Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 12, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Locuitorii din Aninoasa au băut apă cu dejecţii! Vezi ce spune directorul Dorin Staicu

DÂMBOVIŢA: Locuitorii din Aninoasa au băut apă cu dejecţii! Vezi ce spune directorul Dorin Staicu 

dorin staicu

Problema apei infestate care a ajuns la locuitorii comunei Aninoasa a provocat un scandal de proporţii. De câteva zile, zeci de oameni, copii şi adulţi, stau pe uşile spitalului sau ale medicilor de familie, după ce au băut sau au folosit pentru prepararea hranei şi pentru igienă apă de la robinet. Cetăţenii invocă diferite simptome: diaree, vărsături, dureri abdominale etc.

Se pare că problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce a fost întreruptă furnizarea apei către populaţie, în data de 19 martie, în vederea realizării unor lucrări în zona de centură a oraşului Târgovişte. La reluarea furnizării apei către populaţie, în conducta care transportă apă către Aninoasa au fost aspirate dejecţii din reţeaua de canalizare, în perimetrul pasajului peste calea ferată de la Târgovişte-Nord.

Fenomenul a trecut neobservat de autorităţi până luni, 24 martie, când la Spitalul Judeţean s-au prezentat, după cum informează DSP Dâmboviţa, nouă persoane, dintre care cinci au fost internate, fiind vorba şi de 2 copii. Astăzi, au ajuns la Boli Infecţioase alte şase persoane, una fiind internată.

Se pare că mai sunt cetăţeni care au mers direct la spitalele din Bucureşti, aşa cum a procedat inspectorul şef ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru, care şi-a dus copilul la o unitate medicală din Capitală.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, Dorin Staicu, a declarat că s-au luat toate măsurile pentru depistarea agentului de poluare şi s-a dispus înlocuirea conducte din oţel cu una de polietilenă, pentru ca, pe viitor, să nu s emai producă astfel de incidente cu consecinţe grave pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, susţine Staicu, în momentul de faţă, apa care ajunge în comuna Aninoasa nu mai are probleme de conformitate privind calitatea.

„Este regretabil ceea ce s-a întâmplat şi ne cerem scuze în faţa populaţiei. În mai-iunie 2012, s-a înregistrat o situaţie asemănătoare timp de 10 zile. Din păcate, atunci nu s-a determinat elementul poluant, iar acum ne-am confruntat din nou cu această situaţie. Noi am analizat fiecare metreu pătrat şi am găsit cauza. Conducta de apă trece printr-un canivou de canalizare şi atunci când sistemul a fost depresurizat a fost posibilă o infiltrare a apei. Vom înlocui conducta, astfel încât alimentarea cu apă care traversează zona să fie numai pe reţea de polietilenă. Sper ca aceasta să fie singura cauză. Nu înseamnă, teoretic, că nu pot să mai apară situaţii similare”, a precizat Dorin Staicu.

AUDIO – DECLARAŢIA LUI DORIN STAICU

Directia de Sanatate Publica Dambovita informeaza populatia ca in comuna Aninoasa, judetul Dambovita, evolueaza un episod de boala diareica acuta in legatura cu calitatea apei distribuita in sistem centralizat. Planul de măsuri cuprinde:

1. Bolnavii internati au fost coprocultati (coproculturi in lucru in laboratul DSP);
2.Au fost recoltate probe de apa din colectivitati cu risc (scoli-gradinite) si gospodariile pacientilor cu simptomatologie digestiva clinica (probe in lucru);
3.Au fost contactati medicii de familie din Aninoasa pentru feed-back informational cu obligatia comunicarii de catre acestia, zilnic, a pacientilor cu simptomatologie digestiva in contextul epidemiologic;
4.A fost verificat producatorul si distribuitorul de apa, respectiv Compania de Apa Targoviste;
5.Au fost instituite masuri de educatie pentru sanatate in randul populatiei;

„In urma interventiei tehnice programate la reteaua de apa Compania de Apa Targoviste a prelevat probe de apa, probe neconforme Legii 458/2002, care nu ne-au fost comunicate decat in momentul in care institutia noastra s-a autosesizat asupra evenimentului sus mentionat. De asemenea nu ne-au fost comunicate de catre producatorul de apa nici masurile tehnice instituite in scopul protejarii sanatatii populatiei consumatoare desi au fost atentionati in repetate randuri (ultima adresa datand 30.01.2014) privind obligativitatea comunicarii avariilor si a neconformitatilor la parametri analizati in cadrul monitorizarii de control”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.

Vom reveni.

Adaugă un Comentariu

*