Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 2, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Nume nou pe frontispiciul liceului din Tărtăşeşti

DÂMBOVIŢA: Nume nou pe frontispiciul liceului din Tărtăşeşti 

liceu tartasesti grigore nastase 4

Duminică, 21 mai 2017, la Tărtăşeşti, s-a consumat un eveniment excepţional pentru comunitate. Liceul Tehnologic din localitate a îmbrăcat haina vie a unei personalităţi a cercetării, a şcolii şi patriotismului românesc: „Marin Grigore Năstase”, fiu al comunei, tatăl fostului premier al României din perioada 2000- 2004, Adrian Năstase.

Aşa după cum a mărturisit prof. Ion Nilă, directorul instituţiei de învăţământ de la Tărtăşeşti, mentorul acestei acţiuni menite să redea tărie şi încredere şcolii liceale din Tărtăşeşti a fost generalul Toma Zaharia, locuitor al acestei frumoase comune de la margine de judeţ. Fostul secretar de stat în Ministerul de Interne s-a implicat, alături de conducerea şcolii, pentru a se putea atinge acest deziderat.

De faţă la dezvelirea bustului academicianului Marin Grigore Năstase, amplasat în holul de la intrarea în liceu, au fost prezenţi: Adrian Năstase, sora acestuia – Dana, Andrei – fiul fostului premier, senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea, vicepreşedinţii Claudia Gilia şi Alin Manole, inspectorul şcolar general adjunct Cristina Stroe, generalul Toma Zaharia, amiralul Victor Barbu, alţi invitaţi de seamă, elevi şi cadre didactice.

liceu tartasesti grigore nastase 1

Alocuţiunile despre importanţa acestui eveniment, considerentele istorice, ştiinţifice, sociale şi morale care au dus la redenumirea instituţiei cu numele ilustrului fiu al localităţii s-au consumat în sala de festivităţi a liceului. Directorul Ion Nilă a avut un discurs curat, limpede, elegant, bine elaborat, plin de poveţe, sfaturi, sclipiri de înţelepciune despre menirea dascălului şi rolul şcolii în făurirea tinerei generaţii.

Profesorul Nilă a precizat că, prin adăugarea numelui lui Marin Grigore Nătase pe frontispiciul şcolii de la Tărtăşeşti, se porneşte practic pe un nou drum, care obligă mai mult şi creează noi valenţe, noi oportunităţi de dezvoltare, de împlinire. Existând numele, există emblema, cartea de vizită a Liceului Tehnologic de la Tărtăşeşti fiind de acum completă.

„Este o zi de mare trăire până în ultima celulă, până la ultimul neuron, în care se împlineşte un vis, devine realitate. Liceul nostru oferă astăzi o lecţie de dragoste, de viaţă, de punţi între generaţii, de afecţiune şi patriotism luminat”, a arătat Ion Nilă.

Adrian Năstase a mărturisit celor de faţă că este o mare onoare să fie acolo, alături de sora sa, Dana, la un moment extrem de emoţionant „un moment care ne leagă şi mai puternic de această localitate unde s-a născut, în urmă cu 100 de ani, tatăl meu, tatăl Danei. De-a lungul anilor, am păstrat legătura cu tot ceea ce înseamnă judeţul Dâmboviţa şi ne-am considerat şi noi fii ai satului, fii ai judeţului. Am încercat cât am putut să ajutăm, să construim, să adăugăm la ceea ce reprezintă deja o tradiţie extrem de importantă, lângă aceia care şi-au pus sufletul în slujba ridicării acestor locuri”.

liceu tartasesti grigore nastase 3

Fostul premier a povestit câteva întâmplări inedite din viaţa tătălui său, crâmpeie de existenţă care i-au marcat devenirea.

„Primul învăţător al tatălui meu, aici, la şcoala din Tărtăşeşti, a fost Constantin Popescu. El este cel care l-a îndrumat şi l-a ajutat pe tatăl meu să ajungă la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, unde, la concursul ce a avut loc între 1928-1929, a reuşit să intre primul pe cele 40 de locuri din peste o mie de candidaţi. În felul acesta, a început un drum în viaţă, ajutat, sfătuit de dascălul său de aici. Un drum care a însemnat şi momente de eroism, dar şi preocupare pentru profesionalismul, competenţa celui care a trecut prin mai multe şcoli. De la Mănăstirtea Dealu la Şcoala de Ofiţeri de la Bucureşti, Şcoala de Artilerie de la Timişoara”.

Adrian Năstase a povestit cum tatăl său, la 26 de ani, pe când era ofiţer, a reuşit cu un grup de muncitori să apere Braşovul de trupele naziste care se retrăgeau de pe frontul de Răsărit.

„A reuşit să apere Braşovul pe un aliniament care, ulterior, a fost preluat de armata regulată. Pentru faptele sale eroice a fost decorat cu Steaua României şi citat prin ordin de zi pe armată. Întreaga sa viaţă i-a fost marcată de o formă de patriotism pe care rar o întâlneşti în zilele de azi. Tinerilor li se poate oferi un model al unui om care a fost extrem de bun”, a precizat Adrian Năstase.

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele PSD Dâmboviţa, a spus că evenimentul consumat cu multă emoţie la liceul de la Tărtăşeşti trebuie să fie un moment de analiză şi de introspecţie pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în această instituţie de învăţămâmt, profesori şi elevi deopotrivă.

liceu tartasesti grigore nastase 2

„Numele Marin Grigore Năstase vă obligă să faceţi mai mult decât aţi făcut până acum. Să încercaţi să vă ridicaţi la nivelul celui care a dat numele liceului dumneavoastră”.

A mai vorbit Adrian Ţuţuianu despre derapajul din ultimii ani din învăţământul românesc, care nu generează specialişti, tineri pregătiţi în concordanţă cu cererile apărute pe piaţa forţei de muncă. Senatorul Ţuţuianu a adus un elogiu şi politicianului Adrian Năstase care, atunci când s-a aflat la putere, a mişcat extraordinar de mult lucrurile pentru România.

„Regret şi astăzi că în 2004 istoria a jucat poporului român o festă nedreaptă. Sunt convins că, dacă Adrian Năstase era preşedintele României, şi judeţul Dâmboviţa, şi întreaga ţară ar fi arătat altfel”, a conchis Adrian Ţuţuianu.

Adaugă un Comentariu

*