Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Patroni sancţionaţi pentru că-şi plăteau angajaţii sub salariul minim

DÂMBOVIŢA: Patroni sancţionaţi pentru că-şi plăteau angajaţii sub salariul minim 

Marius Lixandru - inspector şef ITM Dâmboviţa

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa a efectuat, în luna septembrie, 114 controale în domeniul relaţiilor de muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 74.000 de lei. 24 de angajatori au fost sancționați pentru următoarele neconformități: negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară, lipsa evidenței orelor suplimentare prestate de salariați, munca nedeclarată, nerespectarea termenelor de înregistrare a Registrului de evidență a salariaților și nerespectarea obligației de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă documentele solicitate în vederea controlului. Munca la negru a fost identificată la 5 angajatori care foloseau 7 persoane fără întocmirea formelor de angajare. Cuantumul amenzilor, în acest caz, s-a ridicat la valoarea de 60.000 de lei.

„În luna septembrie 2016 s-a desfășurat Campania privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la agenții economici care au ca obiect de activitate restaurante și alte servicii de alimentație publică (baruri, cluburi de noapte, cafenele, etc.). În același timp s-a urmărit si modul în care angajatorii respectă timpul de muncă, timpul de odihnă, repausul săptămânal, repausul zilnic, garantarea în plată a salariului minim brut pe țară și transmiterea Registrului de evidență a salariaților în termenele legale. Au fost efectuate 23 de controale: 2 angajatori sancționați pentru munca nedeclarată, 4 persoane identificate muncind fără forme legale, 42000 de lei – valoarea amenzilor aplicate. În urma acestei acțiuni au fost constatate unele neconformități ; cele mai întâlnite au constat în : neacordarea repausului săptămânal, neacordarea sporului de repaus săptămânal, evidențierea incorectă a timpului de lucru, necompletarea clauzelor specifice contractelor cu timp parțial -și anume – repartizarea timpului de lucru, lipsa dovezilor de plată a drepturilor salariale”, precizează Marius Lixandru – inspector şef ITM Dâmboviţa.

Adaugă un Comentariu

*