Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA marchează Luna Mondială a Astronomiei. VEZI AICI PROGRAMUL!

DÂMBOVIŢA marchează Luna Mondială a Astronomiei. VEZI AICI PROGRAMUL! 

logo astronomie

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) continuă și anul acesta tradiția organizării de manifestări în Luna Mondială a Astronomiei dedicate publicului larg în general și tinerilor în special.

În calendarul de activități organizate de SARM la Târgoviște și în județul Dâmbovița sunt incluse:
– Sărbătoarea Stelelor (Global Astronomy Month), eveniment global organizat pe 5 aprilie când Luna se afla în preajma fazei de Prim Pătrar, fiind cel mai bine vizibilă prin telescop. SARM va instala două telescoape în Piața Tricolorului începând cu ora 20:00. Se vor putea vedea munții și craterele de pe Lună, precum și planeta Jupiter și planeta Marte, aflată în această perioadă la cea mai mică distanță de Pământ.
– Expoziție de fotografie cosmică realizată din spațiu și de astrofotografie, Muzeul de Istorie Dâmbovița, 8 aprilie – 5 mai. Vernisaj pe 11 aprilie la ora 12:30.
– Educație prin astronomie în săptămâna Școala Altfel, 11 aprilie, ora 13:00. Program interactiv la Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu: constelațiile și orientarea pe bolta cerească, utilizarea planisferei, expoziție de astrofotografie, proiecții de imagini și filme, fond de carte de astronomie, activități specifice pentru elevi și studenți în anul 2014.
– Observarea curentului de meteori Lyride, 20-23 aprilie. Punct de observații în localitatea Priboiu.
– Lumea pe timp de noapte (Globe at Night), program global de numărare a stelelor pentru stabilirea calității cerului nocturn, 20-29 aprilie.
– Ziua Soarelui (Sun Day), 27 aprilie. Observarea Soarelui prin telescop cu filtre speciale de protecție. Parcul Chindia.
– Program special pentru persoanele private de libertate (Penitenciarul de la Mărgineni)
– Program special pentru persoanele cu dizabilități – Centrul de zi Târgoviște
– Emisiunea de astronomie Noi și Cerul, sâmbăta, de la ora 15:00 la Columna TV, ediții speciale dedicate Lunii Mondiale a Astronomiei
– Închidere Luna Mondială a Astronomiei – Program de observații prin telescop și stand în Parcul Chindia, 1 mai.

În caz de vreme nefavorabilă, activitățile desfășurate în aer liber pentru observații astronomice vor fi reprogramate.

Participarea este gratuită la toate manifestările.

Eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște – Consiliul Local Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu, Centrul Europe Direct și Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița.

Adaugă un Comentariu

*