Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 27, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Paştele Cailor, o sărbătoare devenită brand pentru oraşul Târgovişte! Sâmbătă, în cartierul Matei Voievod!

DÂMBOVIŢA: Paştele Cailor, o sărbătoare devenită brand pentru oraşul Târgovişte! Sâmbătă, în cartierul Matei Voievod! 

pastele cailor 3

Bulgarii s-au aşezat în Târgovişte, în zona pe care noi o cunoaştem sub denumirea de cartierul Matei Voievod, de la marginea oraşului, în anul 1851. De atunci încoace, au dovedit că sunt oameni gospodari, îndrăgostiţi de munca pământului, legaţi de animalele alături de care trudesc din zori şi până în noapte, respectiv calul. Cel mai de preţ prieten, un adevărat membru al familiei, după cum l-a prezentat preşedintele Asociaţiei Zaedno – Vasile Costache.

Tocmai pentru a-l cinsti, bulgarii au găsit de cuviinţă să-i dedice o sărbătoare, Tudoriţa sau Paştele Cailor, o zi în care gospodinele frământă şi coc la cuptor colacul numit „Conceta” sau mânzuleţ, pe care îl aşează frumos într-un coş decorat tradiţional, merg la biserică unde conceta este sfinţită şi devine un fel de anafură pe care bulgarii o împart cu bidivii lor, să le meargă bine tot anul.

pastele cailor 2Ziua coincide cu începutul muncilor de primăvară. De aici încolo, nici cal, nici stăpân nu mai au odihnă. La început, obiceiul se desfăşura pe islazul cartierului şi participau numai membri comunităţii. Apoi, s-a hotărât ca la acest eveniment, unic la nivel naţional, să fie invitaţi toţi târgoviştenii şi nu numai ei.

După slujba religioasă care se ţine la biserica Sfântul Nifon, caii sunt binecuvântaţi, li se dă să mănânce conceta, să fie protejaţi de rele, după care, pe strada principală, se organizează diferite întreceri în care protagonişti sunt, evident, caii.

Astăzi, primarul interimar al municipiului Târgovişte, Cristian Stan, i-a invitat pe doritorii de evenimente inedite să vină sâmbătă, 28 februarie, în cartierul Matei Voievod pentru a participa la „Paştele Cailor”. Edilul l-a felicitat pe preşedintele Asociaţiei Zaedno pentru faptul că au ştiut să-şi păstreze tradiţiile.

Ionuţ Lăscaie, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Dâmboviţa, a mărturisit că instituţia pe care o conduce a răspuns cu bucurie invitaţiei de a deveni coorganizator al evenimentului, contribuind totodată financiar cu suma de 10.000 de lei, bani folosiţi pentru promovare, premii şi cazarea oaspeţilor care vor sosi din Bulgaria.

Teatrul Tony Bulandra este, de asemenea, parte din echipa organizatorilor, contribuind artistic, cu punerea în scenă a două spectacole, unul pentru copii – Vasilache şi Mărioara, în sala Centrului Cultural Matei Voievod, şi „Inventatorul iubirii”, în regia lui Horaţiu Mihaiu, la Teatrul Tony Bulandra, începând cu ora 19:30.

pastele cailor 1 pastele cailor 4

Răspuns la DÂMBOVIŢA: Paştele Cailor, o sărbătoare devenită brand pentru oraşul Târgovişte! Sâmbătă, în cartierul Matei Voievod!

  1. John

    Așa e, de câțiva ani, Târgoviștea e sub zodia Paștelui Cailor. La Pastele Cailor vom avea si noi drumuri bune si un oraș civilizat si tot la Pastele Cailor toți cei care au prăduit orașul, in frunte cu Lord of the Chickens si Rârâitul penal, vor plati pentru magariile făcute. A, si tot la Pastele Cailor târgoviștenii vor alege pe unii corecți care sa schimbe ceva in așezarea asta medievala.

     

Adaugă un Comentariu

*