Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Comunităţile locale scoase corigente de prefectul Marinescu, la bilanţul ISU

DÂMBOVIŢA: Comunităţile locale scoase corigente de prefectul Marinescu, la bilanţul ISU 

ISU Dambovita 6

Astăzi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa s-a aflat la ora bilanţului. Şeful instituţiei – colonelul Mirel Pietreanu a prezentat, în faţa conducerii judeţului, a invitaţilor şi subordonaţilor cu sarcini de comandă, activitatea ISU Dâmboviţa pe anul 2014. La început, inspectorul şef a vorbit despre Comitetul Judeţean Pentru Situaţii De Urgenţă, aflat în directa coordonare a prefectului, moduri de acţiune, rezultate şi strategie. Angajaţii ISU s-au aflat într-o permanentă alertă, intervenind rapid în situaţii de inundaţii, alunecări de teren, înzepeziri, blocarea unor cursuri de apă, consolidarea de diguri, aprovizionare cu apă potabilă. Conducerea judeţeană a Comitetului a ţinut în permanenţă legătura cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Toate fenomenele naturale au fost monitorizate, urmărite cu atenţie şi, atunci când a fost nevoie, s-a intervenit cu promptitudine.

Prioritatea militarilor din cele 11 subunităţi ISU din judeţul Dâmboviţa a constituit-o salvarea oamenilor şi a bunurilor materiale ale acestora. Pompierii au acţionat în 2.661 de situaţii de urgenţă. S-a intervenit pentru stingerea a 232 de incendii, 169 de incendii de vegetaţie, 178 de acţiuni de salvare a persoanelor. Echipajele SMURD au fost solicitate să intervină în 8.488 de cazuri. În misiunile întreprinse, angajaţii ISU Dâmboviţa au salvat 61 de adulţi şi 12 copii.

ISU Dambovita 1Statistica tristă arată că majoritatea persoanelor pentru care nu s-a mai putut face nimic au pierit în urma unor accidente de circulaţie sau au fost victimile unor incendii. Forţele profesioniste ale ISU au salvat bunuri de peste 18 milioane de lei.

Conform datelor prezentate de inspectorul şef – col. Mirel Pietreanu, cauzele care au condus la producerea unor incendii au fost instalaţiile electrice defecte, improvizaţii, coşurile de fum necurăţate, focul deschis lăsat nesupravegheat. Au existat şi 27 de acţiuni intenţionate de incendiere. Este totuşi un lucru îmbucurător faptul că numărul de incendii produse în 2014 a fost mai mic cu 20%, comparativ cu anii 2012-2013. Evident, cele mai multe astfel de nenorociri s-au produs în mediul rural.

Acţiunile de control întreprinse de reprezentanţii ISU au avut un rol preventiv, aplicându-se 1.457 de avertismente, dar, acolo unde situaţia a impus-o, s-au dat şi amenzi, respectiv 446 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 262.300 de lei.

Prefectul judeţului Dâmboviţa – Ioan Marinescu a vorbit despre neajunsul de a te implica în situaţiile limită. A dat un exemplu trist: Răscăieţiul, unde, acum câteva luni, peste 150 de gospodării au fost afectate de inundaţiile cauzate de ploile abundente şi revărsarea unui canal colmatat pe traseul de curgere. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mers la faţa locului împreună cu pompierii şi jandarmii pentru a consolida un dig ce ar fi putut opri revărsarea apelor. S-a făcut apel şi la comunitatea locală. Primarul de la Răscăieţi a reuşit să „mobilizeze” şase femei în vârstă. Prefectul, după acest episod nefast, a ajuns la concluzia că între ISU şi comunităţile locale există o ruptură. Chiar dacă angajaţii Inspectoratului îşi fac datoria cu prisosinţă şi încearcă să responsabilizeze şi comunităţile locale, nu se întâmplă nimic. Oamenii nu vor să se alăture echipelor de salvare nici măcar când este vorba de bunurile proprii.

Ioan Marinescu a mai spus că judeţul Dâmboviţa a fost ocolit totuşi de fenomenele extreme, de situaţii dificile. Adevărata verificare a modului de acţiune a structurilor ISU acolo se poate vedea, dar, tot prefectul a precizat, mai bine să nu avem parte de astfel de evenimente neplăcute.

ISU Dambovita 7

Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit despre implicarea instituţiei pe care o conduce în asigurarea şi continuarea unor investiţii absolut necesare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Anul trecut, CJ a investit peste 4 miliarde de lei vechi pentru realizarea unor lucrări. Până la finele anului 2015, preşedintele Consiliului Judeţean doreşte să definitiveze reabilitarea unei clădiri aflată în incinta fostei unităţi militare de la gară, care va fi transformată în Centru Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. CJ va mai achiziţiona şi o freză absolut necesară pentru curăţarea drumurilor înzăpezite.

În viitorul apropiat, ISU Dâmboviţa va beneficia de un sediu în zona Padina-Peştera. Acum, după cum a precizat Adrian Ţuţuianu, se lucrează la studiul de fezabilitate.

ISU Dambovita 5 ISU Dambovita 4 ISU Dambovita 3 ISU Dambovita 8

Adaugă un Comentariu

*