Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Consilierii târgovişteni n-au vrut un luptător anticomunist pe lista cetăţenilor de onoare ai municipiului

DÂMBOVIŢA: Consilierii târgovişteni n-au vrut un luptător anticomunist pe lista cetăţenilor de onoare ai municipiului 

traian marinescu geagu

Anul acesta, în Consiliul Local Târgovişte au fost supuse spre dezbatere şase propuneri pentru conferirea titlului „Cetăţean de onoare” al municipiului. Aleşii au acceptat cinci dintre acestea, respingând la vot proiectul care-l privea pe luptătorul anticomunist Traian Marinescu Geagu, cu motivaţia că singura legătură a acestuia cu fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti este că şi-a efectuat studiile liceale aici.

Au fost 9 voturi pentru, 10 abţineri şi un vot împotrivă. Nu vă putem spune care a fost obţiunea fiecărui consilier în parte, întrucât sistemul de vot electronic nu ne mai permite acest lucru. Practic, deşi şedinţele sunt publice, votul este unul secret, participanţii neputând vedea decât un grafic. Având în vedere că proiectul a fost prezentat în plen de către profesorul de istorie Honorius Moţoc – fost viceprimar al Târgoviştei, actualmente consilier local PNL, putem să presupunem că propunerea a avut susţinerea liberalilor; iar abţinerile sunt ale aleşilor PSD.

CITEŞTE ŞI: Luptătorii anticomunişti din gruparea „Haiducii Muscelului” trebuie să revină în memoria colectivă!

Traian Marinescu Geagu (Izvoarele, 1923 – Izvoarele, 1950) a absolvit şcoala militară de ofiţeri de rezervă, apoi a devenit membru al tineretului naţional-ţărănist dâmboviţean, coordonat la nivel judeţean de profesorul Cezar Spineanu. Alături de colegii săi din cadrul Academiei Comerciale din Bucureşti, participă la manifestaţiile din 8 noiembrie 1945 şi 10 mai 1946. La alegerile din 19 noiembrie 1946, fiind martor la introducerea în urne a sute de buletine ştampilate din timp cu „soarele” B.P.D-ului controlat de comunişti, scoate urnele în curte şi le dă foc, protestând împotriva falsificării rezultatelor. Izvoarele-Dâmboviţa a fos unica localitate din România în care comuniştii – prin prefectul Gogu Popescu, viitor general de Securitate – au permis prezenţa observatorilor americani la repetarea alegerilor. Geagu este cinstit în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi Rezistenţei de la Sighet (Maramureş), nu însă şi în judeţul natal. La fel se întâmplă şi cu preotul Gheorghe Cotenescu (Izvoarele, 1886 – Câmpulung Muscel, 1965), fost secretar şi prieten apropiat al lui Nicolae Iorga. În ceea ce-l priveşte pe luptătorul anticomunist Gheorghe Cotenescu, propunerea înaintată de publicistul Radu Petrescu-Muscel administraţiei municipiului Târgovişte pentru conferirea titlului „Cetăţean de onoare” nu a ajuns pe masa de lucru a consilierilor, apreciindu-se că preotul militar nu a avut legături cu municipiul Târgovişte.

Consilierii târgovişteni au adoptat proiectele de hotărâre privind acordarea titlului „Cetăţean de onoare” pentru: generalul Andrei Kemenici – fost comandat al Garnizoanei Târgovişte; prof. Honorius Moţoc – fost inspector şcolar general şi fost viceprimar al Târgoviştei şi pentru cunoscutul om de fotbal Cornel Dinu. De asemenea, se vor acorda două titluri post mortem pentru fostul prefect al judeţului – Victor Sanda şi pentru poeta Elena Văcărescu, din celebra familie a boierilor cărturari Văcărescu.

Adaugă un Comentariu

*