Știri, Muntenia-Sud, România|luni, octombrie 14, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: “Hamlet” se joacă la Curtea Domnească! Publicul va fi parte integrantă din spectacol

DÂMBOVIŢA: “Hamlet” se joacă la Curtea Domnească! Publicul va fi parte integrantă din spectacol 

conferinta hamlet

Premieră absolută la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului – „Babel”, organizat la Târgovişte în perioada 16 – 21 iunie! „Hamlet” se va juca pentru prima dată în istorie la Curtea Domnească, în şapte locaţii diferite, iar publicul va face efectiv parte din acest spectacol itinerant.

De altfel, regizorul turc Kemâl Bașar a mărturisit că şi-a dorit, încă de acum 10 ani, când a venit prima dată la Târgovişte, să valorifice Curtea Domnească într-o producţie a sa. Până la urmă a fost ales „Hamlet”, iar echipa care a lucrat la acest spectacol este încântată de ceea ce a ieşit. Va fi o experienţă inedită pentru fiecare spectator, ceea ce asigură din start o bună parte din succes.

„În formula actuală, «Hamlet» poate să meargă în foarte multe locaţii din Europa, prin diferite castele şi ruine. Ar fi un lucru extraordinar. Lucrez în acest spectacol cu actori foarte buni din România, pe care i-am ales personal după ce i-am remarcat în mai multe reprezentaţii”, a declarat regizorul Kemâl Bașar.

Scenografia este semnată de MC Ranin – directorul Teatrului Municipal Tony Bulandra din Târgovişte, care a precizat că „Hamlet” va deschide seria spectacolelor importante care vor prinde viaţă în spaţiile istorice cu care a fost înzestrat oraşul Târgovişte.

„Cineva scria că istoria noastră nu este mai prejos decât istoria Angliei, pentru că avem chiar o cantitate mai mare de crime şi de sânge. Aceste ruine existau pe vremea lui Shakespeare şi ele au fost inspiratoare pentru mine, în momentul în care am sugerat regizorului Kemâl Bașar să facă «Hamlet». Decorul este asigurat de istorie, iar noi am venit doar cu costumele. Sunt zile în care avem şi 300 de invitaţi în Festival, cu o echipă aproape nouă. Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte va renaşte odată cu Festivalul Babel 2014″, a spus MC Ranin.

CITEŞTE ŞI: “Babel Fest va transforma oraşul Târgovişte într-o capitală culturală a României”

Actorul Bogdan Farcaş – cel care-l întruchipează pe Hamlet ne-a mărturisit că spectacolul este unul amplu şi solicitant, cu totul diferit de ceea ce se vede în mod obişnuit la teatru.

„Până acum, nu am mai lucrat într-un asemenea spaţiu neconvenţional. Este un proiect care sper să devină din ce în ce mai bun. Am întâlnit foarte mulţi oameni faini, de peste tot, şi toată această nebunie a plecat cu un elan extraordinar”, a declarat Hamlet.

La fel de încântat de această producţie a Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte este şi Sebastian Marina – care-l va juca pe regele Claudius al Danemarcei.

„Publicul va fi cel care va decide cum va fi spectacolul. Noi ne străduim. Cine nu-şi doreşte să joace în «Hamlet», cel mai mare, mai complex şi mai bine scris text din istoria literaturii universale? Am colaborat cu actori extraordinari”, spune Claudius.

Regizorul Cristian Nedea – director adjunct al Teatrului Tony Bulandra a punctat că “Hamlet” va fi un spectacol pentru toate vârstele.

“Textul a fost adaptat pentru acest spaţiu şi pentru publicul contemporan. Este un spectacol itinerant, care presupune o dinamică continuă cu publicul. Acţiunea se petrece în 6-7 locaţii diferite din Curtea Domnească. Va fi o experienţă inedită pentru fiecare spectator”, a precizat Cristian Nedea.

Aşadar, târgoviştenii şi nu doar ei sunt aşteptaţi să trăiască în epoca lui Hamlet. Sâmbătă – la avanpremieră sau luni, pe 16 iunie, la premieră, când se va deschide Festivalul Babel. Spectacolele vor începe la ora 22:00. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, reprezentaţiile vor fi reprogramate.

De asemenea, spune MC Ranin, “Hamlet” se va juca la Târgovişte până ce va da frigul, după care va fi reluat în primăvară. Cert este că doar în timpul Festivalului Babel intrarea este liberă.

VEZI AICI PROGRAMUL FESTIVALULUI BABEL

Adaugă un Comentariu

*