Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, octombrie 30, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » DÂMBOVIŢA: Primarii au experienţă şi determinare să acceseze fondurile de dezvoltare

DÂMBOVIŢA: Primarii au experienţă şi determinare să acceseze fondurile de dezvoltare 

sevil shhaideh 1

Sevil Shhaideh – vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale a purtat, în această după-amiază, la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, discuţii tehnice cu primarii din judeţ, pe marginea proiectelor pe care unităţile administrativ-teritoriale intenţionează să le implementeze cu fonduri europene şi guvernamentale.

La finalul dezbaterii de două ore şi jumătate, vicepremierul României a concluzionat că edilii au experienţă în acest domeniu şi determinare să acceseze cât mai mulţi bani pentru investiţii care vor duce la dezvoltarea socio-economică a judeţului. În faţa acestei realităţi, vicepremierul Sevil Shhaideh s-a angajat să discute cu colegii din Guvern proiectele unităţilor administrativ-teritoriale din Dâmboviţa.

Primarii au venit cu observaţii şi propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi a fluxului de atragere a fondurilor europene şi guvernamentale, astfel încât investiţiile să nu mai intre în blocaj, cum se întâmplă, spre exemplu, în momentul în care un constructor dă faliment şi abandonează lucrările, beneficiarul fiind obligat să realizeze o expertiză tehnico-economică şi să organizeze o nouă licitaţie, ceea ce însemnă mult timp pierdut şi risc de neimplementare a proiectului. În acest mod, la Târgovişte, s-au pierdut fondurile pentru modernizarea şoselei de centură, lucrare rămasă neexecutată, deşi contractul de finanţare a fost între primele semnate!

intalnire sevil shhaideh

Vicepremierul Sevil Shhaideh le-a prezentat edililor priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale pentru anul 2017, precum şi priorităţile în ceea ce priveşte absorţia fondurilor europene. De asemenea, le-a vorbit despre Codul Administrativ, proiect legislativ aflat în dezbatere publică.

Având în vedere că astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial Legea Bugetului de Stat, primarii au la dispoziţie următoarele 30 de zile pentru a depune la Bucureşti solicităţile de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (OG 28/2013). Concluzionând, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea a spus că edilii sunt pregătiţi să depună proiectele, problema care se pune fiind dacă Ministerul Dezvoltării Regionale va avea bani să le finanţeze pe toate!

Cea de-a doua etapă a Programului de Dezvoltare Locală 2017 – 2020 presupune finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii pentru care au fost alocate 6,6 miliarde euro credite bugetare de angajament şi 22,2 milioane euro credite bugetare. Din cele 9.500 de obiective se vor finanţa 5.000 de obiective din toate domeniile eligibile, 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie de funcţionare.

Înainte de a sosi la Târgovişte, vicepremierul Sevil Shhaideh a purtat discuţii similare cu edilii din judeţul Argeş, iar mâine se va afla în judeţul Prahova, tot pentru o dezbatere pe marginea Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Sevil Shhaideh a fost însoţită de Adrian Ionuţ Gâdea, Sirma Caraman şi Laurenţiu Adrian Neculaescu – secretari de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. 

Adaugă un Comentariu

*