Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Doar patru primării din 89 au înfiinţat servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân!

DÂMBOVIŢA: Doar patru primării din 89 au înfiinţat servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân! 

Ciprian Pasailă - subprefectul judeţului Dâmboviţa

Problema câinilor fără stăpân s-a aflat astăzi pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural Dâmboviţa, organism din care fac parte toţi şefii instituţiilor deconcentrate. Subprefectul Ciprian Pasailă, cel care a condus şedinţa, a spus că în Dâmboviţa situaţia pare scăpată de sub control, numărul câinilor comunitari a crescut exagerat de mult şi pun în pericol siguranţa şi integritatea cetăţenilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu consideră că trebuie acţionat cu mult simţ de răspundere la nivelul fiecărei primării din judeţ pentru eradicarea acestui flagel.

Ca de fiecare dată, s-a insistat pe efect, iar cauza, reprezentată de om, a fost lăsată mai la o parte. Materialul informativ despre situaţia câinilor fără stăpân din Dâmboviţa a fost prezentat de dr.Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa.

Şeful DSVSA a spus că problema nu poate fi rezolvată fără conlucrarea tuturor autorităţilor şi prin educarea şi sancţionarea cetăţenilor care nu vor să se conformeze legislaţiei în vigoare. Pe teritoriuljudeţului Dâmboviţa, a precizat Sandu Tolea, în doar patru localităţi, administraţiile locale au înfiinţat servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân: Târgovişte, Răcari, Găeşti şi Moţăieni. În alte două, respectiv oraşele Pucioasa şi Fieni, sunt în curs de autorizare.

Directorul DSVSA a mai atras atenţia asupra unui aspect. Legea nu este imperativă atunci când se vorbeşte despre obligaţia primăriilor privind înfiinţarea serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor şi amenajarea adăposturilor. În O.U.G. 155/2001 se menţionează că acestea pot fi create în funcţie de necesităţi iar primarii se pot sustrage de la obligativitatea înfinţării serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân spunând că înfiinţarea nu reprezintă o urgenţă. DSVSA a notificat în nenumărate rânduri administraţiile publice locale, punându-le în vedere respectarea legii dar nu a primit niciun răspuns.

colegiul prefectural 1

Dr. Sandu Tolea insistă, şi pe bună dreptate, pe evidenţa câinilor cu stăpân din toate localităţile. Este ştiut că patrupedele care împânzesc oraşele şi satele provin din gospodăriile oamenilor. Puii, după fătare, sunt puşi în plasă şi abandonaţi la marginea pădurii sau prin cartierele mărginaşe ale oraşelor. Mulţi câini maturi, fie că sunt bătrâni, fie că proprietarul nu mai vrea sau nu mai poate să-i întreţină, sunt duşi din curţi, abandonaţi pe spaţiile publice. Nu de puţine ori în Dâmboviţa sunt aduşi şi câini din Bucureşti sau din judeţele învecinate. Au fost cazuri când târgoviştenii au surprins noaptea când se descărcau din furgonete zeci de patrupede.

S-a propus, în cadrul Colegiului Prefectural, să se organizeze o întâlnire cu toţi primarii din judeţ pentru a se stabili un plan de măsuri cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân.

Constantin Ana, edilul Pucioasei, a venit la Colegiul Prefectural pentru a prezenta situaţia câinilor vagabonzi din oraşul pe care îl conduce. Le-a spus celor prezenţi că este hotărât să cureţe Pucioasa de câinii comunitari. A pornit această acţiune la sesizările cetăţenilor care se tem pentru siguranţa lor din cauza numărului mare de patrupede care circulă nestingherite pe străzile oraşului.

Laurenţiu Moraru, primarul comunei Moroieni, i-a criticat pe crescătorii de animale, posesori de stâne, care toamna îşi abandonează în munţi câinii, aceştia aciuându-se pe lângă cabanele turistice, prin parcări sau la marginea localităţii.

2 Răspunsuri la DÂMBOVIŢA: Doar patru primării din 89 au înfiinţat servicii pentru gestionarea câinilor fără stăpân!

 1. cesar

  Cum sa nu fie legea imperativa, atunci nici eutanasia cainilor sanatosi si sterilizati nu este imperativa- ce prostii vorbiti!

   
 2. corina

  In Targoviste, Pucioasa si Doicesti numarul cainilor este foarte mic, fiecare primarie a gasit solutia, mai mult sau mai putin legala-

  Nu intelegem de unde vine apocalipsa, cumva de la mentinerea unui buget consistent pe acesta speta?

   

Adaugă un Comentariu

*