Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Inspectorul şcolar general le „dă aripi” directorilor care nu respectă legea

DÂMBOVIŢA: Inspectorul şcolar general le „dă aripi” directorilor care nu respectă legea 

intalnire directori 3

Inspectorarul Şcolar Dâmboviţa a organizat, astăzi – 3 septembrie, o întâlnire interactivă cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţ şi conducătorii Direcţiei de Sănătate Publică, Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor, cu speranţa că se vor găsi soluţii pentru ca anul şcolar 2015-2016 să debuteze în bune condiţii. Discuţiile s-au axat, evident, pe condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru sănătatea şi siguranţa copiilor.

Potrivit dr. Gabriela Costea – director adjunct DSP Dâmboviţa, doar 16 instituţii şcolare din cele 597 care există în judeţ nu au primit autorizaţie de funcţionare, iar neregulile constatate privesc în principal sursele de apă şi grupurile sanitare improprii. A mai vorbit reprezentanta DSP despre chioşcurile din curtea unităţilor de învăţământ, unde se vând în continuare produse de pe lista interzisă, respectiv ciocolăţele, snacks-uri, sucuri, energizante etc. A fost momentul când prof. Sorin Ion – inspectorul şcolar general le-a atras atenţia directorilor, parafrazând reclama la o cunoscută băutură energizantă, că „le dă aripi”, dacă nu respectă legislaţia.

De asemenea, a fost aprig dezbătut programul „Laptele şi cornul”, subiect pe care îl vom prezenta pe larg într-un articol viitor.

intalnire directori 1În cadrul întâlnirii, conducătorii de şcoli au mai aflat şi că sunt pasibili să primească amenzi colosale, respectiv 100.000 de lei noi (un miliard vechi), dacă nu obţin autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Potrivit comandantului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa – col. Mirel Pietreanu, sunt câteva zeci de unităţi de învăţământ în această situaţie. De asemenea, li s-a cerut directorilor să întocmească planurile de evacuare în caz de urgenţă.

„Nu ne-am propus să amendăm nici directorii, nici primarii, dar trebuie să intrăm în legalitate. Nu putem veni 10 ani la rând cu avertisment. Avizarea şi autorizarea ISU nu costă niciun leu”, a precizat col. Mirel Pietreanu.

La rândul său, comisarul şef Danil Zepişi – inspector şef IPJ Dâmboviţa a vorbit despre documentele pe care directorii de şcoli trebuie să le întocmească şi să obţină apoi avizul din partea Poliţiei şi Jandarmeriei, respectiv Regulamentul de Ordine Interioară, care trebuie să cuprindă detalii despre condiţiile de acces pentru profesori, elevi şi vizitatori. Totodată, trebuie aduse la cunoştinţă semnele distinctive pentru elevi, precum: ecusoane, uniforme etc. Evident, s-a discutat şi despre pază, absenteismul şcolar şi acţiunile de prevenire a faptelor contrare legii, fie contravenţii, fie infracţiuni.

„Experienţa mi-a demonstrat că fermitatea duce la diminuarea numărului de abateri. Toţi elevii trebuie să ştie, spre exemplu, că pălmuirea unui coleg este infracţiune. Faptele de acest gen, chiar dacă sunt din aşa-zisă prietenie, trebuie taxate cu multă fermitate pentru că îmbracă formă penală. Aşadar, priviţi cu atenţie ora de dirigenţie şi vă rog să invitaţi poliţiştii să participe. Este important să gândim o altfel de abordare a acţiunilor de prevenire a infracţionalităţii”, a punctat comisarul şef Danil Zepişi.

Cât priveşte implicarea Jandarmeriei în activităţile şcolare, col. Costel Gavrilă – inspector şef IJJ Dâmboviţa i-a informat pe directori că este dispus oricând la colaborare şi aşteaptă propuneri.

intalnire directori 2

Adaugă un Comentariu

*