Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Concentrare de forţe pentru curăţarea de gunoaie a Barajului Pucioasa

DÂMBOVIŢA: Concentrare de forţe pentru curăţarea de gunoaie a Barajului Pucioasa 

gunoaie-baraj-pucioasa-3

Autorităţile locale şi cele judeţene încearcă să pună capăt problemelor generate de-a lungul timpului de apa din barajul Pucioasa pe care Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa o foloseşte pentru a alimenta oraşul Pucioasa şi comunele din zonă, respectiv 40.000 de oameni. Urmare unei sesizări a DSP Dâmboviţa, cum că în zona de protecţie sanitară a prizei de captare din baraj există o mare cantitate de deşeuri, putând duce la apariţia unor evenimente care să pună în pericol sănătatea consumatorilor, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a luat în discuţie, ieri, situaţia nou apărută şi a hotărât o serie de măsuri ce trebuie întreprinse rapid, pentru a preîntâmpina infestarea apei livrate către populaţie.

Astăzi, la prima oră a dimineţii, Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi Constantin Ana – primarul Pucioasei, însoţiţi de factori responsabili de la Apele Române, au coordonat la faţa locului acţiunea de curăţare a lacului în perimetrul prizei de captare. Au fost angrenaţi în această activitate, angajaţi de la Apele Române, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa şi de la Primăria Pucioasa, cărora li s-au alăturat şi câţiva cetăţeni care dispuneau de mijloace de transport pe apă.

Adrian Ţuţuianu a spus că problema apei potabile la Pucioasa, care a generat atâtea probleme şi tensiuni, trebuie neapărat rezolvată, astfel încât sănătatea cetăţenilor să nu mai fie pusă în pericol. Preşedintele Consiliului Judeţean a insistat în nenumărate rânduri pe lângă actualul guvern pentru a obţine fondurile necesare finalizării lucrărilor de aducţiune de la sursa Rătei, cu prelungire până la Pucioasa.

gunoaie-baraj-pucioasa-2

„Am avut un proiect de hotărâre de guvern semnat de mine şi de prefectul de atunci, Ioan Marinescu, în luna martie 2016, la care nu am primit nici un răspuns. Am reluat demersul în luna iunie şi ni se răspunde recent că solicitarea noastră a fost respinsă de către Ministerul Finanţelor Publice. Am revenit cu un proiect de hotărâre pe data de 31 octombrie, asta după ce am avut o discuţie cu actualul ministru de interne. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Vom vedea în următoarea lună de zile dacă guvernul acesta este totuşi dispus să sprijine autorităţile locale în asigurarea stării de sănătate a populaţiei din Pucioasa şi din zona limitrofă”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Pentru a nu ajunge la alte necazuri, ţinând cont de faptul că Guvernul Cioloş nu s-a grăbit să acorde cele două milioane de lei necesare continuării lucrărilor la conducta de aducţiune Rătei-Pucioasa, primarul Constantin Ana a pregătit un proiect care să permită preluarea unei ape de mai bună calitate de la o societate comercială privată care administrează o hidrocentrală pe râul Ialomiţa şi care este dispusă să furnizeze apa pentru alimentarea oraşului Pucioasa.

gunoaie-baraj-pucioasa-1

„Această variantă este luată în calcul încă din iarnă. Apa este de câteva ori mai bună. Este vorba de o investiţie de 180.000 de euro. Nu ne putem permite ca în iarnă să riscăm din nou apariţia unor probleme cu impact asupra sănătăţii populaţiei”, a spus Constantin Ana.

Fondurile pentru construcţia conductei, cu o lungime de 3 kilometri, vor fi alocate din bugetul Primăriei Pucioasa şi de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Adaugă un Comentariu

*