Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iulie 31, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DÂMBOVIŢA: Pe drumul judeţean dintre Scheiu şi Cândeşti, te îngropi în noroi, ieşi şi iar te scufunzi! FOTO-VIDEO

DÂMBOVIŢA: Pe drumul judeţean dintre Scheiu şi Cândeşti, te îngropi în noroi, ieşi şi iar te scufunzi! FOTO-VIDEO 

DJ 702L Scheiu 2

Am ajuns în Scheiu. Şi cel de Jos şi cel Sus! Ambele aşezări răsfirate, după posibilităţi, de-a lungul pârâului Potop, şi străbătute de un drum cu statut de traseu judeţean. Mare scofală nu este, fiindcă socoteala de pe hartă nu se potriveşte cu ceea ce găseşti pe teren. Un străin de aceste locuri care s-ar încumeta să parcurgă drumul mânat de GPS ar da de necaz, adică ar rămâne înţepenit în glod şi ar înjura, bineînţeles, autorităţile judeţene. De unde să ştie bietul om ce-l aşteaptă la faţa locului!

De la Ludeşti la Scheiu mai e ce mai e. Dar, de la jumătatea Scheiului de Sus până, hăt, spre pădure este durere. Se poate monta un panou cu mesaj istoric „Pe aici nu se trece”, poate doar căruţa trasă de cai sau de boi! În zonă persistă tradiţia muncii cu bovinele.

DJ 702L, Ludeşti-Scheiu-Cândeşti Deal, are şi el istoria lui. Prin anii nouăzeci, pe vremea când judeţul era condus de ţărănişti, a fost clasificat de la drum comunal la judeţean. Ideea părea bună la vremea respectivă. Oamenii locului se arătau mulţumiţi. Îl şi vedeau asfaltat, aranjat ca la carte. Era pentru ei o necesitate. Să ajungă mai repede la terenurile agricole şi livezi, la rude în Cândeşti sau, mai departe, în judeţul Argeş, spre Boţeşti. Alţii s-au mirat că un drum de pământ ca vai de el, destul de des sfărâmat de pârâul Potop, mai ales atunci când ploua mai mult, capătă rang de drum judeţean. Între anii 1996 – 2000, s-au băgat sute de milioane pentru amenajarea acestei căi rutiere ce ducea spre satul de baştină al preşedintelui Consiliului Judeţean de atunci, Romeo Popescu. Minunea nu ţinea decât două-trei luni. Potopul se supăra şi îl făcea praf! Contribuiau din plin şi utilajele celor care exploatau pădurea.

VIDEO

Şi, uite aşa, drumul de pământ de la Scheiu la Cândeşti s-a ales cu nădragi de drum judeţean. Din păcate, de atunci încoace, a rămas cu ei rupţi sau scoşi de tot! S-au mai schimbat vreo patru preşedinţi de Consiliu Judeţean şi DJ 702L rămas tot ca vai de el. Desfundat, fără podeţe, nici urmă de piatră nu vezi pe mai mult de jumătate din traseu. Ce, mai, te îngropi în noroi, ieşi şi iar te scufunzi.

Spun localnicii că dacă drumul ar fi fost reabilitat aşa cum scrie la manual, Scheiul s-ar fi deschis către lume. Peisajul este încă pitoresc, chiar dacă presărat cu mulţime de cioate lăsate în urmă de hoţii neprinşi.

„Au venit bucureştenii pe la noi. Le-a plăcut zona, dar când au văzut cum arată drumul, atâta noroi, nu s-au mai încumetat să cumpere pământ pentru case. Şi pe bună dreptate. Vi se pare că şanţurile astea pline cu mocirlă seamănă a drum judeţean? Ăştia care ne conduc îşi bat joc de noi”, ne-a mărturisit, mâhnit, un bărbat din Scheiu de Sus.

Cel mai greu este pentru navetiştii care merg la muncă în Găeşti sau mai departe, dar şi pentru liceeni. Se deplasează pe jos zilnic circa cinci kilometri până acolo unde este staţia de autobuz. Ferească Dumnezeu să te îmbolnăveşti, că nu intră ambulanţa pe coclaurii de la Scheiu de Sus, cătunul Gura Ursului. Nici pe targă nu te pot duce! Şi nici nu există speranţe ca DJ 702L să fie reabilitat în totalitate.

DJ 702L Scheiu 3

„Măcar să nu-i mai zică judeţean, că ne facem de râs, să-l numească iar comunal, să ştim o treabă”, adăugă omul, trăgând dintr-o ţigară şi privind în gol, fără dram de speranţă.

Mai încolo, spre ultimul pâlc de case, un pod din ţeavă de foraj căptuşit cu scândură, tot pe drumul judeţean. Reparat de oameni. Cât o ţine nu se ştie. Ei se încumetă să treacă cu căruţele, de nevoie, ba şi microbusul şcolar traversează pârâiaşul pe pod. Că ţine ori ba, nu l-a verificat nimeni. Poate doar Dumnezeu!

La solicitarea Consiliului Local Ludeşti, aleşii judeţeni şi-au dat acordul de principiu, în şedinţa din 10 februarie 2015, pentru încheiarea unui parteneriat în vederea asfaltării a 4 km din acest drum judeţean, mai precis o parte din intravilanul satului Scheiu de Sus. Fondurile urmează să fie asigurate de cele două instituţii în procente egale, 50%-50%.

În raportul care a stat la baza emiterii hotărârii Consiliului Judeţean Dâmboviţa se precizează că „la această dată, la nivelul Consiliului Judeţean Dâmboviţa nu sunt constituite resursele financiare necesare susţinerii lucrărilor”. Prin urmare, asocierea în sine se va aproba abia după finalizarea documentaţiei tehnico-economice şi identificarea fondurilor aferente. Rămâne să vedem când vor avea până la urmă oamenii din Scheiu de Sus asfalt la poartă, că de promisiuni s-au cam săturat!

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, va fi nevoie de cel puţin trei exerciţii financiare ale Uniunii Europene, adică vreo 18 ani, pentru a pune la punct infrastructura rutieră din judeţ.

„Avem de făcut cel puţin încă 100 de km de drumuri judeţene, parte de pământ, care sunt într-o stare avansată de degradare şi avem vreo 3.000 de km de drumuri comunale care ar trebui asfaltate. Programul pe care u l-am început, de asocieri cu Consiliile Locale, va genera în câţiva ani de zile, peste 200 de km de drumuri asfaltate şi eu cred că este foarte mult, dacă ne raportăm la istorie. Şi istoria este următoarea. În 50 de ani de comunism şi vreo 25 de ani de democraţie, în judeţul Dâmboviţa s-au făcut 560 de km de drumuri naţionale şi 880 de km de drumuri judeţene. Puteţi compara, puteţi face medii, puteţi gândi orice”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

DJ 702L Scheiu 4 DJ 702L Scheiu 1

Adaugă un Comentariu

*