Știri, Muntenia-Sud, România|marți, decembrie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Premiile Bibliotecii „I.H. Rădulescu”. Incomod Media, locul I la categoria presă

DÂMBOVIŢA: Premiile Bibliotecii „I.H. Rădulescu”. Incomod Media, locul I la categoria presă 

zilele-bibliotecii-1

Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa i-a premiat, la sfârşitul săptămânii trecute, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, pe cei mai apropiaţi colaboratori, persoane fizice şi instituţii care i-au fost alături anul acesta în strădania de a ajunge cât mai aproape de sufletul dâmboviţenilor. În deschiderea evenimentului, preşedintele CJ – Adrian Ţuţuianu le-a vorbit celor prezenţi despre implicarea administraţiei judeţene în activitatea bibliotecii, cu accent pe principalele schimbări ce au survenit după anul 2012 şi, evident, dezvăluid câteva dintre proiectele de viitor.

„Am venit la Consiliul Judeţean, în anul 2012, cu ideea de a sprijini activitatea culturală şi de a folosi mai bine cele trei instituţii pe care le am în subordine: Centrul Naţional Muzeal Curtea Domnească, Centrul Judeţean de Cultură şi Biblioteca Ion Heliade Rădulescu. Cred că în fiecare dintre aceste instituţii se văd investiţii concrete, dar sunt şi lucruri care se văd mai puţin. Spre exemplu, bani pentru carte. În anul 2012, suma alocată era de 5.000 de lei. Astăzi, am ajuns la 100.000 de lei. Încercăm să aducem în fondul de carte ceea ce este nou pe piaţă şi valoros.

A doua chestiune. Am găsit Biblioteca Judeţeană cu clădiri, dar fără partea de informatizare. Am înlocuit toate calculatoarele, am procurat programele informatice necesare, am instituit un sistem de monitorizare video. După foarte mulţi ani de zile, am intrat şi am reparat depozitele de carte. Am semnat un protocol pentru restaurarea cărţii vechi. Am procedat şi la inventarierea a tot ceea ce am avut, ca să punem lucrurile la punct. Cred că astăzi avem depozite de carte şi asigurate, şi în condiţii de păstrare foarte bune.

zilele-bibliotecii-8

Anul acesta am preluat de la Primăria Târgovişte un punct termic în Micro III. Suntem acum în faza de pregătire a proiectului de reabilitare şi transformare a acestuia într-o bibliotecă de cartier. Cred că şi lucrul acesta este bun, pentru că aducem mai aproape copiii şi pe cei care sunt iubitori de carte şi care nu au întotdeauna mijloacele necesare să-şi facă achiziţii proprii. Va fi o investiţie de 6-7 miliarde de lei, o vom suporta anul viitor şi vă asigur că la sfârşitul anului 2017 vom avea o bibliotecă de cartier modernă, elegantă, cu toate dotările necesare, pentru că trebuie să facem şi noi paşi în direcţia în care se mişcă lumea.

În sfârşit, preocuparea mea este acum să găsesc o locaţie corespunzătoare pentru Biblioteca Copiilor. Ea funcţiona într-un sediu foarte bun, dar s-au găsit unii, pe la începutul anului 2012, să mute biblioteca şi să ducă acolo un partid politic, care ar fi avut posibilitatea să închirieze sau să cumpere o clădire care nu presupunea evacuarea unei instituţii publice. Astăzi, sediul Bibliotecii pentru Copii este absolut impropriu. Acolo, Primăria Târgovişte a pregătit un proiect de reabilitare a clădirii, care este monument istoric. Vă promit că nu plec de la Consiliul Judeţean până nu găsesc un sediu pentru Biblioteca pentru Copii. În luna decembrie, la ultima şedinţă pe care am să o conduc în calitatea pe care o am astăzi, voi rezolva şi această chestiune”, a spus Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Un mesaj de felicitare pentru bibliotecarii dâmboviţeni a transmis şi mitropolitul Nifon.

„Cultura reprezintă modalitatea originală şi unică în care se exprimă sufletul unui popor, maniera sa specială de a-şi manifesta acele daruri cu care Dumnezeu l-a înzestrat. (…) Cartea are capacitatea unică de a oferi omului lumină şi speranţă, vigoare şi dinamism, de a uni oameni şi comunităţi, pentru că ea este purtătoarea acelor valori care contribuie la sculptarea chipului lui Dumnezeu în om. (…) Cultura îi oferă omului posibilitatea de a cunoaşte şi înţelege, de a se îndrepta şi desăvârşi (…). Invoc asupra tuturor ostenitorilor instituţiei dumneavoastră binecuvântarea şi milostivirea Bunului Dumnezeu, pe care îl rog să vă dăruiască sănătate, pace şi bucurie”.

Sandu Henri Ionuţ - Cel mai activ voluntar al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

Sandu Henri Ionuţ – Cel mai activ voluntar al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

Premiul „Cel mai activ voluntar” i-a fost conferit tânărului Sandu Henri Ionuţ, iar târgovişteanca Gabriela Niţă a fost desemnată ca fiind cel mai activ cititor. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a primit premiul „Cel mai activ partener”, iar Biblioteca orăşenească Titu a fost desemnată drept cea mai activă bibliotecă în anul 2016.

Gabriela Niţă -  Cel mai activ cititor al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

Gabriela Niţă – Cel mai activ cititor al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

La categoria presă, premiile au fost acordate în urma Concursului „Reporter European – Împreună mai aproape de cetăţeni”, organizat de Centrul Europe Direct Târgovişte. Pe locul I s-a clasat publicaţia noastră, premiul II i-a revenit Cristinei Dinu, de la Kiss FM, iar locul III a fost ocupat de Ştefania Enache, de la Ziarul Dâmboviţa. Au fost acordate şi două menţiuni: Lavinia Oprescu – Gazeta Dâmboviţei şi George Enache – Adevărul.

„Ne bucurăm că sunteţi aproape de noi, că faceţi vizibile activităţile noastre. Dacă nu ar fi presa care să disemineze informaţia, evenimentele pe care le organizăm probabil că nu ar ajunge în atenţia publicului”, a spus Agnes Teresia Erich – director Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa.

Cristina Dinu - Kiss FM, Locul II la concursul dedicat presei

Cristina Dinu – Kiss FM, Locul II la concursul dedicat presei

Conducerea Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa a organizat anul acesta şi un moment care a emoţionat până la lacrimi. L-a sărbătorit în cadru festiv pe Victor Petrescu, directorul care a condus, timp de 36 de ani şi jumătate, destinele instituţiei, omul căruia toţi cei care lucrează acum în bibliotecă îi datorează aproape totul, după cum s-a exprimat Agnes Erich.

zilele-bibliotecii-6

„Îmi pare bine că ne vedem în această conjunctură şi în aceste vremuri nu tocmai prielnice actului de cultură. Mă bucur că Biblioteca Judeţeană «Ion Heliade Rădulescu» a făcut un salt calitativ deosebit în ultimii ani, atât din punct de vedere organizatoric, cât şi al profesiei şi al impa ctului pe care-l are în comunitate, fiind apreciată şi la nivel naţional. Mă bucur că biblioteca a continuat cristalizarea unui număr impresionant de intelectuali. De asemenea, faptul că şi-a atras colaboratori diferiţi este un lucru deosebit. Noi am lucrat mai anevoios, a trebuit să construim. Când am intrat în această bibliotecă, aveam 30.000 de volume şi acum se apropie de 400.000, ca să nu mai zic diversificarea. Urez Bibliotecii Judeţene să ţină pasul în continuare la nivel naţional cu marile biblioteci. De fapt, biblioteca noastră a devenit o mare bibliotecă prin amploarea activităţilor cultural-educative organizate, prin diversificarea colecţiilor. La mulţi ani şi multe realizări!”, a spus Victor Petrescu.

Victor Petrescu - directorul care a condus 36 de ani şi jumătate Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa

Victor Petrescu – directorul care a condus 36 de ani şi jumătate Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa

Biblioteca Orăşenească Titu - Cea mai activă din judeţul Dâmboivţa

Biblioteca Orăşenească Titu – Cea mai activă din judeţul Dâmboivţa

Inspoectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa - Cel mai activ partener al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

Inspoectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa – Cel mai activ partener al Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa

Adaugă un Comentariu

*