Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 3, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Klaus Iohannis a primit de la elevii Colegiului Economic Târgovişte cheia spre lucrul bine făcut

DÂMBOVIŢA: Klaus Iohannis a primit de la elevii Colegiului Economic Târgovişte cheia spre lucrul bine făcut 

klaus iohannis economic 11

Preşedintele Klaus Iohannis a deschis primul an şcolar din postura de şef al statului la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte – judeţul Dâmboviţa, întrucât consideră că această instituţie poate să fie o sursă de inspiraţie pentru o viziune asupra întregului sistem de învăţământ românesc, care trebuie să devină unul performant la fel ca liceul din fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti.

La Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte, a precizat preşedintele României, procesul educativ este conectat cu realitatea şi se bazează pe iniţiativă. De aici, rezultatele de excepţie care au propulsat această unitate de învăţământ între cele mai bune din România. De asemenea, a spus preşedintele Iohannis, şi-a dorit, prin prezenţa la Colegiul Economic din Târgovişte, să transmită un mesaj de susţinere şi încurajare pentru învăţământul profesional şi tehnic.

klaus iohannis economic 4

„Conectarea la acest tip de învăţământ poate face diferenţa între o diplomă formală şi un viitor profesional de succes. Părinţii au în acest context un rol esenţial. Ei pot contribui decisiv la creionarea viitorului copiilor lor. Dacă ne dorim oameni calificaţi, şcoala şi mediul economic trebuie să-şi regăsească parteneriatul firesc şi încrederea reciprocă. În acest parteneriat, şi universităţile pot colabora îndeaproape cu liceele, pentru a oferi tinerilor absolvenţi posibilitatea unei tranziţii adecvate, bazate pe certificarea rezultatelor învăţării conform modelelor europene de recunoaştere”, a explicat preşedintele României, care i-a încurajat pe elevi să-şi urmeze chemarea, înclinaţiile.

Elevii, îndemnaţi să schimbe tiparele educaţionale

La rândul său, ministrul Educaţiei – Sorin Câmpeanu le-a spus liceenilor să înveţe, dincolo de competenţele cheie, să devină oameni.

„Puteţi pune totul sub semnul întrebării, puteţi face greşeli, dar să nu renunţaţi niciodată la a vă dori succesul. Nu puteţi culege roadele, dacă nu semănaţi seminţele, deci fiţi creativi, chestionaţi-vă profesorii, schimbaţi tiparele, pentru că puteţi face acest lucru”, a fost îndemnul ministrului Educaţiei.

klaus iohannis economic 5Prezent la deschiderea anului şcolar organizată la Colegiul Economic „Ion Ghica”, mitropolitul Nifon a profitat de prezenţaq preşedintelui României şi a şefului peste Educaţie şi a readus în discuţie necesitatea orei de religie.

„Actul educaţional trebuie neapărat să fie de manieră integrală. Mă refer la faptul că dimensiunea spiritual-morală trebuie neapărat accentuată în întregul proces educaţional. Statura intelectuală trebuie să fie acompaniată de cea morală. Dacă nu este aşa, avem mari probleme în întregul proces educaţional”.

La festivităţi au participat şi: inspectorul şcolar general – Ion Sorin; inspectorul şcolar general adjunct – Gabriela Istrate; rectorul Universităţii valahia – Călin Oros; prefectul judeţului – Ioan Marinescu; preşedintele Consiliului judeţean – Adrian Ţuţuianu; primarul Târgoviştei – Cristian Daniel Stan; parlamentari şi şefi ai instituţiilor deconcentrate.

După ce a vorbit despre performanţele şcolii pe care o conduce, directorul Colegiului Economic Târgovişte – prof. Suzana Ilie şi-a asumat misiunea de a duce mai departe tradiţia.

klaus iohannis economic 1

„Noi suntem una dintre şcolile cele multe din această ţară care-şi cunoaşte misiunea şi are tenacitatea de a munci pentru rezultate într-o echipă din care fac parte elevii şi profesorii, părinţii şi parteneriii noştri din oraş, din judeţ, din ţară şi de oriunde din Europa şi de pe alte meleaguri. Prezenţa distinşilor noştri oaspeţi ne obligă la a face şi mai mult şi, în egală măsură, a împărtăşi cu alte şcoli din judeţ, din regiune şi de oriunde, experienţa noastră, pentru a învăţa să fim şi mai buni. Ne obligă să facem din şcoala noastră un campion al calităţii în educaţie”, a spus prof. Suzana Ilie.

Legământul liceenilor de la Colegiul Economic şi cheia spre lucrul bine făcut

La Târgovişte, preşedintele Klaus Iohannis a primit, în scris, legământul de credinţă cu şcoala românească al elevilor de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, dar şi o cheie a liceului, o cheie care să-i deschidă, după cum s-a exprimat Claudia Iolu – preşedinta Consiliului Elevilor, calea spre bunăstarea elevilor şi spre lucrul bine făcut.

„Să nu lăsaţi niciun copil, niciun tânăr, niciun adult în afara educaţiei. Să faceţi ca educaţia să fie fundaţia temeliei noastre ca oameni şi ca profesionişti. Daţi-ne educaţie de calitate, pentru ca noi, tânăra generaţie, să clădim un viitor sustenabil la noi acasă”, a fost mesajul liceenilor de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgovişte.

klaus iohannis economic 2

Preşedintele României a relansat în dezbatere tema educaţie

În contextul deschiderii unui nou an şcolar, Klaus Iohannis a relansat în dezbatere publică educaţia şi a punctat că nu va gira modificări legislative fără să fie trecute prin filtrul unei atente şi consistente dezbateri publice, fără să se ajungă la un numitor comun privind o abordare pe termen lung. Din punczil de vedere al preşedintelui României, strategia naţională în domeniul educaţiei trebuie să răspundă mai multor întrebări simple: Ce vrem să înveţe elevii la şcoală? Ce obţiuni au elevii şi cum promovăm performanţa şi meritocraţia? Cum corelăm educaţia cu piaţa muncii?

„Nu cred că ceea ce contează este cantitatea informaţiilor, ci capacitatea lor de a asigura un fundament de cunoştinţe şi valori, de a pregăti drumul în viaţă al celor care ies de pe băncile şcolilor. Performanţa şi meritocraţia nu se măsoară doar prin note, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-şi descopere propriile aptitudini, interese şi domenii în care poate performa şi apoi să aibă şansa reală de a o face. Cu alte cuvinte, toţi elevii trebuie să aibă opţiuni de parcurs. Ideea că toţi trebuie să ştim de toate şi trebuie să fim buni la toate este depăşită şi neproductivă.

O societate este, până la urmă, ca o echipă, care câştigă dacă fiecare îşi găseşte zona de expertiză şi excelenţă, dacă fiecare este încurajat să crească şi este motivat să fie cât mai bun în ceea ce face. Asta înseamnă pentru mine susţinerea performanţei şi meritocraţiei. Aici, la Colegiul Ion Ghica, vedem că acest lucru este posibil.

Al treilea element pe care-l văd esenţial în materie de educaţie este corelarea cu piaţa muncii, cu realităţile şi nevoile din societate. O educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi care au perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esenţial şi trebuie încurajat.

Aştept de la decidenţii politici să se aplece cu mai multă atenţie asupra unor asemenea teme majore şi să răspundă la ele, iar eu, în contextul prerogativelor constituţionale, pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor”, a precizat Klaus Iohannis.

La plecare, preşedintele Klaus Iohannis a fost aplaudat la scenă deschisă de zecile de târgovişteni care se adunaseră la poarta Colegiului Economic „Ion Ghica”.

klaus iohannis economic 10

Rezultate care recomandă Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgovişte

 • 0% – rata abandonului şcolar
 • 94% – promovabilitate la examenul de Bacalaureat 2015
 • 100% – promovabilitate la examenul de certificare a calificărilor profesionale 2015
 • 85% – rata de continuare a studiilor în învăţământul superior de către absolvenţii de liceu în ultimii 5 ani
 • 90% – rata de integrare pe piaţa muncii a absolvenţilor de învăţământ profesional şi postliceal în ultimii ani şcolari.
 • Numeroase premii la olimpiade şi concursuri şcolare
 • Titul „Şcoală europeană” obţinut la toate ediţiile acestui concurs organizat de Ministerul Educaţiei
 • Centru de Resurse pentru profilul de pregătire „Servicii”
 • Furnizor autorizat de formare profesională continuă
 • Centru acreditat de testare ECDL
 • Şcoală reprezenttivă la nivel naţional pentru activitatea firmelor de exerciţiu, cu numeroase premii obţinute la târgurile internaţionale ale firmelor de exerciţiu
 • Şcoala care a reprezentat România, în 2007, la Concursul Euroscola, organizat de Parlamentul European, obţinând atunci Marele Premiu
 • Parteneriate cu angajatorii din oraş, din judeţ, din ţară şi din străinătate, pentru instruirea practică a elevilor
 • Parteneriate internaţionale pentru educaţie şi formare profesională cu Austria, Olanda, Spania, Turcia şi Republica Moldova
 • Experienţă bogată în implementarea de proiecte din fonduri europene

klaus iohannis economic 3 klaus iohannis economic 6 klaus iohannis economic 7 klaus iohannis economic 8 klaus iohannis economic 9

Adaugă un Comentariu

*