Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 17, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Consultantul tehnic şi-a luat banii din 2011 şi nu a mai trecut pe la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

DÂMBOVIŢA: Consultantul tehnic şi-a luat banii din 2011 şi nu a mai trecut pe la Palatul Brâncovenesc din Potlogi 

palat potlogi 4

Se lucrează de zor la reabilitarea şi punerea în valoare istorică a Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, termenul final al lucrării, aşa după cum este indicat pe panoul de la intrare în incintă, ar fi 16 decembrie 2015, iar valoarea totală a proiectului este de 40.795.151 de lei. Greu de crezut că până la acea dată totul va fi rezolvat şi se va tăia obişnuita panglică!

După cum stau lucrurile la faţa locului, se intră în prelungiri, iar, aşa cum a observat şi preşedintele Adrian Ţuţuianu, mai sunt destule sincope. Nici construcţiile care ar trebui să respecte arhitectura şi principiile epocii brâncoveneşti nu par în regulă. De pildă, un lucrător de pe şantier spune că biblioteca, ridicată în curtea palatului, semăna cu un… grajd!?

palat potlogi 1

Acum se munceşte. Se vede. Cel puţin la vizita şefului Consiliului Judeţean, toată curtea era plină de muncitori, materiale de construcţie şi noroi. Ţuţuianu a trecut peste tot însoţit de reprezentanţii constructorilor, mulţumit parţial de ceea ce a găsit pe teren.

„Istoria proiectului o ştiţi. Am avut o primă adjudecare, o reziliere de contract, o nouă achiziţie publică. Din păcate, constat şi astăzi că foarte multe lucruri nu au fost rezolvate nici cu ocazia revizuirii proiectului, în sensul că, foarte multe chestiuni care ţin de arhitectură nu au fost rezolvate. Nu avem consultanţă în mod constant. De ce? Pentru că în anul 2011 pe contractul de consultanţă s-a plătit integral toată suma, care, normal ar fi trebuit să fie eşalonată pe toată durata de derulare a contractului. Cei care au luat banii refuză astăzi să vină pentru a acorda asistenţa tehnică necesară”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Banii daţi în avans firmei de consultanţă în 2011 nu mai pot fi recuperaţi decât pe cale judecătorească, după cum a recunoscut şi preşedintele CJD. Dar, pentru ca lucrările să nu se împotmolească trebuiesc găsite alte variante.

palat potlogi 8

„Am în cap următoarea soluţie. Îi somez, dacă nu vin să evalueze ceea ce nu au făcut trebuie să angajăm pe altcineva ca să putem să mergem mai departe cu partea de consultanţă tehnică. Noi avem de lucru până în noiembrie şi, fără să ai detalii de la proiectantul autorizat, nu poţi merge mai departe. Oamenii mi-au arătat că se vor bloca, nu vor mai putea construi nimic fiindcă nu există toate detaliile de proiectare”, a spus Adrian Ţuţuianu.

Încă o problemă o reprezintă amenajarea peisagistică, spaţiile pentru parcări din faţa complexului muzeal de la Potlogi. Preşedintele Consiliului Judeţean era supărat pe unii funcţionari din instituţia pe care o conduce, cărora le-a dat ca temă acest proiect, dar nu s-a făcut nimic. Ţuţuianu este decis să-i tragă la răspundere pe cei care nu s-au achitat de sarcini.

palat potlogi 9 palat potlogi 6 palat potlogi 7 palat potlogi 5 palat potlogi 3 palat potlogi 2

Adaugă un Comentariu

*