Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Parteneriat instituţional pentru prevenirea abuzurilor împotriva copiilor şi adolescenţilor

DÂMBOVIŢA: Parteneriat instituţional pentru prevenirea abuzurilor împotriva copiilor şi adolescenţilor 

zepisi 2

Comisarul şef Danil Zepişi – inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa a spus-o foarte clar, nu vrea ca în judeţul Dâmboviţa faptele antisociale în care sunt implicaţi minori, abuzurile împotriva copilor şi adolescenţilor să se mai întâmple.

Tocmai de aceea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, prin compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, a demarat o campanie de prevenire a abuzurilor asupra copiilor şi adolescenţilor.

Programul se va derula în perioada septembrie-decembrie 2014 şi are ca principal scop informarea populaţiei cu privire la consecinţele abuzurilor asupra minorilor. Activitatea de informare şi prevenţie va fi realizată de poliţişti, care vor acţiona în cadrul comunităţilor locale.

Totodată, vor fi organizate dezbateri cu elevii de ciclu primar, gimnazial şi liceal. Problematica în acest domeniu destul de sensibil este compexă. Oamenii legii au de realizat anchete minuţioase, bine documentate, fiindcă, aşa după cum a precizat inspectorul şef Danil Zepişi, de multe ori alarmele sunt false, fără suport.

zepisi 1

„Prin sistemul de urgenţă 112, primim tot felul de sesizări, atât de la copii cât mai ales de la părinţi sau de la cei care au în îngrijire minori, susţinând că aceştia au fost abuzaţi sexual de diferite persoane. Facem cercetările procedurale şi constatăm că apelurile sunt false. Mai sunt situaţii când prietenia unei fete cu un băiat ajungând la urechea părintelui se transformă într-o reclamaţie de abuz sexual”, a precizat comisarul şef Danil Zepişi.

Poliţiştii vor acorda o atenţie deosebită minorilor afaţi în centrele de ocrotire socială, în locuinţele de tip familial care provin din medii agresive unde respectul faţă de lege, faţă de aproape nu există.

Cristiana Bucur, director DGASPC Dâmboviţa a recunoscut la întâlnira de astăzi că sunt probleme mai ales cu minorii care provin din familii dezorganizate care au asistat la comiterea unor fapte antisociale, care au fost abuzaţi.

„Printr-un parteneriat între instituţii, aceste neajunsuri pot fi rezolvate iar anumite situaţii de criză pot fi preîntâmpinate”, a spus Cristina Bucur.

Directorul DGASPC Dâmboviţa a mai dezvăluit faptul că instituţia pe care o conduce nu deţine servicii specializate pentru acordarea de asistenţă copiilor care comit infracţiuni sau care sunt predispuşi unor asfel de fapte.

„Dacă aceşti copii nu sunt salvaţi sau nu se identifică la timp problemele lor, la un moment dat, este posibil să îi pierdem”, a completat Cristiana Bucur.

zepisi 3

Adaugă un Comentariu

*