Știri, Muntenia-Sud, România|joi, februarie 25, 2021
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Consiliul Judeţean va construi o grădiniţă într-o comună din Republica Moldova

DÂMBOVIŢA: Consiliul Judeţean va construi o grădiniţă într-o comună din Republica Moldova 

delegatie ialoveni 2

O delegaţie din Republica Moldova – Raionul Ialoveni se află în aceste zile în judeţul Dâmboviţa, la invitaţia preşedintelui CJD Adrian Ţuţuianu, care şi-a dorit ca administraţia publică să facă paşi concreţi pentru ajutorarea fraţilor de peste Prut.

În acest sens, astăzi, s-a semnat acordul cadru în baza căruia Consiliul Judeţean Dâmboviţa va construi, în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni, până la sfârşitul anului 2017, o instituţie de învăţământ pentru preşecolari în comuna Ruseştii Noi, din Republica Moldova, acolo unde 120 de copii nu au loc în grădiniţă, după cum a precizat Anatolie Dimitriu – preşedintele Consiliului Raional Ialoveni. Proiectul presupune o contribuţie din partea autorităţilor dâmboviţene de 887.613 lei, la care se adaugă 363.780 din bugetul Raionului Ialoveni.

delegatie ialoveni 6

„Este intenția noastră ca acordul pe care îl semnăm astăzi să fie transpus în practică cu succes, în beneficiul locuitorilor comunei Ruseștii Noi. Pentru judeţul Dâmboviţa este important să fie aproape de Raionul Ialoveni, să dezvolte relaţii economice și culturale bilaterale, să facă schimburi de experienţă în domeniile administrație publică locală, protecție socială, sănătate publică, infrastructură, comerț, turism, agricultură, cultură, educație și sport”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Raional Ialoveni – Anatolie Dimitriu a precizat că relaţiile de colaborare cu judeţul Dâmboviţa reprezintă un exemplu pentru autorităţile raionale din Republica Moldova, care îşi doresc asemenea parteneriate. Cât priveşte grădiniţa din Ruseştii Noi, fiecare locuitor din comună va cunoaşte faptul că instituţia de învăţământ va fi construită cu contribuţia financiară a judeţului Dâmboviţa. De asemenea, spune Anatolie Dimitriu, primarii din Raionul Ialoveni îşi doresc să înveţe din experienţa practică a edililor din Dâmboviţa, în ceea ce priveşte absorţia de fonduri europene şi implementarea cu succes a unor proiecte de dezvoltare a localităţilor.

delegatie ialoveni 1

De altfel, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, şase localităţi din Raionul Ialoveni (oraşul Ialoveni şi comunele Ruseştii Noi, Răzeni, Puhoi, Văsieni şi Costeşti) se vor înfrăţi cu unităţi administrativ-teritoriale din Dâmboviţa, respectiv: municipiul Moreni şi comunele Şotânga, Ciocăneşti, Braniştea, Băleni şi Potlogi.

Cât priveşte Potlogi, delegaţia din Republica Moldova a făcut astăzi o donaţie importantă Palatului Brâncovenesc, pe care l-a vizitat cu ocazia inaugurării, pe 29 noiembrie 2015. Este vorba despre un set de instrumente de luptă din mai multe secole, aflate până acum în colecţia personală a directorului Muzeului Raional Ialoveni – Petru Costin, cu care acesta a intrat şi în Cartea Recordurilor.

delegatie ialoveni 5

Judeţul Dâmboviţa mai vine în sprijinul raionului Ialoveni şi cu o donaţie de 3.046 de volume în limba română pentru Biblioteca Raională,care avea mari lipsuri la acest capitol.

Programul pregătit de autorităţile judeţului Dâmboviţa pentru oaspeţii din Republica Moldova cuprinde vizite la Campusul Universitar, Mănăstirea Dealu, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, Muzeul Evoluţiei Omului, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Mănăstirea Nucet şi zona turistică Moroeni-Padina-Peştera.

delegatie ialoveni 3

Adaugă un Comentariu

*