Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Ferma de afin de la Cândeşti, un proiect de succes care promovează România!

DÂMBOVIŢA: Ferma de afin de la Cândeşti, un proiect de succes care promovează România! 

ferma afin 1

Caravana Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit dedicată vizitării unor proiecte dâmboviţene de succes, implementate cu fonduri europene nerambursabile, a ajuns şi pe Dealul Cândeştiului, acolo unde Radu Cristian Săracu a înfiinţat prima fermă de afin din judeţul Dâmboviţa.

Tânărul întreprinzător ne-a primit entuziast şi ne-a vorbit fără ocolişuri despre ceea ce a însemnat dezvoltarea unui asemenea proiect. Nu s-a văitat, dar nici nu a putut spune că a fost uşor. Îi încurajează însă pe români să fie perseverenţi şi să acceseze fonduri europene, dacă au o idee de afacere pe care doresc să o pună în practică.

„Începutul a fost acum 5 ani de zile. Apoi, terenul l-am achiziţionat în urmă cu 3 ani şi jumătate, prezentând autorităţilor locale un plan de afacere, după care am depus un proiect pe măsura 112. Am stat aproximativ 8 luni de zile până când acesta a fost aprobat, iar contractul de finanţare l-am semnat la aproximativ 1 an de zile după ce am depus proiectul. Apoi, am început implementarea. În primul an, nu am făcut aproape nimic fiindcă am stat după partea de bănci, ca să spun aşa. Aveam nevoie de creditare. Abia în mai 2013, am început această plantaţie”, ne-a spus Radu Cristian Săracu.

ferma afin 2

Plantaţia de afin a fost înfiinţată pe 7,5 hectare de teren, iar valoarea totală a proiectului, cu tot cu împrejmuiri, sistem de irigaţii, amenajare drum de exploatare şi achiziţie de utilaje, este de peste 3,5 milioane de lei.

„Am ales un soi predominant care are perioada estimată de coacere în august-septembrie. L-am ales pentru că în zonă oamenii sunt destul de ocupaţi cu livezile şi atunci găseşti destul de greu forţă de muncă liberă. Am zis că în perioada august-septembrie oamenii sunt mai liberi. Vom avea nevoie, peste 2 ani, de 70-100 de oameni zilnic, timp de o lună de zile”, precizează Radu Cristian Săracu.

Plantaţia de afin de la Cândeşti va intra pe rod abia peste 2 ani de zile, iar producţia estimată este undeva la 10 tone/hectar, dar nu din primul an.

„În prima fază, fructele vor merge la export, în Germania, Olanda etc. Sper ca în viitor să depăşim acest obstacol şi să se poată vinde şi pe piaţa românească, la marii retaileri. Vor fi produse bio. Suntem în anul trei cu procedura de certificare”, spune Radu Cristian Săracu.

CITEŞTE ŞI:

 

VIDEO – Partea I

VIDEO – Partea a II-a

Adaugă un Comentariu

*