Știri, Muntenia-Sud, România|marți, februarie 18, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Întârziere de un an în atribuirea contractului de consultanţă pentru viitoarele proiecte de apă şi canal

DÂMBOVIŢA: Întârziere de un an în atribuirea contractului de consultanţă pentru viitoarele proiecte de apă şi canal 

gheran

Directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – Cătălin Gheran a efectuat, vineri – 14 august 2015, o vizită de lucru în judeţul Dâmboviţa, unde a dezbătut cu şefii administraţiei judeţene, primarii, reprezentanţii Companiei de Apă şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară problemele legate de implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de apă şi canal cu fonduri europene nerambursabile.

Concluzia trasă la finalul întâlnirii are două tăişuri. Proiectul de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare este acum într-un stadiu avansat de implementare, însă, din cauza întârzierilor foarte mari înregistrate de-a lungul timpului, vor exista lucrări în sumă de aproximativ 30 de milioane de lei care vor fi fazate pe noul exerciţiu financiar european 2014 – 2020. Cu alte cuvinte, deja au fost „păpate” 30 de milioane de lei din fondurile pentru apă şi canal ce urmează să revină judeţului Dâmboviţa. Situaţia putea să fie şi mai dură, în sensul că operatorul regional de apă ar fi putut fi obligat să suporte din bugetul propriu aceşti bani sau chiar să fie obligat să înapoieze toate fondurile primite, fiindcă nu a reuşit să implementeze în timp util proiectul.

A mai vorbit Cătălin Gheran şi despre faptul că s-a întârziat foarte mult contractarea serviciilor de consultanţă în vederea demarării noului exerciţiu financiar european 2014 – 2020, deşi Consiliul Judeţean şi Compania de Apă porniseră destul de bine. În final, s-au împotmolit la atribuire, iar întârzierea este de peste un an de zile.

După expunerea directorului general al AM POS Mediu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu a ţinut să precizeze că, în mai 2013, când s-a schimbat conducerea Companiei de Apă, proiectul avea un grad de implementare de doar 10%, ceea ce înseamnă că s-au făcut paşi importanţi în ultimii doi ani.

„Actualul management de la Compania de Apă este mai bun ca până în 2013, dar nu sunt mulţumit. Cât priveşte consultanţa tehnică, s-a stat un an de zile pe analiza ofertelor pentru că, la Compania de Apă, nu există suficientă capacitate tehnică şi nici suficient curaj în atribuirea acestui contract. Acum, s-au formulat trei contestaţii. În zilele următoare, vom avea o decizie”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Adaugă un Comentariu

*