Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Hotărârile privind gestionarea câinilor la Târgovişte, atacate pentru nelegalitate

DÂMBOVIŢA: Hotărârile privind gestionarea câinilor la Târgovişte, atacate pentru nelegalitate 

CLM Targoviste

Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, condusă de Mircea Şerbănoiu, atrage atenţia, printr-o informare publică, asupra faptului că administraţia municipiului Târgovişte se face vinovată de corupţie şi abuzuri, cu referire punctuală la proiectele de hotărâre privind gestionarea câinilor cu şi fără stăpân, acte normative iniţiate de primarul interimar Cristian Daniel Stan şi adoptate în Consiliul Local Municipal fără a fi organizată o dezbatere publică, deşi FPAM a depus o cerere în acest sens. La fel a procedat şi Asociaţia „Sufleţel” din Târgovişte.

„Solicitarea noastră a fost făcută în conformitate cu prevederile art.7 alin.9 din Legea 52/2003 actualizată, care spune următoarele: «Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica». Cum «juriştii» primăriei nu prea au de unde să cunoască legea respectivă au ignorat dispoziţiile imperative ale acesteia şi nu au retras proiectele de pe ordinea de zi, de teama primarului, sau a directorului Direcţiei de Salubritate. Astfel, două proiecte care încalcă grav Constituţia, legile în vigoare şi Normele de tehnică legislativă, au fost supuse aprobării în sedinţa de consiliu. Faptul că nişte consilieri habar nu au de atribuţiile şi competenţele Consiliului Local, votează acte normative cu încălcarea Constituţiei, şi a legilor în vigoare, se pare, la indicaţia primarului, nu îi absolvă de vină.

Constatând ilegalitatea, FPAM sesizează Instituţia Prefectului. Am arătat că nu a fost îndeplinită procedura obligatorie prevăzută de Legea nr.52/2003 actualizată, arătând că «cele două proiecte încalcă prevederile Constituţiei, ale legilor, ordonanţelor şi a altor acte normative în vigoare, vă rugăm să asiguraţi la nivelul administraţiei publice locale a municipiului Târgovişte respectarea acestora prin retrimiterea celor două acte administrative Consiliului Local, în vederea respectării obligativităţii prevăzute de art.7 alin.9 şi alin.10 din Legea 52/2003 republicată».

Preşedintele FNPAM, Mircea Şerbănoiu, a efectuat mai multe deplasări la Târgovişte

Preşedintele FPAM, Mircea Şerbănoiu, a efectuat mai multe deplasări la Târgovişte

Am primit ulterior şi răspunsul primăriei semnat tot de un «jurist» care, spre stupefacţia cunoscătorilor, ne comunică, în final, faptul că: «…ambele proiecte au fost supuse consultării publice, în baza legii 52/2003… prin afişare pe site-ul Primăriei Municipiului Târgovişte în data de 19.11.2015», demonstrând astfel, d-nul «jurist», că «dezbaterea publică» este una şi aceeaşi cu «consultarea publică», lucru învăţat în scoală la cursul de Logică juridică.

Pentru a înţelege de ce am solicitat «dezbaterea publică» a celor două proiecte vă reţinem atenţia cu următoarele aberaţii:

Autoritatea publică nu explică cine «gestionează câinii cu stăpân» conform titlu HCL 9/2016.

– art.17 (1) Constituie contravenţie săvârşirea următoarelor fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni:

 – lăsarea în liberatate fără supraveghere a câinilor, în alte condiţii decât cele prevăzute în prezentul Regulament, se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei; Domnii «juristi» nu au de unde să cunoască faptul că «lăsarea în liberatate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri» este o prevedere cuprinsă în art.3 alin.17 din Legea nr.61/1991 republicată, iar fapta este sancţionată conform art.4*) alin.1 lit.a cu amendă de la 100 la 500 lei, fapt ce constituie dublă reglementare într-o interpretare proprie.

– organizarea de către deţinătorii de câini a competiţiilor şi luptelor cu câini în municipiul Târgovişte, dacă fapta nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei; Iarăşi specialiştii demonstrează că legile sunt numai pentru alţii şi nu şi pentru ei pentru că habar nu au că «organizarea de lupte intre animale sau cu animale» constituie infracţiune conform art.25 alin.1 lit.c din Legea 205/2004 republicată, prevăzută şi de art.13 din OUG155/2001 republicată.

CITEŞTE ŞI: Doctorul veterinar Alen Georgescu a cerut audit la adăpostul pentru câini al Primăriei Târgovişte

Ce ni s-a părut hilar este şi prevederea următoare: «lipsa microcipului şi nedeclararea câinilor de către persoanele fizice în registrul câinilor cu stăpân se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei» neştiind că autoritatea publică locală nu are dreptul de a reglementa situaţii date în competenţa altor instituţii ale statului, dar că acest articol dă posibilitatea sancţionării inclusiv a autorităţii publice locale.

Aberantă este şi prevederea următoare: «abandonarea de câini, precum şi a puilor, de către orice persoană fizică sau juridică… se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei…». Păi, măi domnilor jurişti şi specialişti în acte normative administrative: «abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului» este sancţionată de Legea 205/2004 republicată cu amendă de 1000 la 3000 lei şi amendă de la 1500 la 3000 lei conform OUG55/2002 republicată. Sunteţi indulgenţi sau naivi.

Nu ne propunem să analizăm toate articolele aberante şi ilegale, ci aşteptăm răspunsul Prefectului după care vom depune plângerea prealabilă, adresată Consiliului Local al Municipiului Târgovişte, şi dacă va fi cazul (Consiliul Local nu anulează articolele ilegale) ne vom adresa instanţei de judecată.

Transparenţa decizională a UAT Târgovişte privind proiecte de acte normative de interes pentru comunitate este «opacizată» de reprezentanţi primăriei şi a unor servicii publice interesate sa nu scape banul public.

Rugăm ca, orice persoană fizică sau juridică ce va fi sancţionată conform celor două HCl-uri să facă plângere împotriva procesului verbal şi, dacă ne va contacta, îi vom sprijini în instanţă.

Din august 2014 şi până în prezent, Direcţia de Salubritate a ucis ilegal câinii din adăpostul public, a consumat sume fabuloase pentru «desfăşurarea activităţii» ilegale, la care partenerul ideal a fost DSVSA Dâmboviţa.

Corupţia este la modă şi pentru faptul că vin alegerile şi candidaţii au nevoie de «fonduri». În acelaşi timp comit ilegalităţi, mint, şantajează, emit acte normative ilegale pentru a demonstra “«egalitatea» ilegalităţilor, etc.”, precizează FPAM.

Răspuns la DÂMBOVIŢA: Hotărârile privind gestionarea câinilor la Târgovişte, atacate pentru nelegalitate

  1. bolos Rodica

    peste tot in tara ar trebui auditul in adaposturile si cu non profifunde se fura banii animalelor Politia Animalelor ar trebui urgent infiintata pe tara cum sa organizat cu cativa ani in urma,doar asa vor fi depistati cei ce incalca drepturile animalelor.

     

Adaugă un Comentariu

*