Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Condiţii ultimative pentru primarii care vor fonduri europene pentru apă şi canal

DÂMBOVIŢA: Condiţii ultimative pentru primarii care vor fonduri europene pentru apă şi canal 

tutuianu

Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi-a arătat, astăzi, nemulţumirea faţă de primarii care nu au „servit” şedinţele ADI Apă şi ADI Salubritate, desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute. Şeful judeţului a dezvăluit că edilii, pentru a scăpa de corvoada întâlnirii, au delegat atribuţiile de a participa la întâlnirile Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitare viceprimarilor sau altor salariaţi din aparatul propriu al Consiliului Local.

A mai precizat Ţuţuianu că a fost definitivată lista proiectelor ce vor fi implementate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

„Aproape toate localităţile din judeţ pot fi cuprinse în acest program. Avem posibilitatea să luăm 167 de milioane de euro, pentru lucrări aflate în curs şi pentru lucrări noi de apă, canal, staţii de epurare, inclusiv lucrările de captare de la sursele de apă”, a explicat Ţuţuianu.

Numai că, pentru a avea acces la banii asiguraţi de Programul Operaţional Infrastructură Mare, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să respecte trei condiţii: să fie membre ADI Apă, sistemul de apă şi canal să fie administrat de Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa sau de Serviciul Judeţean de Apă şi să participe la majorarea capitalului social al Companiei de Apă. Este vorba de un vărsământ iniţial de 30%, iar diferenţa de 70% poate fi plătită în următorii 2 ani. Conform simulării realizate, primăriile de oraşe ar urma să aloce câte 5 miliarde de lei vechi, comunele mari – câte 4 miliarde lei, iar celelalte câte 3 miliarde de lei.

Primarii au primit termen până pe 5 august să prezinte hotărârile de Consiliu Local ce dovedesc că îndeplinesc cele trei condiţii.

A mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa că unităţile administrativ-teritoriale care nu îşi achită cotizaţia către ADI Apă nu intră în Programul Operaţional Infrastructură Mare. De asemenea, nu vor putea accesa fonduri prin POIM acele localităţi din Dâmboviţa care deţin reţele de apă şi canal care nu sunt administrate de Compania de Apă sau Serviciul Public Judeţean. A dat ca exemplu comunele Crevedia, Corneşti, Dărmăneşti şi IL Caragiale.

„Este momentul să disciplinăm acest lucru pentru că multe din necazuri sunt generate de faptul că nimeni nu a coordonat realizarea investiţiilor în ultimii 20 de ani”, a punctat Adrian Ţuţuianu.

Şeful judeţului a mai explicat că, în următoarele două luni, Serviciul Public Judeţean de Apă va deveni societate comercială, după care va fuziona cu Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, formând astfel un operator unic la nivelul judeţului.

Adaugă un Comentariu

*