Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 27, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » DÂMBOVIŢA: Născuţi pentru agricultură! Ferma Agromar, 15 ani de activitate neîntreruptă. FOTO

DÂMBOVIŢA: Născuţi pentru agricultură! Ferma Agromar, 15 ani de activitate neîntreruptă. FOTO 

amelia si marius caraveteanu

Clipe emoţionante, aseară, la Ferma Agromar, din satul Bălteni, comuna Conţeşti, cu prilejul sărbătoririi celor 15 ani de când a ieşit de sub tipar certificatul de înmatriculare al inteprinderii familiale! Aşa cum ne-au obişnuit în tot ceea ce fac, soţii Amelia şi Marius Caraveţeanu au dat valoare acestui moment, alegând să-l petreacă alături de apropiaţi, de prieteni, de oamenii care, într-un fel sau altul, au devenit colaboratorii Agromar. Într-un cadru atât de plăcut, la umbră de salcie pletoasă, cu tractoare în fundal şi călcând pe iarba verde de acasă, depănarea amintirilor şi muzica bună i-au ţinut pe invitaţi cu sufletul la gură.

„De multe ori, îmi pun întrebarea care a fost, de fapt, momentul când s-a născut ideea acestei activităţi. Poate a fost acum 40 de ani, când la Complexul de Berbecuţi, tatăl meu, care coordona activitatea la baza furajeră, permitea luxul să sar din căruţă în tractor, din tractor în maşină, din maşină în combină şi tot aşa. Tată, sărut mâna şi îţi mulţumesc pentru încrederea pe care ai avut-o la momentul respectiv şi ulterior. Sper ca dezamăgirile pe care ţi le-am produs să fii fost foarte puţine.

Poate a început în 1986, când am decis să dau la Agronomie. Tata, cu un ochi râdea, cu celălalt plângea. Se bucura probabil că cineva o să-i ducă mai departe tradiţia, dar în acelaşi timp plângea pentru că băuse multă apă caldă şi suferise pe câmpia muncii şi era suficient în familia noastră.

Sau a început poate în 1989, când am intrat la facultate şi îmi aduc aminte de primul an când eram 150 de colegi şi, la examenul de tractoare, doar patru inşi am reuşit să luăm nota 9. Eram campionii acelui moment: Daniel Botănoiu, Caraveţeanu Marius, Fuia Stelian şi Ion Viorel. Sunt nume grele, mai puţin Caraveţeanu, aş spune eu. Botănoiu Daniel, actualmente secretar de stat, coleg de bancă. Fuia Stelian, fost ministru al Agriculturii şi, poate, de ce nu şi în viitor? Ion Viorel – prodecan al Facultăţii de Agronomie.

Când s-a născut această idee? Poate pe 7 decembrie 1993, când păşeam pe aceste porţi, urcam la etajul acestei clădiri şi acolo am găsit colegi inimoşi, de la care am avut multe de învăţat. Nu o să uit acele momente, cu bune şi rele.

Poate că toate acestea au început în 1996, când tovarăşul preşedinte de CAP, nea Sandu Zmeiu, mi-a făcut o vizită, eram şef de fermă, şi mi-a spus: Dl inginer, nu fi fraier. IAS-ul nu o să mai ţină, apucă-te de ceva. Şi ce să fac, nea Sandule? Uite, îţi dă nenea Sandu trei hectare de teren şi nu orice, icră de pământ, pe onoarea mea… Nea Sandu, îţi mulţumesc încă o dată pentru povaţă şi îţi doresc multă, multă sănătate.

Poate totul a început în 1997, când dl ing. Gârleanu Alexandru mi-a spus, aproape în asentimentul lui nea Sandu Zmeiu, strânge fier cu fier şi apucă-te de treabă. IAS-ul nu o să mai ţină mult şi e păcat de meseria pe care o ai în tine. Şi a avut dreptate!

Tot în 1997, a mai fost un moment sensibil, care ar putea fi numit un nou început. Graţie colaborării pe care o avea Agrincor (fostul IAS) cu Banca Internaţională a Religiilor, condusă atunci de dl director Zamfirache, am reuşit să achiziţionăm primul tractor, care le-a produs pe celelalte.

Astăzi, alături de ceilalţi 10 membri ai familiei noastre, am reuşit să ajungem la acest nivel. Lucrăm aproape 1.000 de hectare de teren, cu gama de utilaje necesare şi, glumind puţin, poate că nu ne-ar fi de prisos să prestăm şi la vecinii noştri care se află câteodată în suferinţă. Aceştia suntem noi, cu siguranţă născuţi pentru agricultură”, a rememorat Marius Caraveţeanu clipele care au dus la înfiinţarea fermei Agromar, un model de bună practică nu doar pentru judeţul Dâmboviţa, ci pentru întreaga Românie.

ferma caraveteanu 1De altfel, toţi vorbitorii au apreciat pozitiv tot ceea ce au văzut la Bălteni. De la secretarul de stat Daniel Botănoiu – fostul coleg de bancă al lui Marius Caraveţeanu, în vremea facultăţii, până la prefectul judeţului Ioan Marinescu, la prof. Ion Viorel, fostul coleg de cameră din vremea studenţiei, actualmente prodecanul Facultăţii de Agronomie, la prietenii şi colegii într-ale administraţiei, Ciprian Prisăcaru, Gabriel Boriga – fosţi edili ai municipiului Târgovişte ori Marian Alexandru – primarul comunei Conţeşti, cu toţii au vorbit despre pasiune şi dăruire şi le-au urat soţilor Caraveţeanu multă putere de muncă.

„Avem nevoie de cât mai mulţi oameni aşa cum sunt Amelia şi Marius Caraveţeanu, oameni inimoşi, oameni de valoare, oameni hotărâţi să facă treabă şi să facă treabă foarte bună. Abia când vom avea în România cât mai mulţi astfel de oameni, vom face nişte paşi înainte mult mai repede”, a punctat prof. Ion Viorel – prodecanul Facultăţii de Agronomie.

Telefonic, secretarul de stat Daniel Botănoiu a evidenţiat cât de valoroasă este o astfel de aniversare.

„Este emoţionant, după 15 ani de activitate, să poţi să spui că ai reuşit în acest domeniu destul de complex. Mi-aş dori să poţi să spui am 60 de ani de activitate, am 100 de ani de activitate… Să spui că este o societate care a început odată cu tine şi va termina cu stră-stră nepoţii tăi. Agricultura e grea, agricultura e hobby, agricultura înseamnă multă dăruire şi, din când în când şi satisfacţii”, a spus Daniel Botănoiu.

ferma agromar 3„Noul CAP de la Bălteni”, cum a numit nea Sandu Zmeiu ferma familială a soţilor Caraveţeanu, constituie o premieră în judeţul Dâmboviţa: 15 ani de dăruire şi solidaritate!

„ Este un exemplu de ceea ce trebuie să se facă în România. Avem aici o sămânţă care rodeşte şi care pune temelie unei familii dedicate pământului românesc. Mă bucur efectiv pentru ce se întâmplă aici şi mi-aş dori să avem mai multe astfel de exemple ca să ne câştigăm demnitatea”, a apreciat prefectul Ioan Marinescu.

Emoţionant până la lacrimi a fost momentul când Andreea – fiica soţilor Amelia şi Marius Caraveţeanu, aflată la studii în Anglia, a intrat în legătură telefonică cu… baza, reuşind să-i surprindă nu doar pe invitaţi, ci şi pe părinţii săi.

„Mă simt binecuvântată să fiu crescută şi educată de voi şi sunt recunoscătoare până la cer şi înapoi pentru că valorile cu care m-aţi crescut, şi aici menţionez dragostea pentru meseria pe care v-aţi ales-o, îndrăzneala de a crede în visele voastre şi curajul de a vă asuma riscul în perioade nefavorabile, sunt convinsă că îmi vor folosi pentru a parcurge călătoria vieţii şi a o încheia cu premiul I. Pentru toate astea, vă mulţumesc şi vă spun că sunteţi mai multe decât părinţii mei, pentru mine sunteţi îngeri pe pământ şi vă iubesc din tot sufletul şi sunt mândră că am crescut într-o asemenea familie”.

ferma agromar 2 ferma agromar 4 ferma agromar 5 ferma agromar 6 ferma agromar 7 ferma agromar 8 ferma agromar 9 ferma agromar 10 boriga - cornel stefan boriga - prisacaru - plaiasu

Adaugă un Comentariu

*