, şi documentaţia necesară pentru reabilitarea şi dotarea căminului cultural din satul Ungureni. Deşi este singurul din comună, acesta a fost lăsat în paragină de foarte mulţi ani.

Un alt proiect important promis în campania electorală şi care a intrat deja în linie dreaptă este cel privind construirea unui dispensar la standarde europene în satul de centru, lângă viitoarea sală de sport. Investiţia, în valoare de trei milioane de lei noi (30 de miliarde de lei vechi) va fi finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020. La acest moment, a fost lansată achiziţia publică pentru proiectul tehnic, iar execuţia ar putea începe în toamna anului 2018, dacă nu vor exista contestaţii la licitaţii. Primarul Ionuţ Bănică spune că în comună mai există două dispensare, în Petreşti şi Ungureni, concesionate către medicii de familie, şi ar mai fi nevoie să fie construit unul în Grozăveşti. Este un proiect la care edilul se gândeşte serios şi pentru care caută sursă de finanţare, bugetul local nepermiţând o asememea lucrare.

primaria corbii mari

Primăria Corbii Mari a făcut anul acesta paşi importanţi şi în ceea ce priveşte reţelele de apă şi canalizare. Astfel, în primăvara anului 2018, urmează să înceapă lucrările la primii 8 km de canalizare din comună, în satul de centru, licitaţia fiind deja finalizată. Investiţia, în valoare de un milion de euro, este finanţată prin AFIR. Termenul de execuţie este de 3 ani. Comuna este inclusă, de asemenea, în proiectul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa cu reţea de canalizare şi în celelalte sate, ceea ce înseamnă alte 5,2 milioane de euro. Vor fi cuprinse toate străzile principale din comună.

Cât priveşte reţeaua de apă, edilul Ionuţ Bănică a reuşit să deblocheze proiectul şi să organizeze licitaţie pentru desemnarea unui nou constructor, care să finalizeze investiţia ce a fost abandonată de fosta administraţie locală deşi Ministerul Dezvoltării alocase banii necesari. Expetiza tehnică şi financiară efectuată a scos la iveală grave nereguli, respectiv lucrări plătite şi neexecutate în valoare de aproximativ 19 miliarde de lei vechi, astfel că, în momentul de faţă, există în lucru la DNA un dosar penal. Potrivit primarului Ionuţ Bănică, au rămas de executat aproximativ 50 de kilometri de reţea de apă în toate satele componente ale comunei, ceea ce înseamnă 6,2 milioane de lei noi (62 miliarde lei vechi) – 4,3 de la Ministerul Dezvoltării şi 1,9 contribuţia Consiliului Local Corbii Mari, sumă ce urmează să fie acoperită printr-un credit. În cazul în care Primăria ar fi abandonat acest proiect, era obligată să restituie Ministerului Dezvoltării banii decontaţi de fosta administraţie, respectiv 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi), din care, aşa cum am precizat, 1,9 nu se regăsesc în lucrări executate. În plus de această condiţionare, spune actualul edil, un astfel de proiect trebuie dus la bun sfârşit, indiferent de greutăţi, întrucât înseamnă condiţii de viaţă mai bune pentru oameni.

Şi fiindcă tot am vorbit de proiecte ce fuseseră abandonate, Ionuţ Bănică ne-a precizat că a reuşit să deblocheze şi cadastrarea gratuită, intravilan şi extravilan. Prin urmare, în luna februarie, cetăţenii urmeză să primească extrasele de carte funciară. De reţinut că oamenii vor beneficia, în următorii 2 ani, şi de gratuitate la dezbaterea primei succesiuni!

asfaltare corbii mari 1

La capitolul infrastructură rutieră, Primăria Corbii Mari a semnat contracte de finanţare pentru 15 km de drumuri comunale, cu AFIR – 6 km şi Ministerul Dezvoltării – 9 km, iar în vara anului 2018 urmează să înceapă lucrările propriu-zise, având în vedere că la acest moment s-a ajuns la stadiul de demarare licitaţie pentru desemnarea constructorilor. Se vor asfalta străzi în toate satele comunei, rămânând nemodernizate doar cele foarte înguste, pentru care trebuie să se aloce bani din bugetul local. Anul acesta, urmare demersurilor întreprinse de administraţia de la Corbii Mari, cu sprijinul parlamentarilor PSD de Dâmboviţa, a fost reabilitat şi DN 61, prin turnarea de covor asfaltic.De asemenea, Consiliul Judeţean a modernizat drumul spre comuna Gratia, judeţul Teleorman (8,2 km).

Adaugă un Comentariu

*