Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 20, 2019
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Dezbatere-exerciţiu pentru societatea civilă, organizată de Universitatea Valahia

DÂMBOVIŢA: Dezbatere-exerciţiu pentru societatea civilă, organizată de Universitatea Valahia 

dezbatere UVT 2

Iniţiativa organizării unor dezbateri ce vizează analizarea unor acţiuni, comportamente, situaţii, conflicte din realitatea imediată a fost bine primită de participanţi, puţini la număr ce-i drept, dar suficienţi pentru a dialoga pertinent, elevat, în cunoştinţă de cauză, până la catalizarea unor concluzii cu valoare de definiţie.

În sala bibliotecii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Litere şi Comunicare din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, alături de cei doi moderatori ai întâlnirii – lect. univ. dr. Pompiliu Alexandru şi lect. univ. dr. Daniel Cojanu, s-au aflat scriitori, filologi, istorici, filozofi, telogi, dar şi jurnalişti şi studenţi interesaţi în a emite păreri vizavi de ceea ce s-a întâmplat în Franţa, prin asasinarea unor jurnalişti de către doi tineri musulmani, sub motivaţia întinării imaginii Profetului Mohamed.

dezbatere UVT 1

Vorbitorii, bine canalizaţi în discuţii de cei doi mediatori, au disecat momentul producerii tragediei, impactul asupra mulţimilor, evenimentele declanşate ulterior, dar, mai ales, elementul motivant al nenorocirii: caricaturile jignitoare la adresa Islamului. Opinia generală a participanţilor a fost aceea că libertatea de expresie nu mai cunoaşte limite, că nu ţine cont de valorile spirituale, morale, de elementele tabu în existenţa unui popor sau grup de popoare. Presa a depăşit graniţa unor principii morale sau, în numele libertăţii absolute, nu mai ţine cont de ele.

Aşa după cum bine s-a exprimat Pompiliu Alexandru – directorul Centrului de Cercetări, dezbaterea de azi reprezintă un preambul, un argument, un antrenament pentru cei angrenaţi în sfera de comunicare. Pe seama definirii exacte a noţiunii libertăţii de expresie au pedalat concis părintele Marian Puiescu şi profesorul universitar Tibi Ciulei.

Liberatea de exprimare trebuie să aibă o anumită demnitate, rigoare, limite. Din păcate, presa tinde spre tabloidizare, spre deturnarea scopului pentru care fiinţează, către zonele abjecte, calomnioase, insultătoare, dar aducătoare de renume, publicitate, respectiv bani.

Adaugă un Comentariu

*