Știri, Muntenia-Sud, România|luni, octombrie 26, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Numărul traficanţilor de droguri a crescut şi trebuie să ne aşteptăm la un tzunami! VIDEO

DÂMBOVIŢA: Numărul traficanţilor de droguri a crescut şi trebuie să ne aşteptăm la un tzunami! VIDEO 

antidrog 1

Grupul de lucru antidrog din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi – 20 februarie pentru o analiză în detaliu a activităţilor întreprinse în ultimii doi ani, ce se constituie în bază de plecare pentru ceea ce se va întâmpla în 2015 în direcţia prevenirii consumului de droguri.

Dincolo de campaniile de informare menite să-i ţină, în special pe tineri, departe de flagelul drogurilor, fie că vorbim despre alcool, tutun, etnobotanice sau droguri de mare risc, în Dâmboviţa s-a implementat cu succes un program-pilot la nivel de ţară, după model nemţesc, în vederea prevenirii instalării dependenţei în cazul celor care au experimentat ocazional drogul.

Un alt rezultat notabil este legat de implicarea autorităţilor locale în activităţile de prevenire, spune subcomisar de poliţie Nicoletei Bobe – coordonator Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa. Totul a început la Găeşti, pentru ca anul acesta să se extindă şi în Moreni şi Pucioasa.

La rândul său, avocatul Sache Neculăescu – preşedintele Autorităţii Teritoriale de ordine Publică (ATOP) a apreciat acţiunile de prevenire care au pornit de la dezbaterea unor cazuri concrete, considerând că, indiferent ce ar spune reprezentanţii instituţiilor implicate în combaterea acestui fenomen, cuvântul celui care a trecut printr-o astfel de situaţie este cel mai important.

„Eradicarea este cu neputinţă, dar este important să încercăm să limităm fenomenul. Ar trebui invitaţi la aceste dezbatri şi judecătorii şi procurorii, să povestească din cazruile instrumentate. Cred că am capta în acest mod interesul celor din jur”, a punctat Sache Neculăescu.

Într-adevăr, prezenţa deţinuţilor în rândul elevilor a avut un impact major, a explicat şi comisarul şef Adrian Vulpescu – din cadrul Penitenciarului Găeşti: Este probabil cea mai bună metodă de a-i ţine la distanţă de consumul de droguri. Potrivit statisticilor, 85% din cei care alunecă pe această pantă îşi descoperă „pasiunea” la vârte cuprinse între 16 şi 20 de ani. Tocmai din acest motiv, activităţile de prevenire se concentrează pe acest segment de vârstă.

antidrog 2

CITEŞTE ŞI: „Concursul Mesajul meu antidrog este promovat de câştigătorii ediţiei de anul trecut”

Comisarul şef Vulpescu a ţinut însă să atragă atenţia că numărul traficanţilor a crescut în ultimii ani. Prin urmare, comunitatea ar trebui să se pregătească pentru un tzunami, indiferent cât de mult se implică autorităţile în activităţile de prevenire.

Biserica – partener tradiţional al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa a identificat la rândul său familia ca fiind vinovată de faptul că tinerii ajung să consume droguri, indiferent de forma acestora, astfel că, pentru anul în curs, preoţii vor fi mai atenţi la ceea ce se întâmplă între părinţi şi copii, a explicat preotul Adrian Rada – consilier în cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei. Se recomandă dialogul deschis, în caz contrar tinerii se vor izola şi vor căuta să comunica cu cei din anturaj, care s-a dovedit de foarte multe ori a fi unul al piezaniei.

În lupta cu „Moartea albă” un rol extrem de important îl are educaţia, iar în ultimii doi ani, spune prof. Marian Curculescu – inspector şcolar în cadrul ISJ Dâmboviţa, jumătate din elevii din judeţ au fost beneficiari ai activităţilor de prevenire organizate în judeţ. Mai mult decât atât, voluntarii Centrului Antidrog sunt în majoritate elevi, astfel că mesajul este transmis de la egal la egal. Această strategie de comunicare este una eficientă, explică Nicoleta Bobe, dacă ne raportăm la faptul că adolescenţii în special manifestă „rebeliune faţă de autoritate”. În concluzie, mesajul antidrog al elevilor îşi poate atinge mult mai uşor scopul decât orice avertisment venit din partea unui adult.

VIDEO – O viaţă în 10 minute, mesajul antidrog al elevilor Florentina Vasile şi Adrian Muşat, Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgovişte, câştigătorul premiului II în cadrul Consursului Naţional „Mesajul meu antidrog” 2014

Adaugă un Comentariu

*