Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Direcţia Silvică a atins performanţa economică absolută în 2014

DÂMBOVIŢA: Direcţia Silvică a atins performanţa economică absolută în 2014 

costel preda

Directorul instituţiei – dr. ing. Costel Preda spune că meritul aparţine întregii echipe de conducere, şefilor de departamente, şefilor de ocoale, brigadierilor silvici şi pădurarilor. Profitul anului 2014 este estimat la 17 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care programul impus de la centru a fost de 5 miliarde de lei.

Toţi indicatori propuşi au fost depăşiţi. Susţine directorul Costel Preda că 2014 ar fi cel mai bun an din punct de vedere economic din toată istoria Direcţiei Silvice Dâmboviţa. Cifra de afaceri propusă, de 250 de miliarde de lei vechi, a ajuns la 290 de miliarde. S-a lucrat din plin în toate sectoarele de activitate.

„La lucrări de regenerarea pădurilor, Direcţia Silvică Dâmboviţa îşi propusese 144 de hectare, dar am realizat regenerări pe 197 de hectare. La lucrări de împădurire-regenerări artificiale, am depăşit programul cu 25 de hectare”, a precizat Costel Preda.

O mândrie a Direcţiei o reprezintă Pepiniera silvică de la Găeşti unde se menţine cifra de un milion de puieţi forestieri. În momentul de faţă, subunitatea are pentru vânzare 500 de mii de puieţi, între care şi plante ornamentale.

Direcţia Silvică Dâmboviţa, prin utilajele şi echipamentul procurat – motofierăstraie, tractoare, tafuri, poate exploata în regie proprie două treimi din cota de tăieri alocată, de 145.000 mc, şi vinde la jumătate de preţ materialul lemnos.

Vânatul, reprezintă o altă componentă economică importantă a Direcţiei Silvice Dâmboviţa. Cele trei fonduri de vânătoare pe care le are în administrare aduc bani frumoşi instituţiei. În ţarcul de la Bolovani efectivul de vânat a crescut de patru ori, vorbim de căprior şi mistreţ.

Unitatea silvică dâmboviţeană dispune şi de cărbune de bocşă, mangal de cea mai bună calitate. Pe stoc există în momentul de faţă circa 300 de tone de combustibil de acest tip. Preţul, spune directorul Costel Preda, este de două ori mai mic decât la orice supermarket. O tonă de mangal se vinde la Direcţia Silvică Dâmboviţa cu 300 de euro.

Adaugă un Comentariu

*