Știri, Muntenia-Sud, România|marți, august 11, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Medalii jubiliare „Gabriel Popescu” pentru continuatorii şcolii de gravură româneşti

DÂMBOVIŢA: Medalii jubiliare „Gabriel Popescu” pentru continuatorii şcolii de gravură româneşti 

medalii-gabriel-popescu-2

Suita de manifestări dedicate marelui gravor Gabriel Popescu, de la a cărui naştere s-au împlinit, pe 8 aprilie, 150 de ani, a continuat astăzi cu decernarea medaliilor jubiliare „Gabriel Popescu” tuturor celor care se preocupă să ducă mai departe această frumoasă artă. Evenimentul, organizat de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, a reunit la Târgovişte personalităţi ale lumii culturale şi ştiinţifice naţionale.

medalii-gabriel-popescu-1

Au participat, de asemenea, ca invitaţi speciali, Ioana şi Ruxandra Beldiman – nepoata, respectiv strănepoata gravorului, care au donat mai multe desene ale maestrului, precum şi două plăci. Este un gest cu adevărat extraordinar, mai ales că muzeul dâmboviţean nu avea în colecţiile sale plăci autentice ale primului artist român care şi-a manifestat clar interesul pentru toate tehnicile gravurii în metal, fiind de altfel cel care a pus bazele învăţământului superior de specialitate în acest domeniu, după ce a fost numit profesor de gravură, în 1911, la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.

„Evenimentele omagiale au debutat la începutul anului, au fost consistente şi au culminat cu inaugurarea Casei-Atelier Gabriel Popescu de la Vulcana Pandele. Vom continua acest demers şi anul viitor, atunci când avem ediţia a VII-a a Bienalei de Gravură Gabriel Popescu, un concurs naţional pe care l-am iniţiat în anul 2007″, a precizat Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

medalii-gabriel-popescu-3Una dintre medaliile jubiliare „Gabriel Popescu” i-a fost acordată preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, pentru „devotamentul şi curajul cu care s-a implicat în această activitate pe care o susţine şi în continuare”, după cum s-a exprimat nepoata marelui gravor, prof. univ. dr. Ioana Beldiman. Şeful judeţului le-a vorbit celor de faţă despre proiectul privind punerea în valoare a Casei-Atelier Gabriel Popescu de la Vulcana Pandele, dar şi despre planurile administraţiei publice cu privire la moştenirea culturală şi istorică.

„Vă asigur că municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa vor oferi, de fiecare dată, un moment de bucurie iubitorilor de artă şi cultură”, a concluzionat Adrian Ţuţuianu.

medalii-gabriel-popescu-4

Adaugă un Comentariu

*