Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 18, 2019
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Iedera, colţul de rai al elevilor talentaţi din toată ţara! FOTO

DÂMBOVIŢA: Iedera, colţul de rai al elevilor talentaţi din toată ţara! FOTO 

festival iedera 7

Peste 200 de elevi din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Constanţa şi Braşov au participat, în aceste zile, la Festivalul Concurs cultural-artistic şi ecologic „Iedera, colţ de rai”, iniţiat de Şcoala Primară Iedera de Sus şi organizat în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Garda de Mediu şi Inspectoratul Şcolar. Evenimentul, aflat la ediţia a-V-a, este avizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Concursul are opt secţiuni: muzică instrumentală, uşoară, populară, dans modern şi popular, recitare, teatru şi parada costumelor din materiale reciclabile. Vedete au fost, anul acesta, elevii de la Palatul Copiilor Târgovişte – profesor Maria Vârjoghe, de la Clubul Victorioşilor – profesori Viorica şi Victor Mihalache şi de la Şcoala „Vasile Voiculescu” Bezdead – profesor Ion Tănase, prieteni ai concursului încă de la primele ediţii.

festival iedera 5

„Pentru înscrierea elevilor la acest festival național nu se percep taxe, scopul proiectului educațional fiind acela de a descoperi elevi cu aptitudini artistice și de a le oferi o șansă celor care au talent, dar venituri reduse în familie”, precizează directorul Festivalului, profesor coordonator Otilia Tomescu de la Şcoala Primară „Iedera de Sus”.

Juriul a avut o misiune extrem de grea, copiii fiind foarte talentaţi

La această ediţie, au venit pentru prima dată şi elevi din judeţele Constanţa şi Braşov. De altfel, copiii sosiţi de la malul mării au fost o adevărată revelaţie a concursului şi au obţinut Trofeul Festivalului la Secţiunea Recitare, elevul Adrian Jianu fiind considerat de juriu un viitor actor de talia lui Adrian Păduraru.

La secțiunea Teatru, Locul I a fost obținut de elevele Adriana Cojoianu și Cristina Negrilă de la Școala Gimnazială Vârfuri – profesor coordonator Mădălina Zamfir. O altă surpriză plăcută a concursului a fost şi elevul Rareş Mihai Ghindă din Moreni, care a interpretat la chitară electrică o baladă a lui Gary Moore. Acesta a obţinut şi Trofeul „Iedera, colţ de rai” la muzică instrumentală.

festival iedera 2Și elevii de la Clubul Victorioșilor Târgoviște, veterani ai concursului, premiați de la primele ediții ale manifestării, au obținut noi recunoașteri pentru aptitudini artistice deosebite, respectiv două premii I la folclor (Mirela Neagu şi Darius Dumitrache), trei premii II (Adina Nicolae, Roxana Clopotaru, Eli Milea) şi un premiu de popularitate (Aida Necşoiu), precum şi un premiu II pentru dans modern (Selena Bobeică), Trofeul secțiunii de Teatru (Kornel Mili), cinci premii I, trei premii II, patru premii III şi două premii de popularitate (Bianca Mutu şi Aida Necşoiu).

Trofeul la Secțiunea Muzică populară a fost obținut de Maria Magdalena Banu, de la Școala Populară de Arte „Octav Enigărescu” Târgoviște – profesor coordonator Mirabela Nica. Eleva a fost și câștigătoarea Trofeului „Cântecele Cricovului”, organizator Dica Țuțea, la ediția 2015.

La Secțiunea Dans popular, locul I a fost obținut de de Ansamblul „Ciobănașii Cricovului” de la Școala Gimnazială Valea Lungă Cricov, profesor coordonator Mariana Brătescu. Este vorba de un grup folcloric deosebit a cărui activitate a fost cunoscută și peste hotare, de școli din Polonia, Italia și Turcia, în cadrul unui proiect educational Erasmus +.

La Secțiunea Muzică Ușoară au fost acordate două trofee, acestea fiind câștigate de elevi din Târgoviște, respectiv Renata Gabriela Iager și Ana Maria Dimache de la Școala Populară de Arte „Octav Enigărescu” – profesor coordonator Mirabela Nica. Locul I la gimnaziu a fost obținut de Iulia Dumitru de la Școala „Stan Ștefan” Vlădeni – profesor coordonator Mădălina Zamfir. Pentru categoria 7-11 ani, locul I a fost obținut de Denisa Rujoiu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Moreni, totodată elev al Școlii Populare de Arte Târgoviște, iar pentru învățământul preșcolar, Darius Dumitrache de la Clubul Victorioșilor Târgoviște – profesori coordonatori Viorica și Victor Mihalache. De altfel, victorioșii au avut o recoltă bogată la concursul național de la Iedera: un Trofeu (Kornel Mili – Serbia), opt premii I, opt premii II, cinci premii III şi patru Premii de Popularitate.

festival iedera 1

„Sunt premii importante pentru care s-a muncit cu seriozitate, dar şi cu zâmbet. Niciun component al trupei noastre nu a obținut premiu de participare sau mențiune. Am avut şi cei mai mici „concurenți” (cei care au primit premiile de popularitate: Bianca Mutu (2 ani şi 4 luni), Aida Necşoiu (4 ani) şi Sara Sugeac (5 ani). Darius Dumitrache este un veritabil performer, cu trei premii întâi (recitare, muzică uşoară şi muzică populară), alături de Kornel Mili (Trofeu la Teatru şi Premiul I la recitare)”, precizează profesor coordonator Victor Mihalache.

Denisa Rujoiu a obținut și Trofeul la Secțiunea Muzică populară, la categoria de vârstă 7-11 ani și se definește ca un artist în devenire care dovedește nu doar calități foarte bune cu privire la arta interpretativă, dar și la emoția pe care o transmite. Denisa Rujoiu știe să transmită și bucurie, acesta fiind harul ei. De altfel, profesorul de muzică de la Școala Populară de Arte „Octav Enigărescu” Târgoviște, Maria Tufeanu, a spus despre Denisa Rujoiu la Concursul „Cântecele Cricovului” Moreni, organizator Dica Țuțea că „impresionează nu numai prin calitățile de interpretare, dar și prin bucuria care reușește să o transmită precum artiștii autentici, fiind un copil care are un potențial deosebit din punct de vedere artistic”. La învățământul preșcolar, Locul I a fost obținut tot de o adevărată revelație a competiției, Darius Dumitrache, de la Clubul Victorioșilor Târgoviște, profesori coordonatori Viorica și Victor Mihalache. Darius Dumitrache a impresionat juriul și publicul, și la Secțiunea Recitare, cu o poezie patriotică, interpretată cu multă sensibilitate și profunzime pentru un copil aflat încă la grădiniță. Darius este, de altfel, un adevărat magician, așa cum s-a numit și melodia lui de la Secțiunea Muzică Ușoară, cu care a obținut Locul I, sporind palmaresul victorioșilor.

Prezențe inedite, care relevă talente în devenire, au demonstrat și Ioana Nicoleta Zamfir și Maria Alexandra Zamfir. Ioana Nicoleta Zamfir este elevă a Școlii Gimnazială Nr.3 Moreni, totodată elev al Palatului Copiilor Târgoviște – Filiala Moreni, profesor coordonator Daniela Călineț și a obținut Locul II la Secțiunea Muzică Ușoară în cadrul unei competiții cu o concurență acerbă, cu elevi talentați din toată țara. Pentru talentul de recitator și copil îndrăgostit de versuri a fost recompensată și Maria Alexandra Zamfir care a prezentat un colaj de poezii pregătit în anii de grădiniță cu profesorii coordonatori Gheorghița Pîrșe și Laura Cegă de la Grădinița cu Nr. 4 Moreni. Micuța a demonstrat calități actoricești, de interpretare, dar și o bună memorare a unor poezii numeroase. Iubitoare de litere, poate că micuța Maria îi va călca pe urme mamei sale, om îndrăgostit de cuvinte, jurnalista Mădălina Zamfir.

Din juriu, au făcut parte oameni de specialitate din Moreni, profesorul de muzică Dica Țuțea – directorul Școlii Gimnaziale Iedera de Jos, profesor Gabriela Soare – organizatorul Concursului Internațional de Mediu „Copii, salvați planeta albastră”, profesor Rodica Sandu de la Școala Gimnazială Valea Lungă Cricov, Mirabela Savu și jurnalista Mădălina Zamfir.

festival iedera 6

Numai prin promovarea valorilor autentice ne putem salva ca popor

Festivalului Național „Iedera, colț de rai” s-a încheiat, aseară, cu concertele extraordinare Maria Gheorghiu – cunoscută interpretă de muzică folk și Florin Răduță de la Vocea României – cunoscut publicului pentru interpretarea cover-ului „When a man loves a woman”. Florin Răduță s-a lansat la Festivalul Național de la Iedera, unde a câștigat trofeul de două ori, la Secțiunea Muzică Ușoară. Anul acesta s-a alăturat juriului concursului național la Secțiunea Muzică Ușoară, unde au participat numeroși și talentați elevi, care au fost greu de departajat.

Maria Gheorghiu a încântat publicul, oferind și o lecție de muzică autentică, folk, dar și o… manea veritabilă din vremea lui Anton Pann, pentru că „prin muzica adevărată se face educație și se cultivă gustul publicului”, după cum a declarat. Artista a prezentat în concert și o mică lecție de istorie, dedicând o melodie din repertoriul său Reginei Maria, singura femeie de stat din România, înmormântată cu onoruri militare. Momentul a emoționat până la lacrimi, publicul prezent. Maria Gheorghiu a mai cântat despre Sânziene, sărbătoarea populară din această perioadă şi tema Festivalului Naţional de la Iedera.

festival iedera 3

„Prin intermediul muzicii autentice putem face educație în comunitate. De aceea, la fiecare ediție invit artiști valoroși care oferă, în dar, publicului din Iedera, dar și celor care vin cu drag, aici, muzică autentică. Totodată, trebuie să descoperim talentele în formare, să le cunoaștem, să le promovăm, să le oferim o rampă de lansare. Concursul nostru național avizat de Ministerul Educației nu are taxă de înscriere, selectăm elevi în funţie de aptitudini și activitatea derulată. Este important să muncim, în cadrul școlii și în afara ei, în vacanță, în vederea asigurării unei educații de calitate. Acesta este scopul proiectului meu educațional, desfășurat, aici, într-un colț de rai, la Iedera noastră dragă și binecuvântată, unde în păduri avem vestigii ale geto-dacilor descoperite de arheologi. Tot Iedera – numele localității, dar și o plantă miraculoasă, este și motivul concursului inițiat de mine pe care l-am promovat prin titulatura evenimentului, dar și prin desenarea pe trofeul competiției”, a spus prof. Otilia Tomescu – directorul Festivalului, profesor învățământ primar la Școala cu Clasele I-IV Iedera de Sus.

Festivalul „Iedera, colţ de rai” a fost posibil datorită contribuţiei financiare a numeroşi sponsori şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură, care a alocat 5.000 de lei pentru organizarea a cestui eveniment cultural deosebit.

festival iedera 9 festival iedera 10 festival iedera 8 festival iedera 4 festival iedera

Adaugă un Comentariu

*