Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 29, 2022
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: „Din dragoste de adolescent”, eveniment de Dragobete la Biblioteca Judeţeană

DÂMBOVIŢA: „Din dragoste de adolescent”, eveniment de Dragobete la Biblioteca Judeţeană 

biblioteca IH Radulescu

Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa marchează miercuri, 24 februarie 2016, de la ora 13:00, împreună cu elevii de la Colegiul Economic „Ion Ghica” (prof. Georgiana Mihăilescu) şi Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” (Prof. Barbara Popa), Dragobetele sau „Sărbătoarea iubirii la români”. Evenimentul „Din dragoste de adolescent” este organizat de voluntarii bibliotecii, coordonaţi de Claudia Chebac şi Raluca Rusu.

Din program:
– Simboluri şi tradiţii de Dragobete
– Prezentarea romanului “Iubiri de liceu”, autor Luciana Marinescu. Prezintă: prof. Cati Deaconu şi prof. George Coandă
– Concurs de Dragobete
– Expoziţia de carte, DVD-uri şi CD-uri “Decada dragostei”
– Expoziţia de caricatură “Iubirea nu se vernisează”, autor Aurelian Iulius Şuţă Şai

Potrivit wikipedia, Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor, după cum se precizează în volumul „Tradiții și obiceiuri românești”, coordonat de editura Flacăra. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală „Dragobetele sărută fetele!”

Adaugă un Comentariu

*