Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Primăria Târgovişte pregăteşte o strategie pentru gestionarea câinilor comunitari. Vino şi tu cu soluţii!

DÂMBOVIŢA: Primăria Târgovişte pregăteşte o strategie pentru gestionarea câinilor comunitari. Vino şi tu cu soluţii! 

caini adapost targoviste

Primăria Municipiului Târgovişte pregăteşte zilele acestea un regulament privind gestionarea câinilor comunitari, pe care îl va pune în dezbatere publică cel mai probabil peste două săptămâni, după cum a anunţat viceprimarul Cristian Stan.

„Normele metodologice de aplicare a ordonaţei privind gestionarea câinilor fără stăpân sunt suspendate printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, dar asta nu înseamnă că Primăria Municipiului Tâgovişte trebuie să asiste pasiv la acest fenomen care a cunoscut o dezvoltare foarte mare în ultima vreme. Se impune, mai ales în această situaţie, elaborarea unei strategii eficiente de combatere a acestui fenomen. Suspendarea este temporară. În câteva luni se va clarifica. Vom modifica atunci regulamentul, după această lege”, a precizat Cristian Stan.

O perioadă, câinii cu stăpân vor fi sterilizaţi gratuit

Potrivit viceprimarului, într-o primă etapă, se va proceda la realizarea unui recensământ al câinilor comunitari, iar apoi se va întocmi necesarul de mijloace materiale şi umane. Dacă se impune, se vor angaja oameni în plus la serviciul specializat din cadrul Direcţiei de Salubritate. De asemenea, se vor efectua evaluări semestriale a situaţiei din teritoriu.

„Voi solicita şi înfiinţarea unui Departament de Protecţia a Animalelor în cadrul Poliţiei Locale, format din poliţişti locali, care să urmărească şi să răspundă prompt pentru combaterea fenomenului câini comunitari. Voi propune Consiliului Local şi o măsură pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân, într-o perioadă de graţie, şi apoi vom aplica amenzi. Principala cauză a creşterii fenomenului câini comunitari este eliberarea de câini din gospodăriile cetăţenilor. Prin urmare, dorim să stimulăm sterilizarea câinilor cu stăpân”, a explicat Cristian Stan.

Regulamentul, cel puţin în forma ce va fi supusă dezbaterii publice, va cuprinde dispoziţii clare în ceea ce priveşte: obligaţia proprietarilor de a-şi steriliza şi microcipa câinii; solicitarea unui acord din partea vecinilor pentru a deţine un câine în apartament; sancţionarea abandonului şi a creşterii câinilor în spaţiile de folosinţă comună; organizarea unui târg al adopţiilor, periodic, precedat de campanii de promovare.

caini adapost targoviste 1

Primăria Târgovişte şi-a luat ca model Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Bucureşti, din păcate una dintre cele mai contestate din România întrucât aplică măsuri dure, de exterminare fără drept de apel a câinilor fără stăpân.

„Cred că şi la Târgovişte trebuie adoptate măsuri similare pentru a stăpâni acest fenomen”, a spus viceprimarul Cristian Stan.

Potrivit acestuia, colaborarea cu Asociaţia Sufleţel, care este sprijinită de Fundaţii din Germania şi Anglia, este bună, dar nu suficientă, motiv pentru care Primăria Târgovişte caută şi alţi colaboratori.

Asociaţia Sufleţel a cerut să concesioneze activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân

Cristina Păun – vicepreşedinta Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Sufleţel din Târgovişte ne-a declarat că a început demersurile pentru a concesiona de la Primărie activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân, după modelul altor oraşe din România, care au reuşit în acest mod întâi să ţină sub control fenomenul, apoi să-l reducă spre zero, precum Timişoara sau Câmpulung.

Asociaţia nu are pretenţii financiare către administraţia locală, chiar dacă în alte părţi vin şi primăriile cu o parte din bani, mai precis acele fonduri pe care le alocau oricum an de an şi, cum s-a văzut, fără prea mult folos. Cererea a fost înregistrată săptămâna trecută şi, în virtutea bunei colaborări iniţiată în 2014, speră cei din conducerea Asociaţiei să primească un răspuns favorabil.

În acest mod, va intra şi Târgoviştea în rândul oraşelor civilizate, care au pus punct fenomenului câinilor fără stăpân fără să recurgă la metode barbare. Un exemplu foarte aproape de noi îl reprezintă administraţia din oraşul Mioveni, judeţul Argeş.

În 2014, Asociaţia Sufleţel a reuşit să mute din adăpostul public de la Aninoasa în cel privat 400 de câini, plus alţi 500 ridicaţi direct din stradă. În majoritate, aceştia au fost adoptaţi internaţional.

6 Răspunsuri la DÂMBOVIŢA: Primăria Târgovişte pregăteşte o strategie pentru gestionarea câinilor comunitari. Vino şi tu cu soluţii!

 1. liv

  http://www.mediafax.ro/social/ansvsa-va-avea-o-politie-a-animalelor-12505513

  ANSVSA va avea o structura specializata e Politia animalelor la nivel national, cu agenti si inspectori de specialitate sanitar-veterinara.
  Numai veniti cu aberati de infiintare a unei structuri similare in cadrul Politiei Locale.
  Acesta este o problema care tine de structuri guvernamentale si legi speciale.

   
 2. marin

  Daca Primaria Targoviste ia ca model ASPA Bucuresti, este foarte grav, poate ca nu se stie ca respectiva structura a primariei capitalei are dosar la DNA, pentru abuzuri, delapidari, incalcari ale legilor de protectia animalelor , ca sa numai vorbim de cruzimi si barbari….
  sau ” cine se seamana se aduna”?

   
 3. Ela

  Este într-adevăr foarte grav că se inspiră de la ASPA Bucureşti! Sper că vor da curs solicitării celor de la Sufleţel, iar la Târgovişte problema câinilor fără stăpân va fi rezolvată elegant.

   
 4. florina

  este barbar ce vrea sa faca acest zis primar care este platit din banii nostri si din banii acestor suflete care nu primesc nimic in acel lagar care el il numeste adapost

   
 5. GEO

  DACA NU SE FACE O DEZBATERE PUBLICA IN CARE SA SE IA IN CONSIDERARE MI MULTE ELEMENTE CARE CELOR DE LA PRIMARIE LE SCAPA DIN VEDERE SE VA AJUNGE IN MOD SIGUR LA O BARBARIE,ASA CUM SUNTEM CATALOGATI DE TOTI STRAINII PE UNDE AM FOST IN ULTIMUL TIMP.SUNTEM CONSIDERATI UN POPOR FARA SUFLET TOCMAI PENTRU CA SUPUNEM ANIMALELE LA GRELE CHINURI(VIZITATI IN ZILELE DE DUMINICA OBORUL TARGOVISTE SI O SA VEDETI LA CE CHINURI SUPUN CAII UN SOI DE OAMNI CARE AU GOLURI IN CAP SI SUFLET,RAMANETI FARA CUVINTE)AVIZ AUTORITATILOR LOCALE CARE HABAR NU AU DE CE SE INTAMPLA ACOLO.

   
 6. eutanasiati maidanezii

  Ani de zile autoritatile vin cu strategi cu inovatii si atit ! Ba nenorocilor de vorbe sunt satul , aplicati legea si eutanasiati la ei la foc continu sa scapam de acest flagel .

   

Adaugă un Comentariu

*