Știri, Muntenia-Sud, România|joi, ianuarie 23, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: La mulţi ani, Sfinţia Voastră! Mitropolitul Nifon împlineşte astăzi 71 de ani

DÂMBOVIŢA: La mulţi ani, Sfinţia Voastră! Mitropolitul Nifon împlineşte astăzi 71 de ani 

ips-nifon k

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. NIFON MIHĂIŢĂ s-a născut la 05.01.1944, în comuna Creţeşti – Vidra, judeţul Giurgiu, ca al treilea fiu al lui Anghel şi al Mariei Mihăiţă, primind la botez numele de Nicolae.

A urmat cursurile şcolii generale din comuna natală între anii 1951-1959, apoi cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti, între anii 1959-1964. A fost admis la Facultatea de Teologie a Institutului Universitar din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1968, prezentându-se la examenul de licenţă cu lucrarea intitulată „Aspecte noi în eclesiologia ortodoxă contemporană” şi obţinând calificativul „excepţional”.

A urmat cursurile de doctorat, între anii 1968-1971, având ca specializare Vechiul Testament şi Limba Ebraică. În vederea elaborării tezei de doctorat, a urmat, între anii 1971-1974, studii post-universitare de specialitate biblică şi de teologie, în general, la Universitatea din Londra – King’s College, la Oxford, la Colegiul Anglican din Ierusalim-Israel (1972), la Universitatea din Geneva-Elveţia (1977-1978) şi la Universitatea Catolică „St. Paul” din Ottawa-Canada (1981).

După echivalarea studiilor post – universitare, a devenit doctor în teologie, la Universitatea din Oradea, în Studii Biblice, cu susţinerea lucrării „Cartea lui Mihea: teologie şi exegeză”, în anul 1994, sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan.

Pe lângă aceste studii de specializare post – universitară la Bucureşti, Londra, Oxford, Ierusalim şi Geneva, a îndeplinit şi unele funcţii didactice şi administrative: între 1967-1970 – pedagog şi profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti; între 1970-1975 – secretar de redacţie al publicaţiei „Altarul”, almanahul teologic şi bisericesc al Parohiei Ortodoxe Române din Londra, unde a publicat diferite articole, recenzii şi reportaje. Ca redactor responsabil al revistei oficiale a Patriarhiei Române „ROC-Romanian Orthodox Church News”, în limbile engleză şi franceză, între 1986-1992, a publicat editoriale şi alte materiale.

A fost tuns în monahism şi închinoviat la Mănăstirea Cernica, la data de 8 mai 1980, primind numele de Nifon. Pe 15 mai, acelaşi an, este hirotonit ieromonah, iar pe 16 iulie a primit rangul de arhimandrit, cu îmbisericire la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

Începând cu 1 decembrie 1982, a deţinut funcţia de consilier patriarhal la Sectorul de Relaţii Externe Bisericeşti, iar, în paralel, i s-a încredinţat stăreţia Mănăstirii Antim, începând cu 1 februarie 1983.

La 30 septembrie 1985, este ales episcop-vicar patriarhal, acordându-i-se totodată şi rangul de arhiereu, cu titlul de „Ploieşteanul”, iar pe 24 noiembrie 1985 este hirotonit arhiereu. Între anii 1985-1993, exercită funcţia de secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La 11 ianuarie 1994, este ales de către Colegiul Electoral Bisericesc, în funcţia de episcop titular al nou înfiinţatei Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor. În această calitate s-a dovedit a fi un bun organizator al vieţii bisericeşti, preocupându-se permanent de îmbogăţirea spirituală a credincioşilor, de înălţarea de noi locaşuri de cult şi renovarea celor vechi, precum şi de editarea a numeroase tipărituri. Printre realizări se distinge, pe lângă organizarea vieţii bisericeşti din cele două judeţe, Ialomiţa şi Călăraşi, şi înfiinţarea, în municipiul Slobozia, a Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Gură de Aur”, precum şi înălţarea unei grandioase Catedrale episcopale.

nifon 1

La 14 decembrie 1999, este ales arhiepiscop al Târgoviştei, fiind instalat, în acelaşi an, pe 26 decembrie, în Scaunul vlădicesc al vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti. Ca Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Dr. Nifon Mihăiţă desfăşoară o susţinută activitate misionară, teologică şi culturală.

Înaltpreasfinţia Sa a contribuit la eforturile de reconciliere naţională, organizând, la Târgovişte, impresionante manifestări, în ziua de 8 septembrie 2001, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea martirică a Voievodului creştin Mihai Viteazul, 500 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Dealu şi ziua Naşterii Maicii Domnului, sărbătoarea municipiului Târgovişte, prin participarea tuturor şefilor de stat ai României, inclusiv a M. Sale Regele Mihai.

Autor a numeroase articole şi studii în reviste de teologie din ţară şi străinătate, Înaltpreasfinţia Sa este decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, fiind profesor la catedra de Misiologie şi Ecumenism la aceeaşi facultate.

În ziua de 7 martie 2008, Sfântul Sinod al B.O.R., ţinând seama de rodnica şi bogata activitate bisericească, culturală, ştiinţifică, didactică şi teologică a Înaltpreasfinţiei Sale, dar şi de râvna pastorală şi grija faţă de edificarea de noi lăcaşuri de cult şi restaurarea multor biserici şi aşezăminte bisericeşti, hotărăşte să i se acorde, Arhiepiscopului Nifon, rangul de Mitropolit ad personam şi Exarh patriarhal
pentru relaţia cu instituţiile creştine internaţionale şi cu instituţiile europene.

Sursa: arhiepiscopiatargovistei.ro

Adaugă un Comentariu

*