Știri, Muntenia-Sud, România|luni, aprilie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Comuna Voineşti n-a ţinut cont de ultimatumul de la judeţ şi a ieşit din ADI Apă

DÂMBOVIŢA: Comuna Voineşti n-a ţinut cont de ultimatumul de la judeţ şi a ieşit din ADI Apă 

Dănuţ Gabriel Sandu - primar comuna Voineşti

Printr-o hotărâre a Consiliului Local, votată în unanimitate în luna februarie 2016, comuna Voineşti a devenit singura localitate din judeţul Dâmboviţa care a decis să părăsească Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă (ADI Apă), degrevând astfel bugetul local de la plata unor contribuţii şi taxe şi asigurând cetăţenilor o protecţie împotriva viitoarelor majorări de tarife.

Sistemul de alimentare cu apă al comunei şi reţeaua de canalizare din satul Voineşti sunt administrate, deocamdată, de Serviciul Public Judeţean de Apă şi Canalizare. Edilii şi abonaţii sunt mulţumiţi de activitatea prestată, de preţul la apă şi canal, mult mai mic ca la oraş. Dacă la Târgovişte apa potabilă se facturează cu peste 4 lei mc, voineştenii plătesc pentru aceeaşi cantitate circa 2,9 lei, iar pentru canalizare 2,3 mc. Asta urmare şi scăderii TVA-ului, de la 24% la 9%! La Voineşti, încă din luna decembrie 2015, preţul la apă şi canalizare s-a diminuat cu 15 procente. La Târgovişte, spre exemplu, diferenţa de TVA se duce în visteria Companiei de Apă, nicidecum la abonaţi!

Conducerea judeţului a anunţat că cele două mari unităţi de distribuţie a apei, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa şi Serviciul Public Judeţean, vor fuziona, pentru apariţia operatorului unic. În aceste condiţii, preţul la apă şi canal, în toate localităţile, se va uniformiza. Evident, pe plus!

CITEŞTE ŞI: Condiţii ultimative pentru primarii care vor fonduri europene pentru apă şi canal

Primarul comunei Voineşti – Gabriel Dănuţ Sandu intuieşte unde se va ajunge. Tocmai de aceea caută soluţii pentru a nu-i pune pe consătenii săi în situaţia de a se trezi, peste noapte, că vor plăti apă şi canal la preţ aproape dublu.

Edilul spune că ar fi nedrept să se întâmple acest lucru. Şi aşa voineştenii consumă, în perioada de vară, mai multă apă. Oamenii deţin animale care trebuie adăpate, întreţinute, mai au câte un strat de zarzavat care trebuie udat destul de des… Asta ar mai lipsi, mai mulţi bani pentru apă! Dacă nu vor avea încotro, se va lua în calcul şi soluţia înfiinţării unui serviciu propriu de administrare a reţelelor de apă şi canalizare. Sau, se va organiza licitaţie pentru găsirea unei firme care să se ocupe de cele două servicii, cu condiţia să nu mărească preţurile şi să menţină pe funcţii angajaţii existenţi.

În comuna Voineşti există peste 2.600 de gospodării branşate la reţeaua de apă potabilă, iar la sistemul de canalizare, realizat deocamdată doar la nivelul satului Voineşti, sunt racordate 200 de gospodării dintr-un total de 360. Urmează să se efectueze o extindere pe străzile Bisericii şi Bazinului de Apă, pe o lungime de 900 de metri. Investiţia se va derula cu fonduri de la bugetul local.

Pe teritoriul comunei, există trei staţii de pompare şi trei bazine de captare, la Gemenea-Brătuleşti, Izvoare şi Voineşti. Gabriel Dănuţ Sandu are în vedere extinderea sistemului de canalizare în toate satele comunei. Deocamdată, lucrează la un proiect pentru Gemenea-Brătuleşti, pe o lungime de 7 kilometri. Banii vor veni fie prin Ordonanţa 28, fie de la Administraţia Fondului de Mediu şi o parte va fi suportată din bugetul propriu al Primăriei.

2 Răspunsuri la DÂMBOVIŢA: Comuna Voineşti n-a ţinut cont de ultimatumul de la judeţ şi a ieşit din ADI Apă

  1. Mihai Niclae Str.Morii nr.406

    Corect! Felicitari!

     
  2. Marius

    Bravo lui e singurul primar din județ care a avut curaj sa se pună împotriva mafiotului de Tutuianu cred ca vor mai urma si alți cât de curând

     

Adaugă un Comentariu

*