Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 20, 2018
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DÂMBOVIŢA: Marii fermieri întârzie să depună cererile unice de sprijin în agricultură!

DÂMBOVIŢA: Marii fermieri întârzie să depună cererile unice de sprijin în agricultură! 

Oana Năstase - purtător de cuvânt APIA Dâmboviţa

15 mai 2017 este termenul-limită până la care agricultorii român pot depune cererile unice de sprijin. În judeţul Dâmboviţa, s-au prezentat la APIA 96% din fermierii programaţi, astfel că, până la această dată, s-au înregistrat 16.300 cereri din cele 24.300 cum rezultă din statisticile anilor precedenţi.

Întârzie să depună cererile unice de sprijin marii fermieri, adică cei care au peste 50 de hectare de teren, spune Oana Năstase – purtător de cuvânt APIA Dâmboviţa, chiar dacă cei mai mulţi dintre ei s-au prezentat pentru verificări la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Aşa se face că, până acum, au fost înregistrate doar 35 de solicitări din partea celor 200 de fermieri mari din judeţ.

„Îi rugăm să nu mai ignore programările şi să se prezinte pentru a-şi definitiva declaraţiile. Timpul rămas este destul de scurt şi pe ultima sută de metri se crează aglomeraţie, iar sistemul nu va mai funcţiona la capacitate şi nu este bine să lucrăm sub tensiune. Nici dumn ealor, nici noi. Vrem să colaborăm în cele mai bune condiţii.

Nu am primit niciun fel de precizare, nici că se prelungeşte termenul de 15 mai, nici că nu se prelungeşte. Sunt două ordine d eministru. Unul din 2015, care prevede şi perioada cu penalităţi. Ulterior, a apărut un ordin anul acesta, care ne stabileşte calendarul de activităţi, în care se precizează că cererile se primesc în perioada 1 martie – 15 mai. Nu mai este prevăzută perioadă de penalităţi. Aşteptăm şi noi precizări suplimentare şi îi vom anunţa pe fermieri”, a precizat Oana Năstase.

Cât priveşte campania derulată anul trecut, s-au autorizat la plată 24.179 de cereri din cele 24.300 depuse, ceea ce înseamnă peste 99%. Diferenţa îi cuprinde pe fermierii care au avut probleme deosebite la controalele trecute şi dosarele care vizează sprijinul în zootehnie şi sprijinul cuplat. În cazul celor din urmă, a fost nevoie ca aceştia să-şi completeze solicitările cu documente până la sfârşitul lunii martie.

ATENŢIE! Până pe 2 mai, fermierii pot depune la Centrele APIA cererile pentru ajutorul de stat pentru motorina achiziţionată în trimestrul I 2017 spre a fi folosită în agricultură. În judeţul Dâmboviţa, au fost aprobate în luna decembrie 317 acorduri prealabile şi s-au primit până acum 97 de cereri pentru rambursarea diferenţei de 1,4 lei/litru între acciza standard şi cea redusă.

Adaugă un Comentariu

*