Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 2, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Comunitatea din Pietroşiţa nu-şi uită eroii, îi comemorează!

DÂMBOVIŢA: Comunitatea din Pietroşiţa nu-şi uită eroii, îi comemorează! 

comemorare eroi pietrosita 3

Conform tradiției populare, în Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. Ziua a fost aleasă de comunitatea pietroșițeană pentru a-și comemora eroii și a participa la inaugurarea unui panou tricolor, amenajat de Cercul elevilor „Cultul Eroilor”, de la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Pietroșița.

Evenimentul a avut loc în Joia Mare, iar la el au participat, alături de elevi și cadre didactice din această școală, cetățeni ai comunei și câțiva invitați speciali:
– Prof. Dr. Marian Curculescu, Inspector al I.S.J Dâmbovița, Președintele Filialei Dâmbovița a Societății de Științe Istorice din România
– Ion Olîc, Viceprimar al comunei Pietroșița
– Prof. Nicu Chițescu, fost profesor și Director al Școlii Pietroșița
– Ing. Nicolae Posta, fiu al comunei, membru fondator al Fundației „Renașterea Pietroșiței-Ruralia”
– Ileana Bocanciu, voluntar al Filialei Dâmbovița a Cultului Eroilor

comemorare eroi pietrosita 1Panoul conține numele tuturor eroilor locali căzuți la datorie, atât în Primul Război Mondial, cât și în al Doilea Război Mondial, imagini ale monumentelor eroilor din centrul comunei, respectiv de la Biserica de pe Luncă și cea de la Dealu Frumos. Aceste simboluri vor rămâne permanent pe panou, iar periodic vor apărea imagini și informații noi. Panoul a fost executat cu sprijinul financiar al unui „diasporean”, al Ofeliei Matei (Duță), fiică a comunei care nu și-a uitat „rădăcinile” chiar dacă are dublă cetățenie (română și irlandeză) și este rezidentă în Dublin-Irlanda.

După cuvintele de deschidere ale invitaților, a urmat prezentarea Steagului subfilialei Pietroșița a Cultului Eroilor, iar la final, câteva grupe de copii, îndrumați de cadrele didactice Ivan Daniela, Tudorache Maria și David Raluca au prezentat un frumos program artistic compus din cântece patriotice, cântece religioase sau scenete. Întreaga activitate a fost coordonată de doamnele Elena Anghel – Director Școală și Alina Ariton – Responsabil Cerc elevi Cultul Eroilor.

comemorare eroi pietrosita 2

O zi plină de emoție, o zi în care noile generații ne-au convins că sintagma „Eroi au fost, eroi sunt încă” nu este o simplă metaforă în inima pietroșițenilor.

A consemnat,
Nicolae Posta – vicepreședinte Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița

Adaugă un Comentariu

*