Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, februarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Primăria Voineşti a iniţiat demersuri pentru înfiinţarea unei Cooperative Agricole

DÂMBOVIŢA: Primăria Voineşti a iniţiat demersuri pentru înfiinţarea unei Cooperative Agricole 

Dănuţ Gabriel Sandu - primar comuna Voineşti

Primăria Voineşti a iniţiat o serie de întâlniri cu pomicultorii din zonă, cu participarea unui avocat, în vederea înfiinţării unei Cooperative Agricole. Edilul Dănuţ Gabriel Sandu spune că este momentul să facă cineva primul pas, altfel oamenii nu se vor asocia niciodată. Vor continua să vândă la marginea drumului, în loc să încheie contracte cu marile lanţuri de magazine. Vor contina să-şi ţină fructele în beciuri, în loc să construiască un depozit cu atmosferă controlată, folosindu-se de fondurile nerambursabile disponibile în acest scop. Vor continua să fabrice rachiuri, pe care să se chinuie apoi să le comercializeze cu Poliţia pe urmele lor…

Odată înfiinţată Cooperativa Agricolă, toate acestea vor înceta. Vom găsi în supermarketuri, pe parcursul întregului an, mere, prune, pere, cireşe şi alte fructe de Voineşti, precum şi sucuri şi rachiuri, toate purtând eticheta personalizată a producătorului. Acum, dacă se întâmplă să ajungă la raft, se datorează unui intermediar, care le achiziţionează pe mai nimic şi le revinde la preţ colosal, aşa încât să câştige mai mult decât fermierul care a muncit în livadă de primăvara devreme până toamna târziu…

Cooperativa Agricolă ce se va înfiinţa nu înseamnă că oamenii vor lucra pământul în comun. Nu! Pomicultorii îşi vor vedea fiecare de treaba lor, cu obligaţia să predea 50% din producţie Cooperativei, spre a fi valorificată. Preţul minim va fi stabilit de Consiliul de Administraţie şi aprobat de Adunarea Generală. Cu alte cuvinte, vor fi scutiţi de bătaia de cap de a-şi găsi cumpărători şi vor obţine exact sumele dorite! În primii ani, profitul va fi reinvestit, după care se vor plăti dividende în funcţie de participarea fiecărui membru la constituirea capitalului social. În anii agricoli cu producţie slabă sau medie, cantitatea de fructe care se va aduce la Cooperativă, spre a fi vândută, se va diminua cu un procent stabilit de Adunarea Generală.

Pentru constituirea capitalului social, spune primarul Dănuţ Gabriel Sandu, fiecare pomicultor va trebui să depună în contul bancar al Cooperativei, în termen de 10 zile de la constituirea acesteia, cel puţin 1.000 de lei, în caz contrar îşi va pierde calitatea de membru-fondator. Membrii Consiliului de Administraţie nu vor fi salarizaţi, însă pot primi o indemnizaţie lunară, stabilită de Adunarea Generală. Singurul angajat al Cooperativei Agricole va fi directorul executiv, neapărat un om care să se priceapă la marketing (comerţ). Adunarea Generală va desemna şi o comisie de cenzori.

Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Legea 566/2004, nu pot fi membri fondatori sau membri în organele de conducere ale cooperativei agricole persoanele care sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism sau pentru infracţiunile prevăzute de Legea 31/1990 privind societăţile comerciale.

Pentru a înlătura reticenţele, venim cu două exemple de succes. Cooperativa Agricolă Horticola Alba, prima structură de acest fel din România care şi-a deschis magazin propriu pentru desfacerea produselor, în municipiul Alba Iulia. Iniţiativa se numeşte „Bunătăţuri româneşti”. Cooperativa Agricolă Horticola Alba a luat fiinţă în anul 2011 şi reuneşte 60 de producători locali din judeţele Alba, Cluj, Mureş, Sibiu şi Hunedoara, legumicultori şi horticultori care administrează împreună, potrivit agrointel.ro, peste 500 de hectare de pământ, cu un efectiv cuprins din peste 100 de capete de bovine, 100 de capete de porcine, peste 500 de ovine și 100 de capre, precum şi peste 50 de solarii asezate pe o suprafață de peste 4 hectare.

Pentru al doilea exemplu am ales Cooperativa Agricolă „Ţara Mea”, a cărei activitate include productia de cereale şi prelucrare în mori sub brandul ŢARA MEA a lanţului de magazine Kaufland. Povestea „Ţara mea” a început în judeţul Olt, în anul 2014. Acum, cooperativa este prezentă şi în Arad, Braşov, Galati, Olt, Iaşi, Prahova şi Vaslui. Are peste 60 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 15 milioane de lei noi în 2015 şi a ajuns să acorde credite „furnizor” membrilor cooperatori, potrivit hotnews.ro.

„Parteneriatul cu Kaufland presupune foarte multe avantaje de care noi beneficiem, dar voi aduce in discutie doar cateva: piata mare de desfacere, comercializarea unor cantitati mari optimizand fluxul tehnologic si logistic, promovarea brand-ului si a produselor in mass-media, in magazine sau la diverse alte evenimente organizate de Kaufland, evenimente menite sa incurajeze consumul produselor autohtone. Cu ajutorul lui Kaufland cooperativa a putut face trecerea de la retailul traditional la cel modern. Mai mult, faptul ca am primit un suport constant din partea departamentului de achizitii am putut astfel implementa un control riguros al calitatii produselor”, a mărturisit reprezentantul Cooperativei Agricole „Ţara Mea”.

Adaugă un Comentariu

*