Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: În loc de zăpadă, în Târgovişte a nins cu fluturaşi anti primar şi consilieri!

DÂMBOVIŢA: În loc de zăpadă, în Târgovişte a nins cu fluturaşi anti primar şi consilieri! 

conferinta fluturasi targoviste 1

Semne bune anul… n-are! La Târgovişte, se prefigurează încă de pe acum că 2016 va fi un an al scandalurilor cu iz electoral. Deşi mai sunt vreo şase luni până la declanşarea campaniei electorale pentru alegerile locale, se simte deja că lupta a început. Noaptea trecută, au fost distribuiţi fluturaşi denigratori la adresa celor care conduc municipiul, în care erau catalogaţi drept „RUŞINEA TÂRGOVIŞTEI”.

„În buna tradiţie a politicii dâmboviţene, adversarii noştri politici, în loc să vină cu proiecte, cu propuneri concrete, constructive, în loc să-şi asume o dezbatere administrativă corectă, pe faţă, pur şi simplu, recurg la gesturi mizerabile, incalificabile”, a replicat primarul interimar Cristian Daniel Stan, care i-a avut alături, în cadrul unei conferinţe de presă, pe toţi consilierii locali care au votat proiectul de hotărâre privind contractarea unui împrumut în sumă de 65 de milioane de lei noi (650 de miliarde lei vechi) pentru definitivarea proiectului de reabilitare şi modernizare a centurii municipiului Târgovişte.

Pentru a-şi susţine declaraţia, edilul interimar a punctat câteva repere importante din istoria acestui proiect controversat, demarat în anul 2009 şi care avea ca termen de finalizare luna august 2012. Cu alte cuvinte, eşecul s-ar datora exclusiv celor care au fost înainte la conducerea Primăriei Târgovişte, nu actualei echipe, pentru că în februarie 2015 nu exista nici măcar un contract de execuţie.

„Conducerea Primăriei Municipiului Târgovişte de la acea dată a refuzat rezilierea contractului, ajungându-se în situaţia ca echipa de implementare a proiectului să-şi dea demisia şi numai la acel moment contractul a fost reziliat, cu şapte zile înainte de împlinirea termenului contractual, deşi contractul era la momentul respectiv la 23%, deşi existau numeroase probleme de calitate. Deci, din 2012 până în 2015, aproape trei ani, la Primăria Târgovişte nu s-a încheiat contract de execuţie pe ceea ce înseamnă proiectul privind centura municipiului. Dacă mai adăugăm şi perioada 2009 – 2012, vedem că sunt aproape şase ani în care nu s-a făcut aproape nimic”, a precizat Cristian Stan.

fluturasi targoviste 2Cât priveşte contractul de execuţie semnat în 2015, primarul interimar al municipiului Târgovişte spune că a depus plângere penală împotriva firmei care a fost desemnată câştigătoare, sub aspectul săvârşirii a şapte infracţiuni: deturnarea licitaţiilor publice; înşelăciune; fals în declaraţii; fals în înscrisuri sub semnătură privată; uz de fals; tentativă de obţinere ilegală de fonduri şi constituirea unui grup infracţional. De asemenea, Primăria Târgovişte s-a constituit parte civilă cu întreaga sumă pe care administraţia locală este nevoită să o suporte din bugetul propriu, întrucât s-au pierdut fondurile europene, respectiv 65 de milioane de lei.

„Dacă la momentul 2012, când s-a constatat faptul că respectivul constructor nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale aşa cum ar trebui, s-ar fi procedat cum am procedat noi în momentul de faţă, vă asigur că la această dată proiectul ar fi fost finalizat. Şi anume, rezilierea imediată a contractului, tragerea la răspundere penală şi civilă a celor care se fac vinovaţi, încheierea imediat a unui nou contract de execuţie şi continuarea proiectului”, a declarat Cristian Daniel Stan.

Practic, Primăria Târgovişte avea două variante de lucru în decembrie 2015: fie termină proiectul cu bani din bugetul local până la 30 iunie 2016, fie restituie Uniunii Europene fondurile decontate până acum, respectiv 23 de milioane de euro. Prin vot, consilierii locali au decis să meargă pe prima variantă. Prin urmare, se va contracta un împrumut în sumă de 65 de milioane de lei, bani care ar putea fi recuperaţi de la ultimul constructor, dacă justiţia va considera întemeiată plângerea penală formulată de administraţia târgovişteană.

fluturasi targoviste 1

Aleşii care au dat, prin vot, undă verde propunerii primarului de a continua proiectul şi-au motivat şi astăzi, în cadrul conferinţei de presă convocată urmare apariţiei fluturaşilor denigratori, decizia.

„Era bine să ne dăm de-o parte şi să lăsăm oraşul aşa? Cei care au greşit trebuia să vină la această masă, nu noi. Eu le-am spus colegilor mei mai tineri să-şi întărească pielea, că a început bătălia”, a declarat Tudorică Răducanu.

La rândul lor, Cătălin Rădulescu şi Ioan Ţuţuianu au punctat că ar fi fost arătaţi cu degetul şi, probabil, ar fi făcut obiectul altor fluturaşi denigratori, şi dacă s-ar fi opus continuării proiectului privind reabilitarea şi modernizarea centurii oraşului.

Pe aceeaşi linie şi-a structurat declaraţia şi Andrei Păunescu. Acesta a propus chiar şi un experiment. Să se meargă pe stradă şi să fie întrebaţi târgoviştenii ce ar fi preferat. Tânărul consilier este convins că 90% dintre oameni ar răspunde că vor şosea de centură modernă.

Şi Marieta Diculescu a amintit de „opinia străzii”, făcând referire la dezbaterea publică la care a fost supus proiectul înainte de 2009, iar târgoviştenii au spus atunci că trebuie să contruim o centură modernă. Prin urmare, ca şi consilier cu ştate vechi, Marieta Diculescu este convinsă că nu s-a greşit când s-a votat pentru continuarea proiectului, chiar dacă se contractează un împrumut în acest sens.

A participat la conferinţa de presă organizată şi consilierul Andrei Albu, deşi nu se regăseşte pe fluturaşul distribuit în oraş. A vrut însă să-şi susţină până la capăt decizia de a vota pentru continuarea proiectului prin credit. În acelaşi timp, le-a atras atenţia colegilor că nu este cazul să arate pe cineva cu degetul că i-ar denigra. Din punctul său de vedere, atâta timp cât ţi-ai asumat o funcţie publică, trebuie să-ţi asumi şi critici.

Viceprimarul Cosmin Bozieru şi-a exprimat speranţa că acţiunile de tipul „fluturaşi neasumaţi împrăştiaţi la ceas de noapte” vor înceta, având în vedere că oamenii nu mai pot fi manipulaţi atât de uşor, cum se întâmpla cu 10 ani în urmă. În plus, a anunţat primarul interimar Cristian Daniel Stan, fluturaşii vor fi întorşi pe toate părţile de organele de cercetare penală, fiindcă s-a formulat o plângere în acest sens.

Adaugă un Comentariu

*