Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Comuna Gura Ocniţei s-a înfrăţit cu localitatea Nettersheim din Germania

DÂMBOVIŢA: Comuna Gura Ocniţei s-a înfrăţit cu localitatea Nettersheim din Germania 

nemti gura ocnitei 5

La sediul Primăriei Gura Ocniţei, din judeţul Dâmboviţa, s-a consumat, astăzi – 27 ianuarie 2016, un moment important, ce vizează deschiderea localităţii către colaborarea cu alte entităţi economice şi administrative din Europa.

În prezenţa funcţionarilor, a unor consilieri locali, edilul Sorin Ioniţă a semnat un parteneriat de colaborare şi înfrăţire cu Primăria comunei Eifel Nettersheim din Germania, reprezentată de o delegaţie condusă de primarul Wilfried Pracht.

Şeful comunităţii germane a vrut neapărat să ajungă la Gura Ocniţei, localitate despre care auzise multe lucruri frumoase şi cu care colaborează de 10 ani, prin organizaţia umanitară „Rumânien Sunshine”, cooordonată Winfried Dederichs.

nemti gura ocnitei 1

Oaspetele german a fost încântat de modul cum a fost tratat la Gura Ocniţei, de frumuseţea locurilor, prietenia oamenilor şi în special de modul în care funcţionează administraţia publică locală din Gura Ocniţei.

„Este prima dată când vin în România. Este o mare bucurie că mă aflu aici, la dumneavoastră, la Gura Ocniţei. Legătura dintre localităţile noastre a apărut mai demult, prin activităţile umanitare desfăşurate de Asociaţia «Rumanien Sunshine» şi vă spun, din tot sufletul, că îmi pare bine că s-a întâmplat aşa. Noi venim dintr-o zonă din apropierea Rinului. În antichitate, romanii au ajuns până în regiunea noastră şi, dacă aţi cunoaşte populaţia din acest teritoriu german, aţi constata că, în multe privinţe, caracterul nostru este asemănător cu caracterele locuitorilor din ţările romanice.

La noi, istoria este preţuită şi tocmai de aceea realizăm săpături arheologice pentru a descoperi relicvele romane. Ne-am bucura ca din multitudinea de proiecte posibile să îl găsim pe cel adecvat colaborării noastre. Când am ajuns în România, am mers prima dată la Ambasada Germaniei de la Bucureşti, unde am avut o întâlnire cu ambasadorul ţării noastre, căruia i-am vorbit despre temele de colaborare, despre parteneriatele pe care le vom realiza cu dumneavoastră.

Ambasadorul s-a bucurat că există asemenea iniţiative şi ne-a asigurat că va promova astfel de acţiuni. Ne-a mai spus că, dacă colaborarea dintre comunele nostre fi una serioasă, nu exclude posibilitatea de a vizita Gura Ocniţei, ca semn al aprecierii acestei cooperări de viitor”, a declarat Wilfried Pracht – primarul comunei Nettersheim, Germania.

nemti gura ocnitei 3Edilul neamţ a oferit apoi un mic cadou primarului Sorin Ioniţă, din partea ambasadorului Germaniei la Bucureşti.

Sorin Ioniţă a mulţumit oaspeţilor pentru vizită şi i-a asigurat de toată încrederea şi implicarea pentru realizarea unei bune colaborări în plan social, cultural şi administrativ.

„Dorinţa noastră este să ne dezvoltăm, să ne ridicăm, să trezim în noi raţiunea. Bucuria noastră este desăvârşită. Sigur împreună vom realiza proiectele propuse şi vom gândi în perspectivă. Această înfrăţire între comunele noastre va duce cu siguranţă la progres”, a afirmat primarul comunei Gura Ocniţei.

A fost invitat la cuvânt şi Winfried Dederichs, preşedintele Asociaţiei „Rumânien Sunshine”, puntea de legătură dintre cele două comunităţi.

„Vă mulţumesc că pot fi aici, la dumneavoastră. De 10 ani sprijinim localitatea Gura Ocniţei. De fiecare dată, am fost întâmpinaţi cu multă bucurie şi am fost foarte bine trataţi. Nora mea este din satul Adânca. Ea a dat semnalul de legătură cu localitatea Gura Ocniţei. Suntem bucuroşi că ajutoarele pe care le-am adus au uşurat viaţa oamenilor din spitale, viaţa copiilor şi familiilor de necăjiţi. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în demersul nostru”, a spus Winfried Dederichs.

nemti gura ocnitei 8După consumarea suitei de alocuţiuni, Sorin Ioniţă a înmânat delegaţiei conduse de edilul comunei germane Nettersheim câte o icoană pictată pe sticlă. Primarul Wilfried Pracht a primit chiar două! Menţiunea lui Ioniţă a fost să pună una pe birou, în Primărie, iar cealaltă să o ţină acasă, la loc de cinste.

La final, în prezenţa oaspeţilor germani, trei proaspeţi funcţionari publici, angajaţi la Primăria Gura Ocniţei, au depus jurământul de credinţă, aşa cum prevede Statutul Funcţionarului Public.

S-a mers apoi la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gura Ocniţei, unde Wilfried Pracht, primarul de la Nettersheim, i-a înmânat lui Sorin Ioniţă cheile maşinii de intervenţii pompieri pe care administraţia comunei germane, prin Asociaţia „Rumânien Sunshine”, a donat-o localităţii Gura Ocniţei chiar astăzi.

De menţionat că, tot în aceste zile, Asociaţia „Rumânien Sunshine” a donat aparatură medicală, îmbrăcăminte şi alimente pentru spitalele care funcţionează pe teritoriul comunei, pentru aşezămintele de ocrotire socială, dar şi pentru familiile de oameni sărmani.

nemti gura ocnitei 7Documentul de colaborare dintre cele două comune, semnat astăzi de cei doi edili, prevede încheierea unui parteneriat în domeniile protecţia naturii, protecţia pădurii şi a ecosistemelor agricole, turism şi energii regenerabile, dezvoltarea rutei europene a lemnului, asigurarea şi dezvoltarea biodiversităţii, cultura şi educaţia de mediu, ştiinţă şi cercetare, schimb cultural.

Din delegaţia comunei germane Nettersheim a făcut parte şi inginerul Horst Karl Dengel, şef al unui ocol silvic. Horst a trăit în România până prin anii 80 şi este licenţiat al Facultăţii de Silvicultură din Braşov. Iubeşte România, chiar dacă, de zeci de ani, trăieşte în Germania. Horst Karl Dengel, bun cunoscător al realităţilor româneşti, a fost şi translatorul echipei din Nettersheim.

nemti gura ocnitei 2 nemti gura ocnitei 4 nemti gura ocnitei 3 nemti gura ocnitei 6

Adaugă un Comentariu

*